mocro-maffia-ster-zineb-fallouk-de-ontwikkeling-van-een-personage-vind-ik-onmisbaar-208077
©Philippe Vogelenzang, Vogue Nederland, april 2022

Wanneer Zineb Fallouk (35) de studio binnenstapt, is er een ongrijpbare sprankeling. Ze neemt je mee met haar indringende blik, net zoals ze heel Nederland meevoert in haar buitengewone performance in Mocro Maffia. De serie die sinds 2018 te zien is op Videoland, groeide uit tot een groot succes. Het derde seizoen trok zo veel kijkers dat er records werden verbroken op het streamingkanaal. De serie werd afgelopen jaar bekroond met een Gouden Kalf.

Zineb Fallouk

Van sterallures is geen sprake bij Fallouk, die seriekijkend Nederland leerde kennen als het krachtige personage Samira. Zij is de vrouw van bendelid Taxi (Iliass Ojja) en de zus van drugsbaas Paus (Achmed Akkabi). De filmwereld ligt aan haar voeten, maar dat weerhoudt Fallouk er niet van haar eigen keuzes te maken. Ze zegt vaker nee dan ja tegen rollen; een manier van werken die durf vereist. “Ik hecht geen waarde aan de grootte van een rol, maar de ontwikkeling van een personage vind ik onmisbaar.”

Fallouk is afkomstig uit de theaterwereld en heeft als tekstschrijver en actrice spraakmakende theaterproducties op haar naam staan. Zoals Achttien, waarin aan de hand van persoonlijke verhalen wordt onderzocht wat er met vluchtelingen gebeurt als ze eenmaal achttien zijn en dus voor de wet volwassen. Een ongemakkelijk verhaal dat te weinig wordt verteld, maar precies zo’n project waar Fallouk graag haar tanden inzet.

“De filmwereld is in Nederland heel lang door één lens bekeken. Maar films hoeven niet altijd op dezelfde manier te worden gemaakt, vanuit een klein groepje acteurs en regisseurs. Ik kijk ernaar uit dat we steeds vaker dingen kunnen maken vanuit verschillende perspectieven en culturele achtergronden. Voor die nieuwe verhalen moeten we open durven staan.”

Jezelf blootgeven

Fallouk doet daarom alleen projecten die ze waardevol vindt en dat blijkt een goede tactiek. “Ik loop nooit weg van iets met het idee: had ik maar.” Dat er van de in Marokko geboren actrice nog veel bijzonders verwacht mag worden de komende jaren, staat buiten kijf. Momenteel werkt ze aan een speelfilm en een persoonlijk project, dat is gebaseerd op haar leven als jonge vrouw in Nederland die haar identiteit vindt.

Een verhaal dat, net als zijzelf, stelt dat zelfverzekerdheid en imperfectie samen kunnen gaan. Dat is Fallouks boodschap: “Het vereist moed om volledig jezelf te zijn, dat probeer ik ook aan mijn dochter mee te geven. Als mensen dat niet accepteren, dan lekker niet. Jezelf volledig bloot durven geven is voor mij de ultieme vorm van ‘naakt’ zijn, want alleen op die manier ben je echt fierce.”

Het lef hebben om ontzagwekkend te zijn: laat dat nu net iets zijn wat we allemaal wel kunnen gebruiken.

Lees de interviews met onze andere Hollandse helden Kim van Kooten, Joshua Nolet en Yootha Wong-Loi-Sing in het nieuwe aprilnummer van Vogue Nederland, dat vanaf 17 maart in de winkels ligt en hier online te bestellen is.