samen-in-actie-voor-oekraine-met-giro555-207246

De invasie van Rusland in Oekraïne schokt miljoenen mensen over de hele wereld. Op de schrijnende beelden is te zien hoe duizenden mensen schuilen voor (lucht)aanvallen, terwijl anderen naar buurlanden vluchten. Als het conflict blijft escaleren, kunnen er wel 4,5 miljoen vluchtelingen uit Oekraïne komen, schat de Verenigde Naties in. Het behoeft dus geen betoog dat het getroffen land onze hulp nodig heeft.

Wil je zelf iets doen om de mensen in Oekraïne te helpen? Steun dan Giro555, de samenwerkende hulporganisaties die zich inzetten voor uitzonderlijke rampen. Dat kan op verschillende manieren, die we hieronder voor je hebben samengevat.

Oekraïne helpen doe je zo:

Zelf doneren

Om zowel de mensen die vluchten als de achterblijvers in Oekraïne te helpen, kun je zelf een gift doen aan Giro555. Via giro555.nl doneer je snel het gewenste bedrag. Als je liever geld naar hun bankrekening overmaakt, dan kan dit naar NL08 INGB 0000 0005 55 ten name van Stichting Samenwerkende Hulporganisaties of bel naar 0800-1112.

Schakel je netwerk in

Naast zelf doneren, kun je natuurlijk ook je omgeving inschakelen. Vraag aan vrienden, familie of collega’s of zij hun steentje willen bijdragen. Dit kun je makkelijk doen door middel van een Tikkie die je bijvoorbeeld kunt delen via WhatsApp(groepen).

Ook kun je via een eigen digitale collectebus geld inzamelen voor Giro555. Maak deze eenvoudig aan op giro555.digicollect.nl, en deel via bijvoorbeeld WhatsApp of e-mail.

Zet een actie op

Help de mensen in Oekraïne door zelf een actie te starten om geld in te zamelen voor Giro555. Dit kun je doen in samenwerking met bijvoorbeeld collega’s, vrienden of je sportteam. Handig: op inactievoorgiro555.nl maak je eenvoudig een pagina aan voor jouw Giro555-actie.

De snelste manier om de situatie in Oekraïne te helpen is door bovenstaande acties, maar er zijn natuurlijk ook andere manieren om het getroffen land te steunen. Protesteer, spreek jezelf uit, schrijf aan de overheid of shop bij Oekraïense ontwerpers of onafhankelijke merken die een deel van hun opbrengsten doneren.

Wat doet Giro555 met het geld?

Giro555 verzamelt alle donaties die binnenkomen en helpt daarmee mensen met voedsel, onderdak en andere noodhulp. De hulpverleners van de organisaties achter Giro555 zijn aan het werk in alle getroffen gebieden van Oekraïne, op de vluchtroutes en aan de grenzen met buurlanden als Polen, Roemenië en Moldavië. Zij delen voedsel, dekens, medicijnen en brandstof uit, maar verlenen ook psychosociale hulp – zowel aan aan mensen op de vlucht als aan achterblijvers.

Er werken hulpverleners in opvangcentra en safe houses, waar Oekraïners kunnen schuilen, zich kunnen wassen, iets kunnen eten en drinken of simpelweg even op adem kunnen komen. Ook zorgen zij voor veilig transport, voor wie dat niet zelf kan regelen. Lees meer over de impact van jouw gift op de website van Giro555.