veelzijdig-en-chic-een-ode-aan-de-dunne-en-nutteloze-sjaal-244710
©Getty Images

​​Toen ik het archief indook op zoek naar beelden van bovenarmbanden – wat een trip down memory lane – kwam ik een foto tegen van Kate Moss met een armband om haar bovenarm. Om haar nek hing een ander accessoire dat we in de door velen verguisde zeroes veel zagen: de dunne sjaal. Specifieker: een dunne nútteloze sjaal, het meest populair tussen 2003 en 2007 (de foto van Moss is genomen in 2005), maar ook in de jaren negentig al geliefd.

Ode aan de dunne sjaal

Diezelfde week zag ik dat Devon Lee Carlson, de onofficiële ambassadeur van de noughties comeback, een gebreide oranje-roze sjaal droeg met een geribde tanktop waarop de portretten van Paris Hilton en Nicole Richie stonden. En dat zag er geweldig uit. Maar… dunne sjaals hebben een slechte reputatie. Ze horen bij de mix van gekke trends die de vroege jaren negentig domineerden. Beelden van Ashley Tisdale en Hilary Duff in driekwart spijkerbroeken, grafische T-shirt, een newsies-pet en flosdunne sjaals die over de knieën hangen, wie kan het zich niet herinneren?

Nooit meer iets missen van Vogue.nl? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste fashion- en beautynieuws.

Toch, ik hou van de dunne, useless sjaal. Noem het een trend in crisis – een onzinnige decoratie waarvan je je kunt afvragen: waarom? De sjaal is tenslotte volkomen overbodig. De lap katoen, polyester of soms wol zal nooit iemand warm houden. Toch kan ik de trend niet loslaten en blijf ik me afvragen wat nou een iconisch dunne sjaal-moment was. Een reclame van Old Navy voor de feestdagen, waarin een vrouw in een witte coltrui en een dunne regenboogsjaal ronddanst in nepsneeuw? Net niet helemaal.

In plaats daarvan vond ik een advertentie van Gap met Sarah Jessica Parker. SJP stond te grooven naast Lenny Kravitz, die Lady zong. Parker draaide met haar heupen in donkergekleurde flares, een Fedora hoed en een stropdas-meets-sjaal, een dunne sjaal dus. Ook Kravitz droeg er een. Het deed me denken aan Jimmy Hendrix, die altijd een sjaal droeg tijdens zijn optredens. Hetzelfde geldt voor Kravitz, die al sinds zijn vroege dagen als artiest dunne sjaals draagt, ongeacht het tijdperk waarin hij zich bevindt.

Kitsch of chic?

Hoewel we geneigd zijn dit accessoire als kitscherig te beschouwen, heeft-ie ook zeker chique momenten gehad. Neem de catwalk bij Chloé in het voorjaar van 2005. Karolina Kurkova droeg een groenblauwe variant bij een zomers zwart jurkje. Heather Marks koos een rode sjaal bij een bruine zijden jurk. Bij Marc by Marc Jacobs in het voorjaar van 2004 kreeg de dunne sjaal vorm in smaragdgroen en werd gedragen door Anouck Lepère bij een piepklein broekje. In de herfst van 2005 – te midden van dikkere, nuttige sjaals – was de dunne sjaal te zien op de catwalk bij Dior Homme, gedragen met tanktops en blazers. Destijds droeg creatief directeur Hedi Slimane de look ook graag.

kate moss draagt dunne sjaal.
©Getty Images

Kate Moss

Misschien wel de meest iconische drager van dunne sjaals is Kate Moss. Al sinds het midden van de jaren 2000 is ze verknocht aan deze trend. Vaak paradeerde ze door Londen met zijden sjaaltjes om haar nek. In recentere jaren knoopte ze er een rond haar nek als een charmante Left Bank-babe.

Ze droeg ‘m ook als riem; om een jurk of door de riemlus van haar broek. Moss’ liefde voor dit specifieke accessoire herinnerde me aan andere accessoires die ik tijdens mijn jeugd in de jaren 2000 had gezien. Zo domineerde de Alexander McQueen-sjaal met doodshoofdprint bijvoorbeeld de streetstylebeelden in het midden van de jaren 2000 en begin 2010, gezien bij de Olsens en zelfs bij Kim Kardashian.

Hilary Duff met dunne sjaal
©Getty Images

Comebacktrend?

Terwijl de dunne nutteloze sjaals misschien, om Hilary Duff te citeren, ‘zo gisteren’ aanvoelen, zijn ze eigenlijk klaar voor een comeback. Toen ik op Twitter meldde dat ik hierover zou schrijven, reageerde mijn vriendin en schrijfster Hannah Tindle met een foto van zichzelf in een pikante zwarte Roberto Cavalli-jurk met – je raadt het al – een chique dunne zwarte sjaal om haar nek.

“Mensen bespotten Hilary Duff op de rode loper, maar kijk eens wie er nu lacht”, was mijn reactie. Ook Tindle gelooft dat de mid-Y2K-look terugkomt. We hebben momenteel de piek van de vroege jaren 2000 bereikt en zijn langzaam overgegaan naar het midden van de jaren 2000, en zelfs naar het hipstersleeze-tijdperk in 2010. Dus die dunne sjaal? Zie ‘m als een verbinder die ons naar het volgende tijdperk van trends brengt.

dunne sjaal Lenny Kravitz
©Getty Images

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.