deze-duurzame-en-of-nederlandse-merken-hebben-mooie-sieraden-met-parels-227613
©Walter Pierre

Sieraden met parels zijn altijd een goed idee – zeker in de lente en de zomer. Ze zijn klassiek maar toch ook modern, opvallend maar ook subtiel, glanzend maar niet overdreven glinsterend en gewoon wauw in het algemeen. Een beetje zoals zilveren sieraden, die ook al een comeback maken. Daarom op een rij: de mooiste sieraden met parels van duurzame en/of Nederlandse merken. “Bewaar die diamanten maar voor je trouwring, draag liever statement ringen met parels”, aldus sieradenmerk AUrate, opgericht door de van oorsprong Nederlandse Sophie Kahn en Marokkaanse Bouchra Ezzahraoui.

Wat zijn parels?

Wat is een parel eigenlijk? Een natuurlijke parel ontstaat vanuit een diertje, dat parasiteert in een schelp. Die schelp wil dat niet en produceert parelmoer waarmee hij dat beestje omhult. Als een soort cocoon zit het diertje nu vast in het glanzend materiaal. Voilà: een parel. Het is een natuurproduct, dus een natuurlijke parel heeft een grillige vorm – wat hem eigenlijk alleen maar mooier maakt.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Toen ontdekt werd dat die parels – eigenlijk een happy accident – mooi zijn, begon men ze te kweken. Het proces dat hierboven omschreven staat, wordt dan gesimuleerd, door een stukje weefsel of kalk in een oester of mossel te planten. Van deze gecultiveerde parels bestaan zoetwater- en zoutwatervarianten. Omdat het geïmplementeerde stukje vaak egaal rond is, wordt een gekweekte parel meestal ook rond.

Van deze gesimuleerde parels worden vaak kettingen of andere sieraden gemaakt. Dit kan trouwens ook van ‘namaakparels’: bolletjes glas of plastic gedoopt in een soort verf gemaakt van visschubben of chemische bestanddelen die dezelfde glans hebben als een parel.

De mooiste sieraden met parels

Er zijn tal van merken die met parels werken. Wij maakten een selectie van merken die Nederlands zijn en/of op duurzame wijze produceren.

AUrate: Deco Fan Ring

“Bewaar die diamanten maar voor je trouwring, draag liever statement-ringen met parels”, aldus AUrate, opgericht door de van oorsprong Nederlandse ondernemer Sophie Kahn en haar studievriendin Bouchra Ezzahraoui. De creatieve vriendinnen leerden elkaar kennen in New York, waar het merk nu ook gevestigd is. Ze konden geen moderne en duurzame sieraden vinden voor een redelijke prijs, dus startten ze zelf een merk in 2015.

Mooi aan het merk: er wordt niet alleen gewerkt met eerlijk goud en duurzame productiemethodes, AUrate (vernoemd naar het scheikundige element voor goud) verbindt vaak goede doelen aan de opbrengst. Verder staat women empowerment centraal –   “Diamonds are a girl’s best friend and she pays for them herself, zo is te lezen op de about-pagina van het merk – en maken ze ook gewoon belachelijk mooie sieraden, zoals deze Deco Fan Ring van gold vermeil (zilver met een laagje goud) en een ethisch verworden zoetwaterparel. Ook verkrijgbaar in 14 en 18 karaats goud, gemaakt op bestelling.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Aurate New York (@auratenewyork)

Yizon Jewellery: blister earring met parel

Deco Fan Pearl Ring, €‌ 215

Yizon Jewellery: Ascaris Ring/Earcuff – pearl edition

Yi Chung, gevestigd in Amsterdam en gespot via de altijd toffe ABCNDstore, maakt met de hand sieraden van gerecycled zilver en gold plated-materiaal. De multidisciplinaire creatieveling verbindt naar eigen zeggen zijn passie voor kunst, muziek en films met originele, opvallende en toch draagbare sieraden. Zijn we het helemaal mee eens.

De ringen van Yizon zijn van een geweldige schoonheid – van materiaal dat vloeibaar lijkt, maar toch echt solid is. Dit ontwerp is te dragen als ring of als earcuff, om het oor heen. Verkrijgbaar in zilver of gold plated.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Yizon Jewellery (@yizonjewellery)

Ascaris ring/earcuff pearl edition, € 99

Oro Vintage Jewellery: Baroque Pearl Pendant

Deze parelhanger is multi-inzetbaar: hang hem bijvoorbeeld aan een oorbel of zoals hier, aan een ketting. Oro Vintage Jewellery verkoopt veelal – zoals de naam al zegt – vintage sieraden, maar biedt ook nieuwe stukken met een even tijdloze uitstraling aan. Daar is deze hanger er één van. Het voordeel daarvan is dat er meerdere exemplaren van beschikbaar zijn – al zijn alle varianten nét iets anders, dankzij het natuurproduct dat parels zijn. En juist die verscheidenheid maakt het mooi, ook als je de parels wil combineren.

Oro Vintage Jewellery is opgericht door de drie Nederlandse zussen Lotte, Anne-Fleur en Myrthe die naar eigen zeggen met de vintage sieraden “oude verhalen tot leven willen brengen en willen verbinden aan nieuwe”. Een duurzame manier om schoonheid te conserveren – en dat geldt natuurlijk helemaal voor parels.

Baroque pearl pendant, € 139

Les Mères: Pearl Earrings

Met Les Mères wil oprichter Kim Harmsen een ode brengen aan zowel het moederschap als de zee, vandaar de naam. Uit de zee komen natuurlijk parels – zie daar de hoofdrolspeler van de poëtische sieraden. Er zijn prachtige gouden ringen (even grillig en zacht gevormd als de parels), maar ook kettingen en oorbellen.

Hier zie je bijvoorbeeld de altijd goede Classic Pearl Earrings (nu ook verkrijgbaar met blauwe streepjes erop) en de opvallendere Pearl Pearl Pearl Earrings.

Classic Pearl Earrings en Pearl Pearl Pearl Earrings, € 299,95 en € 140/€ 280 (per stuk of paar)

Wald Berlin: Pas De Deux Necklace

Dan nu een Duits merk, dat sieraden maakt die meteen voor een glimlach op jouw gezicht én dat van je toeschouwers zorgern. De ontwerpen zijn altijd net iets anders dan je gewend bent, met dito namen. Deze Pas De Deux Necklace is een goed voorbeeld: half parelsnoer van zoetwaterparels, half gold plated-ketting. Een klassieker met een twist, die bij alles goed staat. Ook passend in dit rijtje: de Drop It Like It’s Hot Shell Necklace, met eraan een schelpje met twee parels erin.

Het bijzondere aan Wald, dat in 2018 werd opgericht door stylisten Dana Roski and Joyce Binneboese, is dat de sieraden deels gemaakt worden door een collectief van vrouwen en oma’s in Duitsland. Zij maken vanuit hun eigen huizen met de hand de sieraden, en verdienen een eerlijk loon. Wald helpt zo families waarvan de vrouwen vaak door fulltime moeder te zijn (geweest), een afstand voelen tot de arbeidsmarkt. Ook de Pas De Deux Necklace is op die manier gemaakt.

Pas De Deux Necklace, € 239

Adorn Fine Jewellery: Mother of Pearl Ring

Dan een sieraad waarin misschien geen complete parel zit, maar waar wel parelmoer in verwerkt is – toch ook een soort parel. Deze handgemaakte gouden ring is van Adorn. Dit merk van de Nederlandse Roosje Andriesma is gevestigd in zowel Amsterdam als op Bali. Adorn draait helemaal om het met zorg en liefde maken van sieraden, bedoeld om generaties mee te gaan. Kortom: toekomstige erfstukken waarbij ambacht en handwerk centraal staan.

Deze ring is gemaakt van gerecycled messing, gold plated met 18 karaats “ethisch verantwoord” gewonnen goud. Echt een statement ring die inderdaad nooit gaat vervelen en dus decennialang mooi blijft.

Gouden zegelring met parelmoer, € 105

Perla by Eenvoud: Luisa Choker Pearls

Perla Lette – what’s in a name – groeide letterlijk op tussen de sieraden: haar ouders runnen de in Amsterdam en omgeving wereldberoemde juwelierszaak Eenvoud (ook een aanrader). In 2017 startte Perla haar eigen merk: Perla by Eenvoud. Ze maakt naar eigen zeggen sieraden “uit liefde voor klassiekers, en met een nieuwsgierigheid naar iets nieuws en verrassends”.

De ontwerpen brengen gegarandeerd een glimlach op je gezicht en voegen iets vrolijks toe aan je outfit. Deze parelketting is een perfect voorbeeld: een klassieke parelsnoer van zoetwaterparels met een opvallend slotje van zilver met 14 karaats goud. Je draagt deze natuurlijk aan de voorkant voor een beestachtig leuk effect.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door PERLA (@perlabyeenvoud)

Luisa Choker Pearls, € 250