voor-het-ware-feestdagengevoel-met-deze-6-initiatieven-kun-je-iets-teruggeven-in-december-235474
©Paul Bellaart, Vogue Nederland, februari 2022

It’s the most wonderful time of the year. Maar niet voor iedereen. Natuurlijk zijn de feestdagen voor veel mensen een fijne tijd, vol etentjes, gezelligheid en cadeaus. Maar wat als je daar niet de mogelijkheden voor hebt? Denk aan kinderen die opgroeien in armoede of onveilige situaties, of aan eenzame ouderen. Gelukkig zijn er behoorlijk wat merken, bedrijven, initiatieven en goede doelen die ervoor zorgen dat het jaar voor iedereen een zalig uiteinde heeft. Wij zetten er zes op een rijtje, voor het ware feestdagengevoel.

Iets teruggeven in december

Je hoeft je niet schuldig te voelen als je het wél goed hebt, maar het is nou eenmaal een feit dat relatief veel mensen – ook in Nederland – helaas niet de financiële middelen hebben voor een uitgebreid diner tijdens de feestdagen, cadeaus voor hun kinderen, of zelfs voor iets basaals als tampons en maandverband. En dan hebben we het nog niet eens gehad over eenzame mensen, of kwetsbare kinderen. Dat breekt ons hart, zeker in een tijd waarin voor sommigen de presentjes en borrels overvloedig zijn. Het goede nieuws: samen kunnen we het verschil maken. Deze initiatieven en goede doelen geven je opties.

Initiatieven en goede doelen

Missie 538

Radio 538 organiseert van 19 tot en met 23 december Missie 538. Het doel van de dj’s: zoveel mogelijk geld ophalen voor speciale clean rooms in het Prinses Máxima Centrum, waar kinderen met kanker worden behandeld. In de clean rooms kunnen afweercellen van kinderen met kanker worden geprogrammeerd om kanker aan te vallen. Zo kan de overlevingskans worden vergroot en de schade op de lange termijn worden verkleind. Ook wordt er geld opgehaald voor meer onderzoek. Op de eerste dag is er al bijna een half miljoen euro opgehaald met aangevraagde platen. De komende dagen worden er ook bijzondere objecten geveild. Luisteraars kunnen daarnaast extra geld doneren of zelf geld ophalen.

PostNL x Stichting Jarige Job

Hebben jouw kinderen of neefjes en nichtjes ook zoveel gekregen deze december? Een tip: laat sommige cadeautjes ingepakt. In januari kun je ze namelijk, net als voorgaande jaren, ingepakt meegeven aan de postbode van PostNL. Samen met Stichting Jarige Job worden deze pakjes geschonken aan kinderen van wie de ouders het minder breed hebben. Meegeven kan van 1 tot en met 31 januari. Schrijf je hier in voor een reminder.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door PostNL (@postnl)

LINDA.Foundation

De LINDA.Foundation is opgezet door LINDA., en daarmee dus door Linda de Mol en haar magazine. De foundation heeft één goed doel: het helpen van kinderen die opgroeien in armoede – en dat is maar liefst één op de negen kinderen in Nederland. Deze financieel zwakkere gezinnen hebben vaak geen geld voor extraatjes zoals een vakanties of (feest)kleding, en in ergere gevallen zelfs niet voor primaire behoeftes als onderdak en eten. Alleen al in 2022 haalde de LINDA.Foundation 2,8 miljoen euro op; sinds de start van de stichting in 2013 werden ruim dertigduizend gezinnen geholpen. Je kunt bijdragen door direct geld te doneren of een item te kopen in de webshop.

Serious Request in het Glazen Huis

Een klassieker: Serious Request in het Glazen Huis van 3FM. Dit jaar staat het huis, net als vorig jaar, weer in Amersfoort. Ook als vanouds: de deelnemende dj’s Sophie Hijlkema, Rob Janssen en Barend van Deelen mogen niks eten; ze zijn op sapdieet. Luisteraars kunnen plaatjes aanvragen, geld doneren door de brievenbus van het Glazen Huis of zelfs inzamelingsacties opzetten. Dit alles voor het goede doel Het Vergeten Kind. Deze stichting zet zich in voor kinderen opgroeiend in een instabiele thuissituatie – een goede stichting om ook na december aan te schenken of om vrijwilliger te worden.

Ouderenfonds

Vergeet ook de ouderen van de samenleving niet. We worden allemaal steeds ouder, wat ook betekent dat sommige mensen alleen overblijven. Ouderen kunnen daarnaast sociaal geïsoleerd raken doordat ze simpelweg minder buiten komen. Het Ouderenfonds, PostNL en Kidsweek sturen dit jaar voor de achtste keer handgeschreven kaarten naar eenzame ouderen. Je kunt meedoen met De Grote Kerstkaartenactie door een kaart te kopen of te maken, en te sturen naar het Ouderfonds. Hier lees je meer.

Yoni en MyFleury

Sommigen hebben deze december weinig geld voor extra’s, maar er zijn ook mensen die het hele jaar door geen budget hebben voor basisbehoeftes als tampons, maandverband of menstruatiebroekjes. Menstruatiearmoede, zoals dat heet (lees hier meer), is wereldwijd een groot probleem – ook in Nederland. Uit een peiling van Plan International blijkt dat één op de tien meisjes en vrouwen tussen de 12 en 25 jaar in Nederland soms niet genoeg geld heeft om tampons of maandverband te kopen. In landen als Schotland en Nieuw-Zeeland zijn deze producten door de wet al gratis gemaakt, Nederland volgt volgend jaar.

Tot die tijd hebben twee merken een actie opgezet: MyFleury en Yoni. Die eerste heeft een koop-en-geef-actie deze maand: als je hier een menstratiebroekje koopt, geven zij er eentje weg aan iemand die het nodig heeft. Bij Yoni kun je een pakketje kopen voor een behoevend iemand, waarna het wordt verstuurd naar het Armoedefonds die het weer brengt naar een van de 1270 uitgiftepunten.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Yoni (@yoni.care)

Extra doneren

Kortom: denk deze maand even extra aan iemand die het nodig heeft. Naast deelnemen aan bovenstaande initiatieven kun je natuurlijk ook gewoon een pan warme soep brengen naar een buurvrouw, kleding schenken aan een daklozenopvang of eten of geld doneren aan de Voedselbank. Ook bestaan er acties om de twee keer 190 euro, die elk huishouden krijgt als compensatie voor de gestegen energieprijzen, te schenken aan bijvoorbeeld hulporganisatie Kansfonds. Er zijn genoeg goede doelen, en helaas ook mensen die het nodig hebben.