the-crown-heeft-dodi-fayed-echt-een-aanzoek-gedaan-aan-prinses-diana-275620
©Netflix

In de derde aflevering van het zesde seizoen van The Crown haalt Dodi Fayed (gespeeld door Khalid Abdalla) een ring tevoorschijn om een aanzoek te doen aan prinses Diana (Elizabeth Debicki) in een hotelkamer in het Ritz in Parijs. Hij zegt niet ‘Wil je met me trouwen?’, maar Diana vermoedt dat het eraan zit te komen. “Ik heb een vraag die ik je wil stellen en ik hoop dat je inderdaad ja tegen me zegt”, vraagt Dodi terwijl hij op één knie gaat zitten. “Nee, nee, nee, nee”, antwoordt ze. “Stop, ik kan het niet verdragen. Dit is waanzin. Sta alsjeblieft op.”

Aanzoek in ‘The Crown’

De twee hebben vervolgens een gesprek over hun toekomst, waarin Diana toegeeft dat ze niet klaar is voor een huwelijk en denkt dat Dodi dat ook niet is. “Ik kan er niet voor zorgen dat je vader meer van je gaat houden door je vrouw te worden”, zegt ze. Het is een emotionele scène, vooral omdat de kijker weet wat er gaat komen. De twee verlaten het Ritz via de achterdeur, waar ze worden overspoeld door paparazzi. Hun chauffeur, die gedronken heeft, verongelukt hun auto in de tunnel onder de Pont de l’Alma, waarbij zowel de passagiers als de chauffeur om het leven komen.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Hoewel The Crown fictie is, ontleent bedenker Peter Morgan zijn verhaallijnen aan gebeurtenissen uit het echte leven, waardoor de grenzen tussen wat echt was en wat sensationeel werd gemaakt, vervagen. Dus in het geval van Dodi Fayed en zijn aanzoek aan prinses Diana, wat is er echt gebeurd?

Dodi Fayed en prinses Diana

Dodi Fayed en prinses Diana ontmoetten elkaar in 1986 tijdens een polowedstrijd in Windsor. Diana was op dat moment getrouwd met prins Charles en hun interactie was vooral een kennismaking. Maar elf jaar later, op 14 juli, ontmoetten de twee elkaar weer in St. Tropez aan boord van de Jonikal, het jacht van de familie Fayed. Diana was ingegaan op de uitnodiging van Harrods-eigenaar Mohamed Al Fayed en had haar zoons William en Harry meegenomen. De oudste Fayed had zijn zoon gevraagd om vanuit Parijs te komen, waar hij naar verluidt was met zijn toenmalige verloofde Kelly Fisher.

De volgende maand keerde ze terug naar de Jonikal met alleen Dodi. Op 10 augustus werden paparazzifoto’s van hen kussend aan boord gepubliceerd door de Sunday Mirror, met de kop De kus: nu vliegt Dodi weg om een verlovingsring voor Diana te kopen. De krant betaalde naar verluidt één miljoen pond voor de foto’s. In de weken daarna deden er volop verlovingsgeruchten de ronde, maar klopten die wel?

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Dodi Fayed in New York
©Getty Images
Dodi Fayed in New York.

Verlovingsring?

Dodi Fayed kocht inderdaad een ring voor Diana. Een onderzoek uit 2007 naar Diana’s dood wees uit dat hij een ring had gekocht met de inscriptie Dis-moi oui (Frans voor ‘Zeg ja tegen mij’). Op camerabeelden is te zien hoe Dodi in een Parijse juwelierszaak verschillende stukken bekijkt en later is te zien hoe Claude Roulet, assistent van de president van het Ritz Paris, een item in een tas meeneemt naar de suite van het koppel. Tijdens het onderzoek was er echter geen aanwijzing dat Dodi de ring ooit aan Diana had gegeven.

Maar zelfs als hij dat had gedaan, was het dan voor een verloving? “Voor zover ik me kan herinneren, was het een soort romantisch verhaal dat Dodi om een verlovingsring vroeg en dat ze samen de verlovingsring moesten kiezen, wat niet de waarheid was”, zei Roulet. Vrienden van de prinses ontkenden ook dat het koppel verloofd was of aan trouwen dacht in het Operation Paget Report, een officieel onderzoek van de Metropolitan Police naar Diana’s dood onder leiding van commissaris Sir John Stevens.

Lady Annabel Goldsmith herinnerde zich een telefoongesprek dat ze op 29 augustus 1997 met de prinses had tegenover onderzoekers. ‘Je bent verstandig, nietwaar? Je doet toch niets doms, zoals trouwen?’, had ze gevraagd. Diana’s antwoord: ‘Helemaal niet. Ik word verwend en ik heb een geweldige tijd. Annabel, ik heb het huwelijk nodig als uitslag op mijn gezicht.’ Het rapport vermeldde ook dat Fayed andere juwelen cadeau gaf.

Toch beweerde Mohamed dat het een verlovingsring was. Hij zei dat Dodi en Diana de ring samen hadden uitgekozen tijdens een stop in Monte Carlo en dat ze de ring op maat hadden laten maken en naar Parijs hadden laten sturen. Toen Mohamed een altaar voor het koppel bouwde bij Harrods, zat het sieraad erbij.

Geen bewijs

De officiële conclusie van het rapport? Hoewel ze erkennen dat Dodi Fayed misschien van plan was om een aanzoek te doen aan prinses Diana, is er geen bewijs dat de ring samen was uitgekozen als verlovingsring, vond de Metropolitan Police. “Er is veel bewijs dat de prinses van Wales niet van plan was zich te verloven of te trouwen met Dodi Al Fayed.”

De veelgeprezen misdaadverslaggever Dominick Dunne versloeg het onderzoek naar de dood van prinses Diana voor Vanity Fair. Hij luisterde naar alle getuigenissen, inclusief die van Mohamed Al Fayed. “Hoe meer ik hoor en lees en nadenk over Diana’s en Dodi’s dood in de Pont d’Alma-tunnel in Parijs op 31 augustus 1997, in wat mogelijk ’s werelds beroemdste auto-ongeluk is, hoe meer ik twijfel aan de waarheid van hun grote romance. Als het al iets was, dan was het een flirt, een bevlieging”, schreef hij.

“Het feit dat ze zo snel terugkwam voor een tweede bezoek toont meer haar eenzaamheid dan haar passie voor Dodi. Haar twee zoons waren op Balmoral, een van de kastelen van de koningin, met hun vader prins Charles en hun grootouders, de koningin en prins Philip, zoals hun gewoonte was in augustus. Diana werd niet meer uitgenodigd voor lange weekenden op de grote Engelse landgoederen. Ze was te beroemd geworden. Het was te moeilijk om haar te laten blijven. De uitnodigingen voor Jonikal waren perfect. Een prachtig jacht. Een helikopter. Een privévliegtuig. Bewakers om de paparazzi op afstand te houden”, schreef hij.

“Ze wist waarschijnlijk dat ze werd gebruikt door een social climber voor zijn eigen en zijn zoons vooruitgang in de Londense samenleving – maar in de high society was het een eerlijke deal.”

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.