zangeres-gaidaa-over-haar-debuut-de-rol-van-muziek-en-de-toekomst-ik-ben-waar-ik-hoor-te-zijn-260836
©Aicha Abdoun, Vogue Nederland, juli/augustus 2023

Pas 24 is ze, maar muzikant Gaidaa maakt internationaal al furore. Aan Vogue vertelt ze over haar ‘coronababy’ (haar debuut-ep Overture), de relatie met haar ouders en haar toekomstplannen. “Ik leef mijn droom.”

In gesprek met Gaidaa

De Sudanees-Nederlandse Gaidaa maakt soulmuziek. Daarmee doelt ze niet op het genre, maar op muziek die ze maakt vanuit haar ziel. Ze brak door met haar optreden in 2019 op Colors, een Duits platform voor opkomend muzikaal talent. Op dat moment had Gaidaa net de tweede helft van haar tour met de Jamaicaans-Amerikaanse muzikant Masego, bij wie ze achtergrondzangeres was, afgezegd omdat ze zich door de staatsgreep in Soedan niet op de tour kon concentreren.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Juist toen ze dacht haar carrière verpest te hebben, vroeg Colors haar een liedje te zingen voor hun campagne, om aandacht te vragen voor de situatie in Soedan. Ze debuteerde het nummer Morning Blue, waarmee ze een ode bracht aan Soedan.

Hoe zie je de rol van muziek in het bereiken van maatschappelijke verandering?

“Ik heb mijn meningen, maar ben niet een politiek onderlegd persoon. Ik wil niet de verkeerde dingen zeggen of ongevoelig zijn. Maar muziek is inherent politiek. Ik denk niet dat je leven en politiek kunt scheiden. Voor sommige mensen is mijn bestaan als muzikant een statement.”

Je begon je muziekcarrière terwijl je deed alsof je nog naar school ging.

“Mijn ouders wilden allebei dat ik eerst mijn studie zou afronden voor ik me op de muziek zou storten. Ik maakte muziek en dat ging heel goed, dus ik wist dat ik er op dat moment vol voor moest gaan. Ik kon het mijn ouders niet vertellen, want mijn carrière was nog steeds alleen maar een droom. Ze maakten zich in die tijd enorme zorgen om me. Ik kom uit Eindhoven en studeerde in Breda. Ik was ineens veel in Amsterdam om aan mijn muziek te werken. De meeste nachten sliep ik op de bank in een muziekstudio. Als ik thuis kwam, inspecteerden mijn ouders mijn armen. Ze waren ervan overtuigd dat ik drugs gebruikte.”

Terwijl je vader zelf muzikant is.

“De muziekindustrie was het laatste wat hij voor zijn dochter wilde, juist omdat hij het wereldje zo goed kent. Dus toen ik halverwege met mijn studie stopte, zeiden mijn ouders: waarom doe je ons dit aan? We hadden een tijdje een moeizame relatie. Ik voelde me door hen bekritiseerd, zij vonden dat ik te veel afweek van hun beeld van mij. Nu mijn muziekcarrière echt is en ze de mensen hebben gezien met wie ik me omring, zijn ze van gedachten veranderd. Nu vraagt mijn vader me: wat kan ik doen om je te steunen? Ik kan bijna niet geloven dat ik die woorden eindelijk hoor.”

Lees het volledige interview met Gaidaa in Vogue’s juli/augustusnummer met Maan en Karel op de cover, dat nu in de winkel ligt en hier online te bestellen is.