7-huidige-trends-die-prinses-diana-al-veel-eerder-droeg-205202

Op prinses Diana kun je altijd rekenen wat mode-inspiratie betreft. Een nieuwe generatie maakt kennis met haar iconische looks, doordat de in 1997 overleden prinses vertolkt wordt in recente films en series.

Zo speelt Elizabeth Debicki de rol van Diana in seizoen 5 van The Crown, waarin onder meer haar beruchte ‘revenge dress’ te zien is. Daarmee volgt ze Emma Corrin op, die Diana’s sprookjesachtige bruidsjurk naar het scherm bracht. Dan hebben we Kristen Stewart nog in de film Spencer, waarin de late jaren tachtig tot vroege jaren negentig looks van de prinses te bewonderen zijn.

Prinses Diana liep vooruit op trends

“In het begin voelde het intimiderend, omdat er gewoon zoveel beelden van haar waren”, vertelde kostuumontwerper Jacqueline Durran aan Vogue over Spencer. “Ik wilde de logica achter haar keuzes vinden, en daarmee de belangrijkste stukken die je haar in die periode zag dragen. Bepaalde elementen herhalen zich: colorblocking, gouden knopen, contrasterende revers en cropped jeans met een hoge taille.”

Het is Diana’s stijl van eind jaren tachtig en begin jaren negentig die anno nu het meest relevant voelt. Niemand deed athleisure zoals Lady Di, die in wielrenbroekjes naar de sportschool ging. In Diana’s tijd mocht de term normcore nog volledig onbekend zijn, toch is de prinses hét boegbeeld van de trend. Zo stopte Diana haar jeans in haar laarzen, droeg ze een oversized blazer en zette ze vaak een petje op.

Hieronder hebben we Diana’s meest on trend stijlmomenten voor je op een rij gezet.

Prinses Diana in een athleisure look
©Getty Images
1/7
Native Share

Athleisure

Zelfs als ze ging sporten, was Diana het toonbeeld van chic. Stijlvolle vrouwen kiezen ook nu voor soortgelijke athleisure, zoals Gigi Hadid en Hailey Bieber. Laatstgenoemde was in de zomer van 2019 het evenbeeld van de prinses toen ze de sportieve looks van de royal nabootste in een shoot voor Vogue France.

Prinses Diana in een normcore look
©Getty Images
2/7
Native Share

Normcore

Prinses Diana wist casual looks naar een hoger niveau te tillen. Daarmee werd ze het boegbeeld van de normcore beweging. Lady Di droeg onder meer baseballpetjes, die het perfecte tegenwicht vormden voor de fascinators tijdens koninklijke gelegenheden. Haar relaxte looks blijven populair, ook bij ontwerpers. Zo hebben Hedi Slimane’s collecties voor Celine aardig wat weg van wat de prinses indertijd droeg.

Prinses Diana in een look met polkadots
©Getty Images
3/7
Native Share

Polkadots

Hoewel Diana experimenteerde met veel uitbundige prints, was er eentje waar ze bijzonder van hield: polkadots. Ze matchte zelfs eens haar enkelsokken met een gestippelde rok. Kate Middleton doet Lady Di’s voorliefde voor stippen alle eer aan. Zo draagt de hertogin regelmatig looks die haar schoonmoeder goedgekeurd zou hebben.

Prinses Diana draagt een roze geblokte party pants
©Getty Images
4/7
Native Share

Party pants

Diana droeg een roze geruite broek voor een koninklijk portret. Vandaag de dag wordt de broek misschien wel een party pants genoemd – een populaire trend die het afgelopen jaar is ontstaan. Miu Miu heeft een bijna identieke geruite broek in knalrood uitgebracht, terwijl Gucci voor lente/zomer 2022 zich ook liet inspireren door de prinses.

Prinses Diana draagt een opvallende kraag
©Getty Images
5/7
Native Share

Kragen in alle soorten en maten

Diana experimenteerde met kragen en testte zowel franjes en ruches als oversized varianten uit. Het Scandi merk Ganni is gespecialiseerd in dit soort XL-kragen, die geliefd zijn bij zowel streetstylesterren als Vogue-redacteuren. Prinses Diana was echter de grondlegger van de big collar energy.

Prinses Diana in een nautical chic look
©Getty Images
6/7
Native Share

Maritiem chic

Diana droeg maritieme details op een subtiele, ingetogen manier. Neem bijvoorbeeld de witte-marineblauwe trui in matrozenstijl van Roland Klein, die ze combineerde met een zwierige plooirok. In hetzelfde decennium werkte Jean Paul Gaultier aan zijn legendarische maritieme esthetiek, die vorig jaar nieuw leven werd ingeblazen door de nieuwe creative director Florence Tetier.

Prinses Diana in een power blazer
©Getty Images
7/7
Native Share

De power blazer

Opvallende oversized blazers waren essentieel in Diana’s garderobe. Ze gaf de voorkeur aan stijlen met geaccentueerde revers die bijdroegen aan haar slimme, business-meets-pleasure uitstraling. Anno 2022 is de power blazer nog altijd een grote trend die niet meer weg te denken is uit het modebeeld.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue.co.uk.