deze-6-upcoming-artiesten-wil-je-op-je-zomerplaylist-216864

De perfecte zomerplaylist samenstellen is een kunstvorm an sich: je wilt emoties opwekken, sfeer maken. De verleiding om oude favorieten van voorgaande jaren op repeat te zetten, is groot. Niks mis mee, maar met alle nieuwe muzikale geniën is het wel een gemiste kans.

Wandelende muziekencyclopedie

Gelukkig weet Marjolijn Verkerk zo een afspeellijst in elkaar te flansen. Ze werkt als boeker, programmeur, curator en labelmanager, maar als je haar in het kort moet omschrijven zou je met ‘wandelende muziekencyclopedie’ al een heel eind komen. Marjolijn heeft een oor voor nieuwe muziek en haar voorspellingen van artiesten die het gaan maken zijn dikwijls raak.

De Amsterdamse kwam jaren geleden in contact met de nieuwste wave-artiesten uit Nigeria, zoals Odunsi the Engine en Cruel Santino. Sindsdien helpt ze om deze en andere artiesten op de Nederlandse kaart te zetten door ze te boeken en projecten met ze op te zetten. Daarnaast startte Marjolijn begin dit jaar platenlabel Rosed Out, met muziekartiest Raven Artson. Samen presenteert het duo werk van upcoming artiesten door middel van evenementen en via een productiehuis. 

Wie moeten we deze zomer vooral beluisteren? Marjolijn deelt zes artiesten die op het punt staan om de muziekindustrie over te nemen, of dit al doen. Én ze vertelt je ook meteen welk nummer van de artiest je aan je playlist wilt toevoegen.

Lyzza

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door LYZZA (@clublyzza)

Op 16-jarige leeftijd draaide Lyzza al stiekem in de Amsterdamse club NYX. Tegenwoordig heeft de in Brazilië geboren producer en zangeres naam gemaakt in experimentele clubscenes van onder andere Berlijn, Londen en Shanghai. “De wereld is te klein voor Lyzza”, vertelt Marjolijn. “Haar muziek is grensverleggend, producties zitten supersterk in elkaar en ze heeft de attitude om een wereldster te worden. Op 16 september komt Lyzza met een album, tot die tijd wil je het nummer Deserve it (featuring La Zowi) op je afspeellijst hebben.”

Cruel Santino

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door santi (@cruelsantino)

Wat als de wereld gebombardeerd wordt en we allemaal in een animatie zeewereld terechtkomen? Zo klinkt Cruel Santino zijn laatste album Subaru Boys: FINAL HEAVEN volgens Marjolijn. “Er is geen andere manier om zijn muziek echt te beschrijven, want er is niets wat hetzelfde klinkt. Dit is mijn absolute favoriete album van het afgelopen jaar. Met het nummer WAR IN THE TRENCHES in het bijzonder.”

Steve Lacy

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Steve Lacy (@steve.lacy)

Lacy heeft op 24-jarige leeftijd al een flinke trackrecord. De Amerikaanse muzikant werd bekend als gitarist van de R&B-groep The Internet en produceerde beats voor Kendrick Lamar – vanaf zijn iPhone 6 nog wel. Volgens Marjolijn wil je het nummer Mercury van Steve Lacy op je playlist hebben. “Ik heb dit nummer sinds het uit is elke dag geluisterd, misschien wel twintig keer per dag. Je kunt ermee wakker worden, douchen, wijn drinken en janken. Hoe verder je het nummer luistert, hoe beter het wordt.”

L0LA

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door L0LA (@l0lal0la20)

Over L0LA weten we nog niet veel. Dat is niet zo gek, want ze brengt pas sinds een jaar muziek uit. Toch is ze volgens Marjolijn nu al de ‘queen of the club’: “Haar laatste EP Love, L0LA is elektronisch, dansbaar en een van de sterkste introducties ooit. Luister vooral naar Read My Mind.”

ITUA

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Lloyd -ITUA- (@ituagram)

Lloyd Usidame drumde al jaren in verschillende bands, maar besloot onder zijn tweede naam zijn creatieve hart te volgen en aan een soloproject te werken. De betekenis van ITUA: niet haasten in het leven. Marjolijn: “Dat is precies waarom ik het nummer Hearstop zo vaak luister. Het klinkt als dromerige mysterieuze R&B waar je uren naar kunt luisteren zonder het zat te raken.” 

Tyrone Marcio

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tyrone Marcio (@tyronemarcio)

Het rijtje wordt afgesloten met een artiest die Nederlandstalige muziek maakt. Tyrone werkte eerder al mee aan het album Altijd Samen van Ronnie Flex, maar dit jaar bracht hij zijn eigen EP Simpele Ziel uit. “Hij doet me denken aan Brent Faiyaz, net zo mysterieus en oprecht.” De gelijknamige track Simpele Ziel is volgens Marjolijn het luisteren waard.