saint-laurent-is-het-eerste-luxe-modehuis-dat-films-gaat-produceren-250125
©Spotlight

Mode en film zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat weet ook ontwerper Anthony Vaccarello, die zijn liefde voor cinema naar een nieuw hoogtepunt brengt door met Saint Laurent de Hollywoodbusiness in te gaan. Zo heeft het Franse modehuis een speciale dochteronderneming opgericht voor het produceren van films, genaamd Saint Laurent Productions. Daarmee is Saint Laurent het eerste luxe modehuis dat daadwerkelijk films produceert in plaats van ze enkel te financieren of acteurs te kleden.

Saint Laurent gaat films maken

De stap naar het maken van films sluit naadloos aan bij Saint Laurent, aangezien het modehuis vaak inspiratie haalt uit de wereld van cinematografie. Maar de producties zullen niet puur de esthetiek en de zichtbaarheid van het merk vergroten: het is de bedoeling dat Saint Laurent Productions een volwaardig productiebedrijf wordt met een winstoogmerk. De films zullen op filmfestivals worden verkocht aan de gebruikelijke distributeurs, zoals bioscopen en streamingplatforms. Ook vinden er promotours en premières plaats.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Het debuut van Saint Laurent Productions komt al sneller dan je denkt. Zo zullen de eerste twee (!) producties – korte films – op het Filmfestival van Cannes in première gaan. Het betreft onder meer de 30 minuten durende film Strange Way of Life van regisseur Pedro Almodóvar met Ethan Hawke en The Last of Us-ster Pedro Pascal in de hoofdrollen. Daarin spelen de acteurs een paar vervreemde westernhelden van middelbare leeftijd die hun weg banen door de Spaanse woestijn. De tweede productie wordt op een later moment aangekondigd.

Samenwerkingen met grote filmmakers

Naast de eerste samenwerking met Almodóvar (“een droom”, aldus Vaccarello in een interview met WWD), staan er nog meer bijzondere projecten op de planning. Zo onthulde Saint Laurent dat er ook producties in de maak zijn met grote filmmakers als David Cronenberg en Paolo Sorrentino. Twee regisseurs waar Vaccarello tegenop kijkt en die hem, naar eigen zeggen, “hebben gemaakt tot de persoon die ik vandaag ben”. Zowel Cronenberg als Sorrentino waren onlangs nog te zien in een Saint Laurent-campagne, samen met collega-regisseurs Jim Jarmusch en Abel Ferrera.

Kostuums van Vaccarello

Hoewel Saint Laurent uiteraard nauw verbonden is met alle producties, zal Vaccarello geen regisserende rol op zich nemen (zoals collega Tom Ford dat bijvoorbeeld deed, die films maakte als Nocturnal Animals en A Single Man). De Belgische ontwerper, die sinds 2016 aan het creatieve roer van het Franse modehuis staat, is echter wél betrokken bij het creëren van de kostuums. Zo zal Vaccarello – in overleg met elke regisseur – kleding en accessoires ontwerpen, uiteraard in zijn rol als creative director van Saint Laurent.

Dat kan niet anders dan geweldig worden, denken wij zo.

Filmposter van 'Strange Way of Life', een van de films die Saint Laurent produceert
©Saint Laurent Productions