waarom-je-vogues-docuserie-supreme-models-met-alek-wek-wilt-kijken-246245
©ANP

Gelukkig zijn de dagen dat één of twee zwarte modellen de it girls van de mode-industrie zijn, voorbij. Er lopen steeds meer grote namen op de catwalk: Adut Akech, Duckie Thot, Precious Lee en vele anderen. Helaas was dit niet altijd het geval. Hoe werd het zwarte model eindelijk omarmd en gevierd door modemerken en -publicaties?

Een YouTube Originals-docuserie van Vogue en The Machine, een productiebedrijf opgericht en geleid door The September Issue-regisseur R.J. Cutler, volgt de culturele geschiedenis van het zwarte model in de modewereld. Zoals journalist en auteur Marcellas Reynolds aangrijpend uitlegt: “De geschiedenis van het zwarte model – specifiek voor de mode – is eigenlijk de geschiedenis van de zwarte mens in de Verenigde Staten.”

Iman, Anna Wintour en meer 

De zesdelige serie is een bewerking van Reynolds’ bestseller Supreme Models: Iconic Black Women Who Revolutionized Fashion, waarin belangrijke figuren zoals Alek Wek en Naomi Campbell worden belicht aan de hand van essays, interviews en foto’s. De serie is rijk aan persoonlijke gesprekken en getuigenissen van toonaangevende vrouwen als Iman, Bethann Hardison, Pat Cleveland, Joan Smalls en meer. Ook iconen en talent uit de mode-industrie komen aan bod, zoals Anna Wintour, Edward Enninful, Zendaya, Olivier Rousteing en Zac Posen.

De nadruk ligt op het aan het licht brengen van nog te weinig besproken baanbrekende momenten voor zwarte stemmen in de mode. Experts uit de industrie staan bijvoorbeeld stil bij de inspirerende opkomst van Donyale Luna, de eerste vrouw van kleur die ooit op een cover van Vogue stond. Bethann Hardison vertelt uit de eerste hand hoe het was om in 1973 deel te nemen aan de historische modeshow Battle of Versailles. En Iman bespreekt de lancering van een revolutionaire, op mensen met een donkere huid gerichte make-up lijn in 1994, nadat ze voortdurend visagisten en schoonheidsmerken tegenkwam die geen foundation hadden die geschikt was voor donkere huidskleuren.

‘Supreme Models’ nu te zien op YouTube

Supreme Models, dat deel uitmaakt van het Black Voices Fund-initiatief van YouTube, is een aangrijpende en leerzame serie over de ontwikkeling van succesvolle integratie van vrouwen van kleur in de mode en, tegelijkertijd, de wereld in het algemeen.

Bekijk aflevering één van Supreme Models hieronder: