jacinda-arderns-respectvolle-modekeuze-bij-afscheidsspeech-249370
©Getty Images

Jacinda Ardern sloot donderdag haar termijn als premier van Nieuw-Zeeland af met een emotionele afscheidstoespraak in het parlement. De politica – die met haar 37 jaar het jongste vrouwelijke staatshoofd ter wereld werd toen ze de functie in 2017 aanvaardde – leidde het land door ongekende, zo niet turbulente tijden.

Zo stond ze  niet alleen voor de nasleep van de vulkaanuitbarsting op White Island in 2019, maar ook voor een terroristische aanslag op twee moskeeën in Christchurch in 2019 en de uitbraak van de pandemie in 2020.

Emotioneel moment

Tijdens de bijna veertig minuten durende toespraak sprak Ardern over hoe ze in het leven van mensen terechtkwam tijdens hun meest verdrietige of traumatische momenten. “Hun verhalen en gezichten blijven in mijn geheugen gegrift en zullen dat waarschijnlijk voor altijd blijven.” Toen ze haar toespraak met tranen afsloot, zei ze: “Ik kan niet zeggen wat mijn tijd hier kenmerkt, maar ik hoop dat ik iets heel anders heb laten zien. Dat je angstig, gevoelig, vriendelijk en liefdevol kan zijn, een moeder, een ex-mormoon, een nerd, huilebalk, knuffelaar – je kan al deze dingen zijn én leiding geven.”

Traditionele Maori-mantel

De toespraak van Ardern ging gepaard met een opvallende kledingkeuze. De politica droeg een traditionele Maori-mantel, een bijzonder eerbetoon aan de Maori-bevolking van Nieuw-Zeeland. De speciale mantels worden korowai genoemd en zijn meestal versierd met zwarte kwastjes of veren. Het kost ervaren wevers maanden tot een jaar om ze te maken. De mantels worden meestal geschonken aan mensen in gerespecteerde of hoge posities en staan voor eer, leiderschap en prestige.

Nooit meer iets missen van Vogue.nl? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste fashion- en beautynieuws.

Bijzondere band

Arderns eigen mantel (waarschijnlijk een geschenk) was volledig bedekt met veren, een stijl die wordt aangeduid als kākahu. Ardern droeg al eerder een korowai tijdens haar ambtsperiode. Onder andere in 2018, toen koningin Elizabeth II haar bezocht in Nieuw-Zeeland.

Ook nu was het een doordachte kledingkeuze voor het laatste afscheid van de premier – een manier om de oorspronkelijke bevolking van het land dat zij met toewijding diende te erkennen en te eren.

Het Nieuw Zeelandse parlement klapt voor speech Jacinda Ardern
©Getty Images

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.