amerikaans-recht-op-abortus-mogelijk-afgeschaft-sterren-zijn-in-shock-en-spreken-zich-uit-211058
©ANP, Leif Skoogfors

In verschillende Amerikaanse steden gaan duizenden mensen de straat op. Ze protesteren tegen een ontwerpbesluit van het Hooggerechtshof om het recht op abortus af te schaffen.

Mogelijke afschaffing recht op abortus 

Ook verschillende beroemdheden laten hun stem horen en reageren online op het standpunt. Milla Jovovich, die volgens verschillende Amerikaanse media zelf een abortus heeft laten doen, roept mensen via haar Instagramaccount op om dinsdag bij gerechtsgebouwen en stadspleinen te demonstreren om 17.00 uur lokale tijd. “Breng je familie, protestborden, verhalen, hart en je toewijding om ‘Roe’. Laten we de toegang tot veilige en legale abortus redden voor degenen die dit nodig hebben.”

Met “Roe” doelt de actrice op de zaak Roe versus Wade uit 1973, die Amerikanen het recht op abortus gaf. Bij de actie op dinsdag blijft het niet, stelt Jovovich. “We blijven steeds opdraven met grotere en grotere acties in de komende dagen, weken en maanden.”

Roe versus Wade 

Ook zangeres Ariana Grande is het niet met het mogelijke plan eens. De zangeres deelt eerst een nieuwsbericht op Instagram, waarin staat dat het Hooggerechtshof zou instemmen om Roe versus Wade af te schaffen.

Vervolgens plaatst Grande een bericht waarin staat dat het gemiddelde aantal abortussen per 1000 vrouwen tussen 2010 en 2014 bijna net zo hoog lag in landen waar dit illegaal is. “Mensen zoeken een abortus. Of dit nou legaal is of niet”, schrijft ze. “Wat verandert is hoeveel vrouwen eraan overlijden.”

Zangeres Phoebe Bridgers deelt op Instagram een persoonlijke ervaring:  “Ik heb in oktober vorig jaar een abortus ondergaan terwijl ik op tournee was. Ik ging naar de dokter en kreeg een abortuspil. Dat ging makkelijk. Iedereen verdient dat soort toegang.” Ook voegt ze een link toe naar een lijst met organisaties die abortusrechten ondersteunen.

Humanitair, niet religieus

Whoopi Goldberg geeft in het televisieprogramma The View haar ongezouten mening over de mogelijke afschaffing van het recht op abortus in de Verenigde Staten. Goldberg benadrukt dat het hier gaat om een humanitaire, en geen religieuze, kwestie. Ze vertelt haar eigen schokkende verhaal: op 14-jarige leeftijd pleegde ze abortus op zichzelf, omdat er toen nog geen veilige manier was om dat te doen.

“Waarom er op een gegeven moment over abortus gesproken werd en er wetten voor kwamen, is omdat vrouwen in dit land altijd geleefd hebben met het idee dat abortus illegaal was. Dus wanneer een vrouw besloot dat de zwangerschap niet juist of goed was voor haar, nam ze het heft in eigen hand.

Op een gegeven moment struikelde je over de vrouwen in publieke toiletten waar deze vrouwen zichzelf aborteerden, omdat er geen veilige en schone plek was waar het gedaan kon worden. De wet is ingesteld om juist te zorgen voor veiligheid en reinheid. Dat valt nu helemaal weg, mocht dit besluit werkelijkheid worden. Een beslissing tot een abortus is niet makkelijk, het is niet iets dat je zomaar doet. Het is afschuwelijk en als er dan nu mensen zijn die zeggen dat je in de hel belandt wanneer je abortus pleegt, dan kijk je niet naar humanitaire zaken. En dat is niet oké.”

De voorzitter van het Hooggerechtshof laat dinsdag weten dat het ontwerpbesluit niet zeker is en nog kan veranderen. Een definitief besluit wordt eind juni verwacht.