hoewel-ik-teleurgesteld-ben-in-lily-gladstones-oscars-verlies-is-het-niet-per-se-een-slechte-zaak-290088
©Getty Images

“En de Oscar gaat naar… Emma Stone!” Toen Killers of the Flower Moon’s Lily Gladstone zondag bij de Oscars als beste actrice verloor van Poor Thingsster, moet ik toegeven dat ik er kapot van was. Ik heb zelfs gehuild. Niet omdat ik vond dat Stone het niet verdiende; haar complexe optreden als Bella Baxter in de film van Yorgos Lanthimos was zeker een gouden beeldje waard. Als inheems persoon kwam mijn teleurstelling over Gladstones verlies uit een meer persoonlijke hoek. Als het dit weekend anders was gegaan, zou Gladstone de eerste inheemse Amerikaanse winnaar van de Oscars zijn geworden, een belangrijk moment voor onze gemeenschap. Haar nominatie alleen al heeft barrières weggehaald en deuren geopend. “Het is iets dat betekenis heeft voor veel meer mensen dan alleen voor mij”, vertelde Gladstone voorafgaand aan de Oscars aan Vogue.

Lily Gladstone Oscars-verlies

Maar afgezien van mijn eigen gevoelens is er veel gezegd en geschreven over de krappe Gladstone-Stone-race in de aanloop naar de Oscars. Velen hebben betoogd dat de prestatie van Stone de overwinning meer dan waardig was, simpelweg omdat ze veel meer schermtijd had. Maar juist de subtiliteit van Gladstones optreden maakte het zo indrukwekkend. De actrice gaf de film een (broodnodige) hart en ziel en pakte een uitdagende rol – een met relatief weinig dialoog (haar personage Mollie Burkhart ligt een groot deel van de film op bed in totale doodsnood) – met vaardigheid en nuance aan. De film van Martin Scorsese zou zonder haar gewoon niet zijn wat hij is en haar overwinning zou hebben bewezen dat rustigere optredens net zoveel indruk kunnen maken als grotere, flitsende rollen.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Sommigen vinden dat Gladstone in plaats daarvan campagne had moeten voeren voor beste vrouwelijke bijrol, een zet die haar kansen om te winnen had kunnen vergroten. Maar daar ben ik het volledig mee oneens. Door haar nominatie voor beste actrice, vestigde Gladstone zichzelf in Hollywood als een hoofdrolspeelster – en ook al verloor ze, de machthebbers in de industrie zullen haar nu als zodanig blijven erkennen. Maar al te vaak krijgen inheemse vrouwen in Hollywood niet dezelfde erkenning als hun blanke tegenspelers, dus Gladstones zichtbaarheid tijdens dit awardseizoen was al een overwinning op zich.

Zichtbaarheid

Het is ook niet het ergste om een Oscar mis te lopen. Na het winnen van een Golden Globe en een SAG Award had Gladstone haar plaats in Hollywood al veroverd als een bekwaam acteur die een rol gedenkwaardig kan maken; ze had de Academy Award eigenlijk niet nodig. Het is zelfs bekend dat het winnen van een Oscar bij iemands eerste nominatie een soort vloek kan veroorzaken, waarbij een acteur wordt getypecast voor de rol waarvoor hij heeft gewonnen en moeite heeft om andere waardige vervolgprojecten te vinden.

Gladstone lijkt dat lot bespaard te blijven. De actrice is de volgende hoofdrolspeler in Reed Morano’s The Memory Police en Morrisa Maltz’s Jazzy, evenals in een nieuwe Hulu-serie Under the Bridge, waarin ze een agent speelt die op zoek is naar een vermist meisje. Wie heeft de Oscar nodig? Ze is al volgeboekt en druk bezig met nieuwe projecten die ongetwijfeld een indruk zullen maken.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.