nederlandse-haarartiest-wint-oneshot-hair-award-met-blockhead-haarlook-220829
©Michelle van Dijk

Zondag 14 augustus werden de ONESHOT Hair Awards uitgereikt in Orlando, Florida, en niemand minder dan de Nederlandse kapper Juliette den Ouden – tevens oprichtster van JDO Salon – mocht de award voor Haircut Shot of the Year mee naar huis nemen. Hiermee vertegenwoordigt ze niet alleen de Nederlandse beauty-industrie op internationaal niveau, maar maakt ze ook een statement. Den Ouden sleepte de award namelijk binnen met een blockhead-haarlook bij een Afrikaans model. “Er zijn te weinig kappers die afro hair goed doen”, vertelt ze aan Vogue.nl.

Juliette den Ouden wint ONESHOT Hair Award

Juliette den Ouden is allesbehalve een nieuwkomer in de kapperswereld. Met meer dan achttien jaar ervaring in de beauty- en mode-industrie als haar- én make-upartiest staat ze bekend als iemand die Nederland op de internationale kaart zet. Zo is ze ambassadeur voor Denman brushes en trendontwikkelaar voor verschillende merken.

Ook is dit zeker niet haar eerste award. Ze won vorig jaar nog de titel Hairdresser of the Year bij de Coiffure Award (de Oscars onder de kappers). In 2014 stond ze in de top 10 beste make-upartiesten van de wereld en in 2017 eindigde ze op de derde plaats in de prestigieuze AIPP Awards. Maar het gaat Den Ouden niet alleen om de prijzen. De kapper zet zich dagelijks in voor mensen in Afrika. Zo begint ze volgend jaar haar eigen stichting voor mensen met albinisme in Tanzania en werkt ze aan een educatief project in Afrika dat volgend jaar van start gaat.

Kapper gespecialiseerd in afro hair

Daarnaast is Den Ouden Hairdressers Without Bordersambassadeur en zet ze zich in voor meer diversiteit in de schoonheidsindustrie. Afrika is een continent waar de haarartiest en haar team voor zowel beeldige fotoshoots als belangrijke liefdadigheidsprojecten te vinden zijn. De winnende foto is dan ook in een havenstad in Kenia geschoten – op Lamu Island om precies te zijn, waar ook het model op de foto vandaan komt.

“Het model komt echt uit de tribes in Kenia. Toen ik haar haar deed, zei ze: ‘Huh, jij bent wit’. Ze was helemaal verbaasd over het feit dat ik ook haar kroeshaar kon doen”, vertelt Den Ouden aan Vogue.nl. De haarartiest vindt dat er te weinig Nederlandse kappers zijn die met kroeshaar werken. Hier doet zij actief iets aan binnen haar salon JDO Salon. “Wij zijn er echt heel veel mee bezig. We wonen in Nederland, een divers land, waar mensen zich meer mogen inlezen over afro hair en de schoonheid van mensen met een donkere huidskleur.” Vogue maakt overigens eerder deze lijst met kappers in Nederland die gespecialiseerd zijn in kroeshaar, er zijn gelukkig wel meer kappers dus die hier goed in zijn.

©Hair & Make-up: Juliette den Ouden Photography: Michelle van Dijk Retouch: Zilla van der Born Styling: Anat Dychtwald Model: Akidor