verandert-rihanna-het-begrip-zwangerschapsstijl-voor-eens-en-altijd-207792
©Getty Images

De New Yorkse juwelier Briony Raymond is een van de gewone stervelingen die aanwezig zijn als een zwangere Rihanna de Dior-show binnenzwaait tijdens Paris Fashion Week eerder deze maand. “Ze kwam de zaal binnen in een wolk van diamanten en doorschijnende lingerie”, vertelt Raymond, de ontwerper achter Rihanna’s zegelring, aan Vogue. De mogul en mom-to-be droeg kniehoge zwarte laarzen; haar nek en decolleté behangen met gelaagde kettingen. Het meest show-stoppende accessoire is echter van Moeder Natuur: Rihanna’s groeiende buik die volledig te zien is door het zwarte mesh.

Rihanna’s zwangerschapsstijl

Het is misschien wel de meest dramatische look van Rihanna’s grenzeloze zwangerschapsstijl – een festival van crop tops, low-rise jeans, juwelen die de buik versieren en maximalistische jassen. Ik schrijf al over zwangere beroemdheden sinds Katie Holmes in verwachting was van Suri, maar ik heb nog nooit zwangerschapsmode gezien die zo fris is dat het helemaal niet als zwangerschapsmode aanvoelt. En dat gevoel kreeg ik wel toen Rihanna en A$AP Rocky in januari een Instagram-aankondiging achterwege lieten. In plaats daarvan maakten ze de zwangerschap bekend met een streetstyle-foto in New York.

“Rihanna zet de zwangerschapsstijl in vuur en vlam”, vertelt styliste en modeconsulente Solange Franklin, die een gedurfde visie op de stijl van aanstaande moeders heeft. “Niet verbergen, niet inschikkelijk. Meer een uitbundige energie… een ongegeneerde en overvloedige schoonheid.”

Zwanger anno 2022

Mode is een kunstvorm die zijn tijd weerspiegelt; dat geldt overigens ook voor zwangerschapsmode. Voor Franklin, die een jaar geleden een zoon verwelkomde, is Rihanna’s ‘more-is-more‘-aanpak een duidelijk antwoord op wat het betekent om in 2022 zwanger te zijn, te midden van een pandemie, een oorlog en een aanhoudende zwarte gezondheidscrisis onder moeders. “Om onder deze omstandigheden nieuw leven op de wereld te zetten, is een keihard optimisme nodig”, aldus Franklin. Rihanna’s gedurfde, bump-forward filosofie is praktisch radicaal. “Een duidelijke demonstratie van de unieke kracht en vastberadenheid die nodig zijn om dit alles te doorstaan.

Veel zwarte vrouwen kiezen voor verzet”, voegt Franklin toe. “Een deel van dat verzet is zichtbaarheid.” In een maatschappij die traditioneel naakte, witte zwangere beroemdheden verheerlijkt, is Rihanna die trots haar zwangere gedaante presenteert een soort baken voor anderen. “Buiten Rihanna, Beyoncé en Cardi B hebben we niet veel zwarte vrouwelijke beroemdheden gehad om naar op te kijken wat betreft zwangerschapsstijl”, vertelt Janell Hickman-Kirby, een freelance beauty editor en copywriter die zes maanden zwanger is.

Rihanna en ASAP Rocky tijdens de Gucci-show in Milaan
©Getty Images

Geen compromissen

‘Zwangerschapsstijl’ kan aanvoelen als een tegenstrijdigheid. Het is een uitdrukking die de saaiheid oproept van toen prinses Diana in verwachting was: gesmokte blouses met Peter Pan-kragen bedoeld om zwellende buiken te bedekken en schattige outfits die beter geschikt zijn voor baby’s dan voor moeders.

Tegen de tijd dat ik voor het eerst zwanger was, in 2013, naast Kate Middleton en Kim Kardashian, waren we allemaal heel body conscious. Stretchy jurken en designer zwangerschaps-skinny jeans waren in opkomst. Dat was een relatieve vooruitgang, maar een inherente un-coolness bleef voortbestaan. Terugkijkend betreur ik het dat ik mijn buik voortdurend in het zwart hulde in een poging mezelf te minimaliseren, omdat ik zo slank mogelijk wilde lijken. Gevangen door de almachtige maatschappelijke norm van slankheid, zelfs toen er een mens in mij groeide.

Rihanna luidt een nieuw tijdperk in zonder compromissen. “Het vieren van de bump op een mooie, vormvaste manier is niet genoeg”, zegt Ariane Goldman, oprichter en CEO van zwangerschapsmodemerk Hatch. “Nu laten we de buik zien en versieren we deze.” De sterrenbeeldmedaillons (haar sterrenbeeld is Vissen, en die van Rocky is Weegschaal) van Briony Raymond hangen nu aan lange kettingen die haar vaak onthulde buik sieren. In plaats van verborgen in lycra is haar buik versierd met edelstenen en omlijst door een hot pink vintage Chanel-puffer.

Het Rihanna-effect

Er is een potentieel Rihanna-effect op de zwangerschapsmode-industrie op komst. In het afgelopen jaar koos Hatch al voor “crop tops en het tonen van huid, wat een nieuwe richting voor ons is”, aldus Goldman. Ze wijst op korte T-shirts met kapmouwen, gestyled met midi-rokken en hoge hakken. “Nu verhoogt Rihanna de lat”, voegt Goldman toe. Ze bekijkt Rihanna’s steeds veranderende looks in real time en vraagt zich af hoe ze al dan niet aangepast kunnen worden. Zo vraagt ze zich af: ‘Wat betekent mesh voor Hatch?’

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door badgalriri (@badgalriri)

Tenminste één zwangere vriendin, die liever anoniem blijft, kijkt vol verwondering naar Rihanna, terwijl ze zich “persoonlijk uitgeput voelt bij het idee zulke looks neer te zetten.” Maar Hickman-Kirby is geïnspireerd. “Misschien zou ik, in een warm klimaat, niet zo bezorgd zijn een paar knoopjes los te doen om mijn buik te laten zien”, zegt ze. “Een van de dingen waar veel moeders mee worstelen is: hoeveel van mezelf mag ik zijn? Welk deel van mezelf ga ik verliezen? Rihanna’s zwangerschapsstijl heeft echt laten zien dat je 100 procent jezelf kunt zijn. Je hoeft jezelf niet te bedekken en je niet beschaamd te voelen.”

Hickman-Kirby verwijst naar de zwangerschappen van de Kardashians. Zij werden zowat ‘gekruisigd’ voor het dragen van korte, strakke, zelfs enigszins doorschijnende jurken onder trenchcoats. “In die tijd was een oneerbiedige, onthullende zwangerschapsstijl gewoon nog niet geland”, zegt ze. De langzaam groeiende body positivity zorgt voor een verschuiving: “Als we vrouwen van alle maten willen omarmen, moeten zwangere vrouwen in dat spectrum worden opgenomen.”

Jezelf blijven

Rihanna’s zwangerschapsstijl mag dan nieuw en gedurfd aanvoelen voor aanstaande moeders, in veel opzichten kleedt ze zich gewoon nog steeds als zichzelf. (“Rihanna is niet minder sexy”, zegt Raymond. “Ze is alleen meer zwanger.”) Voor Hickman-Kirby en anderen gaat moderne zwangerschapskleding over datzelfde gevoel van non-conformisme. Het verlangen om niet anders te zijn. Om niet gedegradeerd te worden tot alleen zwangerschapskleding. Om door te gaan met je kleden als jezelf.

Zwanger model Maggie Maurer weigert de zwangerschapsjeans en volgt het voorbeeld van Rihanna. “Ik vind het leuk hoe zij wijde jeans met lage taille draagt”, vertelt Maurer vanuit Parijs. “Ik doe zeker hetzelfde.” Maurer is van plan om “kleding in een grotere maat te kopen die ik ook na de baby nog kan dragen”.

Toen Maurer voor het eerst zwanger werd, dacht ze na over haar carrière op korte termijn. “Ik weet niet zeker of ik de komende negen maanden nog zal werken. Als je lichaam je werk is, kan het een beetje eng zijn om aan zwanger worden te denken.” Maar vorige maand, tijdens London Fashion Week, liep Maurer in de show van Nensi Dojaka in een doorschijnende, nude slip dress. Haar bump is geen beperking, maar een statement van kracht. “Je hoeft geen ander persoon te worden alleen omdat je zwanger bent”, zegt ze.

‘Let the ladies have their fashion’

Zwangerschap wordt ook gevierd op de catwalk bij Di Petsa, de Griekse ontwerper die op maat gemaakte wetlook jurken maakt. Di Petsa toont een herfst/winter-collectie die geïnspireerd is op zwangerschap en al haar stadia. Inclusief draperie, mesh en korsetten die geschikt zijn voor baby bumps. De kleding is “representatief voor het vrouw-zijn, voor de reis naar het vinden van je eigen ik, voor het worden van een moeder – of dat nu voor je innerlijke kind is, of door de zwangerschap”, vertelt een woordvoerder van het merk.

In verwachting zijn is een tijd die vaak gekleurd wordt door beperkingen; een tijd waarin vrouwen en hun lichamen publiek bezit lijken, rijp voor aanrakingen, commentaar en kritiek. Maar in het tijdperk van Rihanna vallen de sartoriale regels in ieder geval weg. “Ik kan geen sushi eten, geen wijn drinken. Ik kan niet naar sauna’s gaan”, zegt Hickman-Kirby. “Laat mij me dan kleden op een manier die ik representatief vind. Let the ladies have their fashion.”

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue.com.