na-coperni-maakt-ook-a-roege-hove-live-een-jurk-op-de-catwalk-tijdens-copenhagen-fashion-week-240691
©Matt Jelonek/Getty Images

Hoe kun je beter het vakmanschap van kleding laten zien dan met een demonstratie van het maakproces? Deens it-label A. Roege Hove liet een model bijna naakt de catwalk oplopen. Daarna werd voor de ogen van het modepubliek voor haar een jurk op maat gemaakt. Een opvallende performance tijdens Copenhagen Fashion Week – enerzijds vanwege de interactieve stijl van tentoonstellen, anderzijds omdat het optreden sterk doet denken aan een viral moment tijdens Paris Fashion Week lente/zomer 2023. We hebben het natuurlijk over de show van Coperni, waar live op de catwalk een jurk op het lijf van Bella Hadid werd gespoten.

Show A. Roege Hove Copenhagen Fashion Week

Het eerste model dat tijdens de show van A. Roege Hove de catwalk opliep, bewees dat het publiek een optreden stond te wachten. De reden? Ze droeg enkel ondergoed en een paar laarzen. En er volgde inderdaad een performance: het model werd ingewikkeld met gaasbreisel – een materiaal dat A. Roege Hove zich volledig eigen heeft gemaakt in de afgelopen seizoenen. Het breisel werd vastgebonden in de nek en op de rug, waarna een iets dikkere laag door de armen en over de voorkant van het lichaam werd getrokken. Het laatste gedeelte eindigde, over de schouder, aan de zijkant van het lichaam.

“Ik hoop dat het zal bijdragen aan het begrip van het materiaal”, zei ontwerper Amalie Røge Hove tijdens een preview tegen Vogue Runway over het optreden. “De mensen die onze show zien, hebben niet altijd onze stijlen gedragen, dus ik denk dat het erom gaat [dat] je het gevoel hebt dat je het breisel hebt aangeraakt tijdens de show, ook al is dat niet zo.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Copenhagen Fashion Week (@cphfw)

Coperni

Toch was er tijdens het optreden vooral een ander lampje dat direct bij het modepubliek ging branden. De performance deed namelijk enorm denken aan de lente/zomer 2023-show van Coperni. Tijdens de finale van deze show besprayde een team specialisten de huid van Bella Hadid met Fabrican. Dit gepatenteerd spray-on materiaal uit een blik hardt tot draagbaar textiel. Zo werd op het lichaam van Bella Hadid live een jurk gemaakt. Niet alleen de techniek achter het proces, maar ook de elegantie waarmee Hadid poseerde tijdens het optreden, leverde Coperni een viral moment op.

Hoewel het optreden van Coperni er eentje is die weinigen zullen vergeten, voerde Alexander McQueen al in 1999 een soortgelijk optreden op; in zijn lente/zomer-show van 1999 werd de witte jurk van model Shalom Harlow ondergespoten met verf. Ook Viktor & Rolf verrassen het publiek regelmatig zélf met het transformeren van looks op de catwalk. Hoewel performance art op de catwalk dus niets nieuws is, lijkt het erop dat Coperni een trend heeft gecreëerd.

Deense modeweek

Een ander moment dat deze week tijdens Copenhagen Fashion opviel, kwam van (di)vision. Dit Deense merk pakte het alleen net iets anders aan. Ontwerpersduo Simon and Nanna Wick besloten niet de maakbaarheid van de kleding te laten zien, maar juist de onvoorspelbaarheid. De show werd afgesloten met Sarah Dahl die, gekleed in een roze korset en minirok, opstond van de eettafel en begon te lopen. Haar mini-rok bleek gigantisch lang te zijn, gemaakt van het tafelkleed dat ze volledig meetrok – met servies en al.

‘What are you bringing to the table?’ schrijft (di)vision bij beelden van het moment op Instagram. ‘I am the table’, luidt het antwoord. Bekijk het moment hieronder.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door (di)vision (@di_vsn)