door-oekraiense-modemerken-te-kopen-steun-je-de-economie-en-het-land-206625
©Litkovskaya

Verschrikkelijk nieuws: er is oorlog in Oekraïne.  We kunnen ons voorstellen dat je je afvraagt wat jij kunt doen in deze situatie. Naast protesteren, kun je nieuws delen, jezelf uitspreken en geld doneren voor humanitaire hulp in Oekraïne.

Maar, er is meer dat wij als modeliefhebbers kunnen doen. “Door bij Oekraïense modemerken te kopen, steun je de economie en dus ons land”, deelt de in Oekraïne gevestigde @katerynagudziak op Instagram.

Oekraïense modemerken die we kunnen kopen

Litkovskaya

Inclusieve mode gemaakt van natuurlijke stoffen en neutrale kleuren. De items, van jassen tot accessoires, passen vrijwel in elke garderobe en laten ruimte voor improvisatie. “Iedereen leest immers hetzelfde gedicht, met zijn eigen stem.” Shop hier.

Bevza

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door BEVZA (@bevza)

BEVZA uit Kyiv weet als geen ander hoe je duurzaamheid en luxe combineert. Het merk biedt een nieuw perspectief op verfijnd minimalisme: duurzaamheid is chic en sensueel. En dat zie je terug in de mode-items. Shop hier.

GUDU

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door GUDU (@gudu_official)

“De empowerment van vrouwen laten zien door middel van deugdzaam kleermakerswerk”, lees je op de website van GUDU én zie je terug in de ontwerpen. Het fundamentele concept van het merk is de vrouw in het middelpunt van de belangstelling zetten – en haar het recht geven zichzelf te zijn. Het merk is opgericht in 2015 in Kyiv. Lasha Mdinaradze – een Georgische ontwerper – werd creatief directeur. Shop hier.

S-cape

Nieuwe jas nodig? S-cape verkoopt technologisch geavanceerde regenjassen en jacks voor het stadsleven, reizen en een goed humeur. Handig, want het regent nogal eens in ons land. De prachtige kleuren van de jassen sieren het straatbeeld. Doel: “Wij willen mensen inspireren de wereld om zich heen te ontdekken, hoe slecht het weer ook wordt”, leggen ze uit op hun website. Shop hier.

Anna Grove

(Verkeers)veiligheid en mode komen samen bij Anna Grove. Het in Kyiv gevestigde merk met elegante kleding en reflecterende elementen werd begin 2021 gecreëerd door modeontwerpster Anna Gaiova. Shop hier.

Yana Chervinska

Oversized wollen jassen, asymmetrische midi-shirts, bedrukte jurken, creatieve accessoires en meer. Het eigentijdse modemerk, opgericht in 2013, is een ster in romantische dameskleding. Het label Yana Chervinska staat ook bekend om hun vintage stoffen. Zij creëren namelijk nieuwe kledingstukken van vintage stoffen uit de Sovjet-Unie. Shop hier.

Kir Khartley

Kir Khartley is een veelbelovend Oekraïens merk, ontworpen door Kyrylo Khartontsev. Hij is naast stylist, kunstenaar en imagoconsulent, ook rebel. Zijn drive, vooruitstrevendheid en charisma dreven hem tot het creëren van de meest unieke collecties. Shop hier.

DZHUS

Kleding- en accessoiresmerk DZHUS is in 2010 opgericht door de Oekraïense ontwerpster en styliste Irina Dzhus. De mode-items zijn avant-gardistisch en toch praktisch. En door de modewereld erkend door de innovatieve vormgeving en multifunctionele styling opties. Shop hier.

Ksenia Schnaider

Ksenia Schnaider is een onafhankelijk modehuis uit Kyiv dat in 2011 werd opgericht door het echtpaar Ksenia Schnaider en Anton Schnaider. Wat hen kenmerkt: creatieve ontwerpen, unieke stukken en veel denim. Het beroemdste ontwerp, Demi-Denims,  is gemaakt van meerdere vintage spijkerbroeken.  Shop hier.