rushemy-botter-en-lisi-herrebrugh-in-gesprek-met-vogues-yeliz-het-onmogelijke-mogelijk-maken-daar-gaan-we-voor-300869

Full blown en zonder concessies oogverblindend duurzaam design maken. Het is de missie van Rushemy Botter (39) en Lisi Herrebrugh (33) – aka ons favoriete Nederlandse modeduo Botter. Voor Vogue komen ze rechtstreeks vanuit woonplaats Vinkeveen naar de fotostudio, als tussenstop. De ontwerpers zijn namelijk op doorreis naar hun atelier in Antwerpen, waar ze doordeweeks werken aan hun modelabel Botter. Stilte na de storm, zou je denken, want twee maanden hiervoor showden ze hun collectie tijdens Men’s Fashion Week in Parijs. Lisi: “Dan begint de gekte pas, want we zijn volop in productie.”

Rushemy Botter en Lisi Herrebrugh

Voor hun herfst/winter 2024-collectie Dark Waters stuurden ze modellen de catwalk op met petjes waarop ‘Caribbean Couture’ te lezen was. Een verwijzing naar hun ontwerpstijl, die alles te maken heeft met de Caribische roots van de twee. Die van Rushemy liggen op Curaçao en Lisi’s moeder werd geboren in de Dominicaanse Republiek. De stukken en thema’s van de collecties vertellen iets over die twee plekken. En couture staat voor de vele uren onderzoek en pionierswerk die in het zoeken naar duurzame oplossingen voor stoffen en kledingstukken gaan zitten. Net zoals dat bij couture vaak het geval is vanwege het secure handwerk dat een stuk nodig heeft.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

En dat was niet de enige boodschap. Het logo van Shell werd omgekat tot ‘Hell‘. Als collectienotitie gaf het duo mee dat het tijd wordt dat we in het nu gaan leven en niet wegkijken. Zoeken naar oplossingen, en in het geval van Rushemy en Lisi betekent dat naar innovatieve, duurzame materialen.

In het diepe springen

In 2019 kregen ze in één klap internationale faam toen Lisi en Rushemy benoemd werden als de nieuwe creative directors van het toen ietwat ingedutte Franse modehuis Nina Ricci. Een groot avontuur stond hen te wachten. Lisi: “Je kunt het een cultuurshock noemen. We verhuisden vanuit ons vertrouwde, kleine appartement in Antwerpen naar de Avenue Montaigne in Parijs, naar het atelier van Nina Ricci. Stonden we daar ineens in de lift die madame Ricci ooit nam, op weg naar zevenhonderd werknemers.”

Hun eerste collectie gooide hoge ogen, met prachtige kleursamenstellingen, moderne silhouetten en hoge hoeden van wol. Achter de schermen probeerden Rushemy en Lisi hun draai te vinden in Parijs. Zes collecties maken per jaar, meningen, de geschiedenis van het modehuis die meegenomen moet worden in overwegingen: het was een zoektocht naar de juiste balans. Rushemy: “We waren net student-af en misschien iets te naïef in het diepe gesprongen.”

Prijzenregen

Als het duo in 2020 tijdens een rustperiode weer in Vinkeveen is, waar de ouders van Rushemy wonen, is er ruimte om te werken aan Botter. Hun hart gaat weer sneller kloppen en ze weten: we moeten een moeilijk besluit nemen. Ze laten Parijs en Ricci voor wat ze zijn, om hun volle aandacht aan Botter te geven. Dat loont, want er volgt een prijzenregen, met als hoogtepunt de Andam Fashion Award in 2022. Rushemy: “Het voelde als een overwinning én als bevestiging dat ik moet vertrouwen op mijn eigen kunnen en visie.”

Naast het prijzengeld van driehonderdduizend euro winnen ze coachingsessies met Chanels president Bruno Pavlovsky. Lisi: “Bruno zei tijdens onze eerste sessie: ‘Wijk niet te veel af van de authenticiteit van jullie brand. Blijf vechten voor je visie en kernwaarden: innovatief zijn.'” Het prijzengeld wordt dan ook grotendeels weer in de collectie gestopt, of beter gezegd: in stofontwikkeling. Algen, koraal, zeewier: alles wordt aan grondige inspectie onderworpen om te kijken of er een duurzame stof van te maken is. Op dat vlak hebben de twee grote ambities. Rushemy: “Het zogenaamd onmogelijke mogelijk maken, daar gaan we voor.”

Lees het volledige interview met Rushemy Botter en Lisi Herrebrugh in het juninummer van Vogue Nederland, dat nu in de winkel ligt en hier online te bestellen is.