vivians-way-mijn-zelfliefde-wankelt-als-alles-volledig-uit-mezelf-moet-komen-276261
©Philippe Vogelenzang, Vogue Nederland, april 2022

Creatief ondernemer en influencer Vivian Hoorn heeft het haar persoonlijke missie gemaakt om vrouwen meer van zichzelf te laten houden. Voor Vogue.nl schrijft ze elke maand over haar reis naar meer zelfliefde en haar ervaringen in de (mode)wereld als creative director van haar eigen merk VIVEH.

Vivian Hoorn over zelfliefde en externe validatie 

Twee woorden die nog niet eerder in mijn woordenboek stonden, maar nu een grote rol spelen in mijn leven: externe validatie. Oftewel: het baseren van je gevoel van eigenwaarde op de mening en reacties van anderen, bevestiging zoeken bij anderen.

More self love my love staat in mijn bio op Instagram. Al jaren werk ik hieraan en ik dacht dat ik het helemaal had uitgevogeld. Voor een groot deel heb ik dat ook, maar ik ben er de laatste maanden achtergekomen dat het leven niet constant is en je elke keer weer op de proef word gesteld. Hierdoor is externe validatie een grotere rol in mijn leven gaan spelen. Ik heb gemerkt dat ik op zoek ben naar externe factoren die mij liefde, waardering, bevestiging en veiligheid geven. Dit zoek ik in vriendschappen, werk, social media, liefde en nieuwe connecties.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Zes jaar lang kreeg ik dit deels uit mijn relatie en nu dat weg is merk ik dat ik zoekende ben. Dat wil niet zeggen dat ik op dit moment geen zelfliefde voel, die is er nog steeds. Ik weet mijn waarde, mijn kracht, ik hou van mezelf en vind dat ik een fijn en mooi persoon ben. Maar ik ben me er ook van bewust dat die extra touch en spark toch komt door een externe factor. Is dat menselijk? Ik denk het wel. Alleen niet als je je dan toch minder gaat voelen op de momenten dat je geen bevestiging meer krijgt en je het volledig uit jezelf moet halen.

Datingpool 

Ik zit in een healing process, waarbij ik me wil afsluiten en naar binnen wil keren. Diep wil voelen en dit wil oplossen. Daarnaast ben ik ook excited voor alles wat daarbuiten gebeurd en waar ik toch ook sterk behoefte aan heb. Interessant wel, maar ook erg rommelig. Naast mijn vaste therapiemomenten is TikTok mijn grootste leerschool. Mijn algoritme zit vol empowering accounts waar ik veel van leer. Keer op keer zorgen ze voor een besefmoment dat zelfliefde te allen tijden voorop moet staan. Ik sta ermee op en ga ermee naar bed, de empowering vriendinnen die ik alleen ken van het internet.

Dan een andere app waarbij ik toch voor externe validatie kies: Raya. Ja, ik begeef mezelf in de datingpool. Ik had in de afgelopen maanden leuke matches, maar de stap van match naar gesprek is blijkbaar groot en onnodig. We zitten met z’n allen elkaars profielen te liken puur op uiterlijk om vervolgens onze ego’s te strelen met een match. Een match geeft het gevoel van gezien worden, een dopaminehit, pure externe validatie. En ook ik doe daar aan mee.

Zelfliefde blijft een ongoing process. Ik hou van de persoon die ik ben, ben me bewust van mijn gevoelens en werk aan mijn beste versie. Voor mezelf en mijn omgeving. En dat vind ik al heel wat. Alleen wankelt het zodra alles volledig uit mezelf moet komen. En daar ga ik aan werken. Hoe ik komende tijd ga aanpakken? Lief zijn voor mezelf en de tijd nemen om te kijken waar bepaalde patronen vandaan komen en deze oplossen en doorbreken. Spannend en interessant. De reis zal zeker met zon en storm verlopen, maar altijd met een focus op de horizon.