in-gesprek-met-rapper-sef-het-is-tijd-om-shit-te-maken-die-ergens-over-gaat-262142
©ASHLEY RÖTTJERS, Vogue Nederland, juli/augustus 2023

Daar was ie weer. Op het podium althans. Rapper Sef (Yousef Gnaoui, 39) werkte achter de schermen hard aan zijn album Ik zou voor veel kunnen sterven maar niet voor een vlag. Stil zat hij allerminst, want als creative director bij Top Notch en van videoclips liet hij geregeld van zich horen, net als in de podcast Yous & Yay: New Emotions met Pepijn Lanen. Deze zomer staat hij weer op het podium met zijn eigen muziek. 

Vogue in gesprek met rapper Sef

Waarom voelde je dat je een politiek geëngageerd album moest maken?

“Ik maak me elke dag zorgen over de ongelijkheid, oneerlijkheid en alles ismes: kapitalisme, imperialisme, seksisme, racisme. En dan ga je nadenken over wat je rol is, wat je daar zelf aan kunt doen. Ik weet ook niet hoe het allemaal opgelost moet worden, maar ik weet wel dat het niet zo door kan gaan en dat ik mijn kunst wil inzetten om iets in beweging te krijgen. Politiek is niet alleen maar wat er gebeurt in de Tweede Kamer. Alles heeft een politieke lading, of je nu muziek, films of mode maakt. Ik voel heel sterk: stop er iets in wat gaat over nu. We hebben genoeg gebakken lucht gehad, waar we allemaal in mee zijn gegaan, nu is het tijd om shit te maken die ergens over gaat.” 

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Ik kan me voorstellen dat als je diep in alle ismes duikt, het je ook kan ontstemmen. Hoe blijf je hoopvol?

“Alles om ons heen, gebouwen, wegen, maar ook systemen zijn een bedenksel van de mens. Cultuur, gebruiken en gewoonten ook. Het is door mensen bedacht, kan ook weer door mensen worden afgebroken en opnieuw opgebouwd.”

En wat blijkt na je onderzoek naar een oplossing voor grote misstanden?

“Dat als we genoeg druk van onderaf uitoefenen, mensen heus voelen dat er dingen van bovenaf moeten veranderen. Wacht, nee, nog iets. Dat eeuwig groeiende winst van miljardenbedrijven niet kan. Het moet klaar zijn. Het gaat ten koste van mensen.”

Vind je dat er verandering zichtbaar is?

“Je ziet dingen verschuiven. Wat onbespreekbaar was, is ineens bespreekbaar. Er is veel meer momentum voor sociaal protest, dat vind ik tof om te zien. Tien jaar geleden was het moeilijk om twintig mensen te verzamelen om de A12 te bezetten en te demonstreren tegen klimaatverandering – kijk waar we nu zijn.”

Lees het volledige interview met rapper Sef in Vogue’s juli/augustusnummer met Maan en Karel op de cover, dat nu in de winkel ligt en hier online te bestellen is.