de-vrouw-als-tweederangs-mens-onderdanig-aan-haar-man-dat-is-vooral-heel-eng-300505
©Mad Men/ANP

Brood bakken, sokken stoppen, kippen voeren – tradwives verheffen huiselijke beslommeringen en gezinsgeluk op social media zowat tot kunstvorm. Tradwives, oftewel traditional wives, zijn getrouwde heteroseksuele vrouwen, veelal afkomstig uit de VS, die geen betaalde baan hebben en zorgen voor het huishouden, hun kinderen en hun man. Een leven, kortom, als van een huisvrouw in de jaren vijftig. Maar dan mét TikTok, Instagram en YouTube, waarop ze hun leven achter het aanrecht delen met de buitenwereld.

Droomleven

En wát voor leven. Veel accounts schetsen een bestaan dat mijlenver afstaat van mijn eigen dagelijkse realiteit. Waar ik, als ik aan mijn huishouden denk, vooral etensresten en stapels gekreukt wasgoed voor me zie, tonen tradwives perfect gestileerde fruitschalen, vazen vol verse plukbloemen, nestjes pluizige kittens, brave kinderen in zelfgebreide truien en in elke kamer een opgemaakt bed. Zichzelf brengen ze als een soort wondermoeder in beeld, die moeiteloos met de ene hand een snotneus poetst, terwijl ze met de andere een quiche van moestuingroenten in elkaar draait, from scratch. Een droomleven, zeggen de tradwives zelf, en verdomd, het lijkt er niet ver vanaf te liggen. 

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Klein huis op de prairie

Aan wie het fenomeen vreemd is, stel ik graag tradwife Hannah Neeleman voor, die ikzelf al jaren met interesse online volg. Hannah noemt zichzelf @BallerinaFarm en heeft bijna negen miljoen volgers op Instagram en zeven miljoen op TikTok, onder wie beroemdheden als Jennifer Garner en Hillary Duff. Ze studeerde klassiek ballet aan de prestigieuze Juilliard School in New York, waarna ze met haar echtgenoot naar het platteland van Utah verhuisde om samen een varkensboerderij te runnen. Het stel is mormoons en heeft acht kinderen die thuis les krijgen, meedoen aan lassowedstrijden en over het erf scharrelen op dottige cowboylaarsjes.

Hannah kookt elke dag meerdere verse maaltijden op haar vintage Aga-fornuis (dat de familie liefdevol Agnes noemt), van homemade zuurdesembrood en chocoladecroissants, tot meatloaf, zelfgemaakte mozzarella (!), salades vol seizoensgroen en stukken braadvlees uit eigen schuur. Ze werkt hard – koeien melken om vijf uur ’s morgens, de baby voeden tijdens het bereiden van een warme hap voor de gehele boerderijcrew –, is momenteel Mrs. America (de Amerikaanse Miss-verkiezing voor getrouwde vrouwen) en streed afgelopen februari mee om de Mrs. World-titel, slechts twee weken na de geboorte van haar laatste zuigeling. ’s Avonds kijken Hannah en haar man geen Netflix, maar lezen ze de bijbel totdat ze in slaap vallen. 

Tradwives: verleidelijk of doodeng?

Het leven op Ballerina Farm spreekt me aan, omdat het appelleert aan een verlangen naar een simpel leven, ver weg van de ratrace van werk en stad. Een verlangen dat voor veel mensen ontstond of versterkt werd tijdens de pandemie, waarin menigeen aan het broodbakken sloeg en fantaseerde over een leven off-grid. Tradwives als Hannah Neeleman spelen feilloos in op dit verlangen, met hun Little House on the Prairie-lifestyle. Ik zie mezelf in gedachten al zitten: sokken stoppen bij de haard, urenlang borduren, kinderen met rode konen die kruidnagels in mandarijnen drukken, een ouderwetse open haard waarvoor appelschijfjes te drogen hangen, een sourdough starter die staat te pruttelen op het houten aanrechtblad. Manlief die thuiskomt, behaard en gespierd, zijn modderige laarzen uitstampt en mij grommend in zijn sterke armen sluit. 

Natuurlijk volgt, als de kinderen in bed liggen, dierlijk-primitieve seks in de bedstee. Hoewel mijn fantasie daar wel zo’n beetje ophoudt, want ik voel aan mijn water dat binnen deze dagdroom geen ruimte is voor anticonceptie, en dat is toch wel een heikel punt. 

Lees het volledige artikel over tradwives in het juninummer van Vogue Nederland, dat nu in de winkel ligt en hier online te bestellen is.