Jaarlijks staat 14 november in het teken van Equal Pay Day, de dag waarop (extra) aandacht gevraagd wordt voor de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Vanaf deze dag werken vrouwen symbolisch voor niets gedurende de rest van het jaar. Shocking? Jazeker. Maar helaas nog altijd de realiteit, zelfs in een land als Nederland waarin we gelijkheid beschouwen als een van onze belangrijkste waarden. Hoe is het mogelijk dat het anno 2023 nog niet gelukt is om de loonkloof in Nederland te dichten? En wat kun je doen om jouw eigen situatie te verbeteren? We vroegen het aan Puck Landewé, financieel expert en oprichter van Elfin, het financiële platform voor en door vrouwen.
Equal Pay Day
Het is 2023, en nog steeds trekken vrouwen financieel aan het kortste eind. “Vrouwen hebben 25 procent meer kans om in armoede te belanden dan mannen. Ook hebben vrouwen gemiddeld 40 procent minder pensioen terwijl we jaren langer leven en dus langer geld nodig hebben”, zegt Landewé, die vervolgens vertelt dat de loonkloof in Nederland diep zit. “Er wordt anders gekeken naar mannen dan naar vrouwen. In beroepen waar veel vrouwen werken liggen de lonen lager, en er is nog steeds een scheve verdeling van zorgtaken binnen gezinnen. Er zijn stappen gezet, maar we zijn er nog lang niet.”
Op Equal Pay Day is er extra aandacht voor gelijke beloning. Enorm belangrijk, niet alleen voor het individu, de vrouw, maar ook voor de maatschappij. “Los van dat armoede de maatschappij veel geld kost, zorgt te weinig geld voor enorm veel stress. Het gaat dus verder dan de loonstrook – het gaat over gezondheid en over wat voor een wereld we willen creëren”, aldus Landewé.