iraanse-actrice-taraneh-alidoosti-spreekt-zich-opnieuw-uit-zonder-hoofddoek-op-instagram-230517
©ANP

De bekende Iraanse actrice Taraneh Alidoosti (38) heeft zich opnieuw nadrukkelijk uitgesproken voor vrouwenrechten in haar land. Ze plaatste een foto zonder hoofddoek op Instagram. Alidoosti is onder meer bekend van haar rol in de met een Oscar bekroonde film The Salesman.

Taraneh Alidoosti zonder hoofddoek op Instagram

De actrice hield op de foto een protestbord vast met de in het Koerdisch geschreven leus Vrouwen. Leven. Vrijheid. Een paar dagen geleden zei ze op Instagram dat zij Iran niet zal verlaten en bereid is een prijs te betalen om haar rechten er te kunnen verdedigen. Verschillende mensen uit de Iraanse filmsector zijn al opgepakt om hun openlijke steun aan de protesten.

Alidoosti werkte samen met de bekroonde regisseur Asghar Farhadi. Onder meer in de films Fireworks Wednesday, The Client en About Elly. Ze speelt ook de hoofdrol in de dit jaar verschenen film Leila’s Brothers, die geselecteerd is voor een Gouden Palm in Cannes.

Vrouwenrechten en vrijheid 

In Iran wordt sinds de dood op 16 september van de 22-jarige Mahsa Amini, die door de religieuze politie was opgepakt, in het hele land gedemonstreerd voor vrouwenrechten, vrijheid en mensenrechten.

Lees hier meer over de protesten in Iran en waarom het zo belangrijk is dat de aandacht niet verslapt. Zo zei Anna Nooshin eerder tegen Vogue: “Mensen moeten niet even een paar dagen kijken naar wat er nu speelt, maar zich verdiepen in de omliggende problematiek. Juist die context is belangrijk. Bij dit soort grote wereldproblemen lijkt het even een ‘hype’ en posten mensen er maximaal een week even over. Daarna sterft de aandacht weer weg.”