onze-favoriete-scandinavische-sieradenmerken-voor-een-tijdloze-en-moeiteloos-chique-look-264601
©Sophie Bille Brahe

Als er iets is waar Scandinavië zich op modegebied mee onderscheidt – los van een feilloos gevoel voor stijl – zijn het wel sieraden. Scandinavische stijliconen weten als geen ander hoe ze met een sieraad hun look niet alleen een upgrade geven, maar bovenal persoonlijk en tijdloos maken. Denk aan een diamanten ketting bij een wit T-shirt en simpele jeans, gouden ringen bij een zwarte satijnen jurk of zilveren oorbellen bij een kasjmieren set. Alles wordt direct stijlvoller op een moeiteloze manier. Welke Scandinavische sieradenmerken wij op onze radar hebben? We delen ze hier.

Scandinavische sieraden: onze favoriete merken

Als we dus iets kunnen leren van onze noorderburen, is het wel dat we wat meer mogen investeren in sieraden die we ons hele leven zullen blijven dragen. En zeker nu Copenhagen Fashion Week net plaatsvond, spotten we de sieraden van deze merken overal. Daarom hieronder een overzicht in willekeurige volgorde met onze favoriete Scandinavische sieradenmerken die de modewereld – en het straatbeeld van Kopenhagen – op dit moment overnemen.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Sophie Bille Brahe

Diamanten en parels – dat is waar dit Deense sieradenlabel bekend om staat. Grote kans dat je hun inmiddels befaamde Botticelli-pareloorbellen (gedragen door zowat elke celeb) kent, net zoals de fonkelende diamanten oorbellen en Lettre de Lumière initiaalringen. Stuk voor stuk ontwerpen waarin een moeiteloos minimalistische esthetiek centraal staat. De oprichter van het label, Sophie Bille Brahe, staat dan ook bekend om haar moderne en tegelijk tijdloze benadering van klassieke sieraden.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Sophie Bille Brahe (@sophiebillebrahe)

Griegst

Griegst, opgericht door Deense goudsmid en kunstenaar Arje Griegst in 1963, kun je herkennen aan hun avant-gardistische benadering van sieraden, waarbij de grenzen van traditionele ontwerpen worden verlegd. Elk stuk wordt gekenmerkt door organische, vloeiende ontwerpen met een sculpturale vorm die vaak worden beschouwd als draagbare kunst. Niet gek, aangezien het merk naast sieraden onder andere ook interieurontwerpen en sculpturen maakt.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Griegst Est. 1963 (@griegst)

Lié Studio

Tweelingzussen en modellen Amalie en Cecilie Moosgaard richtten ruim twee jaar geleden Lié Studio op. Een elegant en toegankelijk sieradenlabel met ontwerpen die elke outfit die moeiteloos-chique twist geven die we allemaal zoeken. Mijn favoriet zijn de Caroline oorbellen – twee eenvoudige bolletjes die boven elkaar onder je oor bungelen. Klinkt misschien heel simpel, maar zijn juist daardoor heel chic. Hun nieuwste zomercollectie met kettingen, armbanden en oorbellen gemaakt van natuurstenen, zoals onyx, is onlangs gelanceerd en is nu al een grote hit onder streetstylesterren en fashion insiders.

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door LIÉ STUDIO (@liestudio_)

Elhanati

Ontwerper Orit Elhanati lanceerde haar gelijknamige sieradenlabel Elhanati in 2012. De sieraden van het merk zijn gebouwd op contrast en weerspiegelen persoonlijke emoties en herinneringen van de ontwerper zelf uit haar tijd in zowel Israël als Denemarken. Afgelopen jaar werkte ze samen aan een unieke collectie met het New Yorkse modelabel Khaite, dat uitmondde in een wereldwijd gewilde collectie. Binnenkort lanceert Elhanati een bijzondere collectie met friend of the house en kunstenaar Conie Vallese genaamd Jardin, waarmee het merk voor het eerst zilveren sieraden introduceert.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door ELHANATI ~ Fine jewelry (@elhanati_)

Corali 

Oprichter Caroline Sillesen startte in 2017 haar eigen sieradenmerk Corali in Kopenhagen, waar duurzaamheid en lokale productie centraal staan. De handgemaakte sieraden worden met zorg vervaardigd als kleine sculpturen en worden gekenmerkt door hun organische vormen. Met een achtergrond in beeldende kunst en architectuur, omarmt Caroline een experimentele benadering waarbij vakmanschap voorop staat. Grote kans dat je haar zilveren Breton-oorbellen kent, afgewerkt met moderne zwarte onyx.

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door corali (@corali.jewelry)

Kinraden

Architecte Sarah Müllertz besloot in 2019 haar succesvolle carrière om te gooien en zich volledig te focussen op Kinraden, het duurzame sieradenmerk dat ze in 2014 als passieproject begon. Haar achtergrond in de wereld van architectuur en design vormt een grote inspiratie voor haar sieraden. Van sculpturale oorbellen in goud en zilver tot armbanden van edelmetaal afgewerkt met duurzaam Mpingohout – al haar ontwerpen zijn een moderne en tegelijk tijdloze toevoeging aan je look die je jarenlang met plezier zal dragen.