sarah-gurt-van-freedom-moses-over-ugly-shoes-en-sokken-in-sandalen-die-gaan-nergens-heen-256811
©Freedom Moses

Sarah Gurt is de oprichter van Freedom Moses, een merk dat waterproof sandalen van eco-pcu biedt in alle kleuren van de regenboog. Wij spraken de Frans-Israëlische ontwerper in Antwerpen over het belang van lekker rondlopen én er ook nog goed uitzien. En: waarom blijven die ugly shoes toch eindeloos populair?

Sarah Gurt van Freedom Moses

“I’ve been around”, zegt ze zelf. En inderdaad: Sarah Gurt is een wereldburger en bovendien schoenontwerper met een enorme staat van dienst. Toch is dit interview het állereerste dat ze ooit gaf over haar eigen merk Freedom Moses, dat inmiddels populair is over de hele wereld: van Australië tot de Filippijnen en Nederland.

Sarah werd geboren in Parijs, waar ze tot haar twaalfde woonde. Vervolgens verhuisde ze met haar familie naar Tel Aviv, om als student terug te verhuizen naar Europa. Daar studeerde ze knitwear aan de gerenomeerde mode-academie Central St. Martins in Londen. “Tijdens die studie ontdekte ik dat ik eigenlijk schoenen wilde maken.”

Van Mugler naar sandalen

Na haar studie verhuisde de goedlachse Sarah in 2001 naar Amerika. “Ik werkte bij Chinese Laundry, een oud Amerikaans merk. Daar leerde ik alles over ontwerpen en productie. Erna werkte ik bij Mugler en Oscar de la Renta in New York, rond 2007. De la Renta ontmoeten was een van de hoogtepunten in mijn leven.” Bij deze merken ontwierp ze naar eigen zeggen echt ‘modeschoenen’, met hoge hakken. Na een decennium ging ze terug naar Israël, waar ze haar eigen label startte met, om te beginnen, sandalen: Freedom Moses.

De sandalen werden een wereldwijde hit en dit najaar brengt ze een nieuwe schoen uit: de Kush. Alles wat ze eerder bij andere merken leerde, combineert Sarah bij Freedom Moses met haar eigen behoeftes in haar hernieuwde bestaan. Denk: een duurzame, innovatieve productiemethode en veel kleuren, maar dan wel comfortabel en geschikt voor het strand. Extra fun fact: het gegoten materiaal ruikt naar melk en honing. Sarah legt zelf even uit hoe ze op de sandalen kwam én waarom we er allemaal zo dol op blijven.

Sarah Gurt Freedom Moses
©Freedom Moses

New York en Tel Aviv

Wat trekt je zo aan in schoenen ontwerpen?

“Ik wist altijd al dat ik mode-ontwerper wilde worden en was zo blij dat ik werd aangenomen op Central St. Martins. Maar knitwear bleek niks voor mij. Schoenen daarentegen boeien me oneindig. Ze zijn sculpturaal, als een klein beeldhouwwerk. Je kan eindeloos met de 3D-vorm spelen.”

Maar schoenen moeten, behalve kunstwerken, toch ook juist draagbaar zijn?

“Zeker! Totdat ik Freedom Moses begon, waren alle schoenen die ik ontwierp echt fashion, met hoge hakken. Minder praktisch. Toen ik vanuit Amerika terugverhuisde naar Tel Aviv, had ik eigenlijk niet gedacht weer iets met schoenen te gaan doen. Maar dit idee van Freedom Moses zat al jaren ergens in mijn hoofd. Ik moest alleen de moed verzamelen een eigen merk te starten.”

Wat zorgde er voor dat je het van dat high fashion New York-leven op hoge hakken, aandurfde een eigen merk te starten met sandalen?

“Juist mijn nieuwe leven in Tel Aviv gaf het laatste zetje. In Israël speelt een deel van mijn leven zich af aan het strand. Dan draag je geen hakken meer. Ik had zelf behoefte aan schoenen die bij die nieuwe levensstijl passen. En ik had het idee dat meer mensen schoenen willen die dit uitstralen: positiviteit, lichtheid, vrijheid en frisse kleuren. Dat is Freedom Moses.”

Freedom Moses is vrijheid

Hoe kwam je op die merknaam?

“Ik zocht een korte naam die een goed verhaal had en ging over vrijheid. En welk verhaal gaat meer over vrijheid dan dat van Mozes?” (Het Exodus-verhaal uit de Bijbel, red.) Lachend: “Misschien had Mozes ook wel behoefte gehad aan dit soort sandalen.” Dan serieus: “Met de juiste schoenen voel je je vrijer, heb je meer bewegingsvrijheid. Hoe mooi hoge hakken ook zijn, ik kies nu voor comfort. Why suffer?”

Je hebt helemaal gelijk. Hoe worden de sandalen gemaakt?

“De schoen wordt ‘geïnjecteerd’. Dat wil zeggen: het materiaal wordt in een mal gespoten, de sandaal bestaat dus uit één stuk. Er zijn geen naden. Het materiaal dat we gebruiken is eco-pcu. Dat kun je recyclen. Duurzaamheid is belangrijk voor ons. Wat ik ook belangrijk vond, is dat het materiaal waterproof zou zijn – het moest immers passen bij mijn easy breezy beachy lifestyle. En ik kan ze in elke kleur produceren. Ik houd van kleur, die geeft een boost endorfine. Net als snoepjes. Daarom heeft onze site alle kleuren van de regenboog, als een jelly bean-winkel.”

Kun je meer vertellen over de duurzame inborst van Freedom Moses?

“Ik denk eerlijk gezegd dat er veel greenwashing plaatsvindt momenteel. Terwijl: het is moeilijk echt helemaal ‘groen’ te zijn. Vandaar dat ik voorzichtig ben met zeggen dat we een duurzaam merk zijn. We doen wel erg ons best. Behalve dat de sandalen gemaakt zijn van eco-pcu, is onze verpakking biologisch afbreekbaar. We doen ook onderzoek naar algen verwerken in de sandalen zelf, zodat die ook afbreekbaar zijn. Dat is mijn droom: dat je onze schoenen in de aarde kan planten en er bloemen uitgroeien. Voor nu kun je ze in ieder geval in de plastic-bak gooien zodat ze gerecycled worden. Ondertussen zorg ik ervoor dat onze schoenen heel lang meegaan, zodat je ze helemaal niet weg hoeft te gooien.”

Freedom Moses de Kush
©Freedom Moses

Sokken in sandalen

En nu komt er een nieuwe schoen: de Kush. Wat kun je daarover vertellen?

“Ook deze is ontstaan uit mijn eigen behoefte. Het is in Israël vaak lekker weer, maar ik had ook iets nodig voor als het koud is. Een schoen die je zowel kan dragen als je boodschappen doet, als onder een jeans als je uit eten gaat. Something to dress up and down. Het model is gebaseerd op een mannenpantoffel. Ik houd van die vorm, het is heel cool en uniseks. De zool is dezelfde als onze sandalen. En de bovenkant is van gerecycled fleece. Fleece moet je blijven recyclen omdat het tot in de eeuwigheid microplastics afgeeft, maar het is ook lekker zacht. Ik beloof: als je ze aandoet, wil je ze nooit meer uit.”

Over comfort en trends gesproken. We zien sandalen steeds vaker ook buiten de zomer, met sokken. Sowieso zijn ‘ugly shoes – comfortabele schoenen die we eerst alleen met gezondheid en comfort associeerden – een hit. Hoe komt dat denk je?

“Ik denk dat die trend nergens heengaat. Toen ik negen jaar geleden mijn merk startte, droeg ik sandalen al met sokken. Mensen keken me toen raar aan, maar ik vond het cool. In Japan doen ze dat al jaren. Tegenwoordig zie je veel mensen met sokken in sandalen, vooral jongeren. In Tel Aviv dragen ze dat in de winter én zomer, als het bloedheet is. Het ziet er gewoon tof uit. Voor de Europese markt hebben we nu de Kush, voor als het koud is in de lente en herfst. Ik wil zelf niks anders meer.”

De Kush liggen vanaf september in de winkel.

Freedom Moses kush
©Freedom Moses