indie-sleaze-is-de-beautystijl-die-we-dit-najaar-veel-gaan-zien-221234
©ANP

De indie sleaze-esthetiek belooft deze herfst een comeback te maken. Wie tussen 2008 en 2012 een Tumblr-blog had, weet precies waar wij het over hebben. Voor de rest: de stijl heeft vooral veel weg van de grunge-stijl uit de jaren negentig. Beauty-wise betekent dat: messy kapsels, zwarte eyeliner en matte lippenstift. Hier lees je alles over de comeback die onze Y2K-obsessie belooft te overschaduwen. Sterker nog: de opleving is al begonnen, bewijst Instagram – vooral onder Gen Z’ers.

Wat is indie sleaze? 

Het is je vast niet ontgaan: er heerst een anti-perfectie beweging onder (voornamelijk) Gen Z’ers op social media. Meerdere bronnen voorspellen daarom de terugkeer van indie sleaze als beautytrend. De reden voor de opleving heeft volgens de trendvoorspellers te maken met de tijd waarin we leven. Die tijd definiëren zij als een tijd vol nepheid, waarin we eigenlijk constant verlangen naar echtheid.

Volgens Vogue UK werd de trend eind 2021 bedacht door Mandy Lee, een TikTok-trendvoorspeller onder de gebruikersnaam @OldLoserInBrooklyn. “Ik heb het gevoel dat tijdens het indie sleaze tijdperk, vijftien jaar geleden, gemeenschappen, kunst en muziek heel krachtig waren – dat is wat mensen samenbracht”, aldus Lee. “Mensen snakken post-corona naar die connectie en creativiteit.” Hoe Gen Z de stijl volgens haar zal overnemen? “Ik denk dat specifieke elementen, meer nog dan de mode, de boventoon zullen gaan voeren. Net als de stijl van fotograferen, natuurlijk.”

Ook DAZED voorspelde vorig jaar al de comeback van indie sleaze, vanwege ons verlangen naar makkelijkere tijden en het sterke gevoel van hedonisme. Dit verklaart waarom we tegenwoordig zoveel aan shitposting en fotodumps doen op onze Instagramkanalen: deze manier van posten doet ons denken aan de begindagen van social media, toen alles nog veel minder ‘high maintenance’ aanvoelde.

Kortom, een duidelijke betekenis van indie sleaze? Die geeft futurist Geraldine Wharry aan Vogue US: “Mensen willen een nonchalantere mix van dingen die op dat moment goed voelen. Indie sleaze gaat uiteindelijk over plezier maken, het leven benaderen als een gigantische mash-up en het beste halen uit het moment wanneer het leven donkerder wordt.”

Indie sleaze als beautystijl

Picture this: het is 2009. Perfect gecoördineerde Instagramfeeds bestaan nog niet. Je leeft in een tijd zonder gezichtsveranderende filters op je telefoon. Je druk maken of je eyeliner wel of niet uitgelopen is? Waarom zou je? Je hebt gewoon lol en leeft volledig in het moment.

Dat kenmerkte het indie sleaze-tijdperk op gebied van beauty in de zeroes. Net als hippie haarbanden, het dragen van mutsen binnenshuis en zelfbedachte kapsels. De kracht van het indie sleaze tijdperk tussen 2008 en 2014 was vooral dat niets lelijk was.

Voor inspiratiebeelden uit de jaren negentig en het begin van de zeroes hoef je niet lang te zoeken. Beroemdheden als Sky Ferrera, Alexa Chung, Zoë Kravitz en Kate Moss waren de ultieme indie sleaze-stijliconen in die tijd.

©Zoë Kravitz (2009), Ellie Goulding en Sky Ferrera (2011). ANP
ANP

Hedendaagse indie sleaze looks

En die beautystijl komt dus weer helemaal terug. Sterker nog: de opleving van indie sleaze is al begonnen. Wij zetten de beste hedendaagse indie sleaze looks van Instagram voor je op een rij.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Bella 🦋 (@bellahadid)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

A post shared by bible ⭐️ (@biblemami)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Lara Barbel (@larabarbel)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door KANEA ⚔️ (@kanea.indigo)