vivians-way-ook-ik-word-nog-steeds-onzeker-als-ik-naar-deze-beelden-kijk-269018
©Vivian Hoorn

Creatief ondernemer en influencer Vivian Hoorn heeft het haar persoonlijke missie gemaakt om vrouwen meer van zichzelf te laten houden. Voor Vogue.nl schrijft ze elke maand over haar reis naar meer zelfliefde en haar ervaringen in de (mode)wereld als creative director van haar eigen merk VIVEH.

Vivian Hoorn over onzeker zijn

Als ik door Instagram scroll zie ik voornamelijk content waar ik gelukkig van word, realistische beelden. Accounts die ik bewust ben gaan volgen, mij inspireren en een goed gevoel geven over mezelf. Zo stelt Netflix mij een serie voor met een vollere vrouwelijke hoofdrolspeelster (en dan hebben we niet over een hoofdrolspeelster zoals Bridget Jones). Langzaam maar zeker zie ik verschil in de maatschappij, maar ook – en vooral – omdat ik zelf heel duidelijk kies waar ik mij door wil laten inspireren. Mijn sociale media voelt daardoor minder toxic aan, alleen blijft mijn verkenningspagina me wat anders voorschotelen.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Laatst stuitte ik op een specifieke foto via die pagina. Ik klikte erop en dat leidde me naar een inspiratiepagina vol beelden van verschillende accounts. Op de foto die ik aanklikte stond een beeldige vrouw. Engelachtig met vol golvend haar en een porseleingladde huid. Mijn negatieve stemmetje kwam meteen naar boven en zei dat ik er ook zo uit moest zien. Ik was dus onder de indruk, maar bedacht ook meteen dat dit niet echt kon zijn. Zoals veel beelden op social media.

Er stonden reacties onder de foto als: ‘Waar komt ze vandaan?’ en ‘Wat is haar naam?’, maar ook ‘Wow, she is unreal’. Mensen waren idolaat over haar schoonheid. Ik kwam in de comments achter haar naam en wat blijkt? Het is een account met rond de 326k volgers en haar pagina staat vol perfecte foto’s op de mooiste plekken. Maar… ze is niet echt, deze vrouw bestaat niet. De foto’s zijn gepakt van andere accounts of oude beelden van Lady Di en geshopt naar een nieuw persoon. Gemaakt door AI (artificial intelligence).

Zelfliefde

Mother nature zou haar nooit kunnen creëren, alleen een computer. Het baart me zorgen. Is dit het begin van een invasie aan ‘mensen’ die aan het ‘ideaalbeeld’ voldoen? Accounts op Instagram van personen die niet in onze wereld bestaan? En via deze accounts duizenden mensen dagelijks ‘inspireren’? Als we onszelf moeten vergelijken met een computer, wordt het ons nog moeilijker gemaakt zelfliefde te creëren en dat vol te houden. Want ook al ben ik zelf een eind als het om zelfliefde gaat, ook mijn gedachtes nemen een loop met mij als ik deze beelden bekijk.

Ik hoop dat er in de toekomst strengere regels komen om ons – en volgende generaties – te beschermen. Tot die tijd moeten we zelf zorgen dat we ons enkel laten inspireren door wat ons goed laat voelen. Dus begin vandaag nog met het detoxen van je Instagram en probeer je niet te laten beïnvloeden door wat je online ziet. Het allerbelangrijkste: blijf vooral heel lief voor jezelf.