s10-over-muziek-mannenmode-en-mentale-gezondheid-ik-ben-een-beetje-allergisch-voor-mijn-jongere-zelf-205971
©Philippe Vogelenzang, Vogue Nederland, maart 2022

Er hangt een wolk van geheimzinnigheid rondom zangeres S10, sinds bekend is dat ze Nederland in mei zal vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Turijn, Italië. Stien den Hollander, zoals ze voluit heet, geeft geen interviews tot haar Songfestivaltrack uit is, maar ze maakt een uitzondering voor Vogue.

In gesprek met S10

We spreken haar via Zoom vanuit Stockholm, waar ze in haar eentje aan nieuwe nummers werkt. Daarna vliegt ze door naar Ibiza voor de Vogue-fotoshoot. Voorafgaand aan het interview waarschuwt haar management: geen vragen over het Songfestivalnummer of de act.

S10 zegt wel dat ze het ‘helemaal te gek’ vindt om dat prestigieuze podium te betreden. Ze heeft respect voor Duncan Laurence, die het evenement na decennia weer naar Nederland haalde, en voor de Italiaanse glamrockband Måneskin, die vorig jaar won. “Dat zijn artiesten die ik erg bijzonder vind.” Ze keek als kind ook naar het Songfestival. “Het is een mengelmoes van allerlei artiesten. Je kunt een circus neerzetten of juist iets kleins doen.” Over haar eigen optreden mag S10 dus helemaal niets verklappen, maar ze is wel bij iedere stap betrokken –  van het nummer zelf tot de styling en de performance.

S10 voor Vogue Nederland
©Philippe Vogelenzang, Vogue Nederland, maart 2022

We weten wel al dat je in het Nederlands gaat zingen. Dat is voor het eerst sinds 2010, toen Sieneke met Ik ben verliefd (Sha-la-lie) niet verder kwam dan de halve finale. Voel je je een ambassadeur van de Nederlandse taal?

“Ik sta het meest in mijn kracht als ik mij in het Nederlands uit, dat is gewoon mijn taal. Maar het is ook interessant om na twaalf jaar iets nieuws en spannends te proberen.”

Jouw muziek raakt fans omdat ze die persoonlijke teksten begrijpen. Ben je niet bang dat buitenlandse kijkers van het Songfestival niets van jouw boodschap snappen?

“Nee, daar maak ik me geen zorgen over. Muziek raakt je of niet, daar kun je moeilijk de vinger op leggen. Ik ben niet bang dat mensen niks van ons taaltje snappen of dat het niet overkomt.”

Tijdens een liveshow in Carré in december zei je: ‘Ik zal jullie niet teleurstellen op het Songfestival.’ Wat wil je bereiken in Turijn?

“Ik hoop dat mensen iemand zien die haar eigen gevoel volgt, die geen concessies doet als artiest en alleen doet waar ze zich goed bij voelt. Eigenlijk heb ik vooral zin om weer op te treden, aangezien alles al bijna twee jaar stilligt. Ik kan bijna niks live doen, en al helemaal niet voor een groot publiek. Dan kun je als artiest ook niet groeien en doorstromen.”

Lees het volledige interview met S10 in het eerste issue van de nieuwe Vogue Nederland. Het nummer ligt vanaf 17 februari in de winkels en is hier online te bestellen.