de-futuristische-coperni-slipdress-van-bella-hadid-werd-live-op-de-catwalk-op-haar-lichaam-gespoten-225718
©Getty Images

Sébastien Meyer en Arnaud Vaillant zijn het brein achter het ultramoderne Parijse label Coperni. Voor de lente/zomer 2023-collectie van het merk heeft het ontwerpduo – dat vorig jaar op een afgelegen Grieks eiland in het huwelijksbootje stapte – de grenzen van modetechnologie nog verder verlegd. “Het is onze viering van vrouwensilhouetten uit voorbije eeuwen”, aldus Vaillant in een voorbeschouwing op Zoom in aanloop naar de show. “We wilden onze esthetiek ook op een meer volwassen en wetenschappelijke manier updaten”, voegt Meyer toe.

Coperni lente/zomer 2023

In de Salle des Textiles van het Musée des Arts et Métiers in Parijs presenteerde de show een verzameling van opmerkelijk maatwerk. De ontwerpers speelden met het oude ideaalbeeld van het vrouwelijke figuur: van overdreven heupen door middel van vulling in een op maat gemaakte wollen broek, tot het overdadig draperen van stof op minirokken en leren jasjes die strak rond de taille kunnen worden geknoopt, en zo lijken op 19e-eeuwse bustes. De vierkante en bolle schouders waren de tegenhangers die verwezen naar het ideaalbeeld van het heden. “De rechthoekigheid kwam eigenlijk van de personages die je ziet in het onlinespel Roblox”, lacht Meyer.

Model in blauw glanzend pak
©Getty Images

Ook de accessoires zijn belangrijk. De populaire Swipe-tas kreeg letterlijk een gouden make-over. Gabriele Veneri, een Italiaanse vakman van de Semar SRL fabriek, maakte een versie van 18-karaats goud (geschat op 100.000 pond, zo’n 115.000 euro). Onder de nieuwe tassen zijn de Vanit-E, een kubusvormige tas met tophandvat; de Lady-tas, een breder, meer ingetogen stuk; en een nieuwe glazen tas, vergelijkbaar met de viral tas van vorig seizoen, die was versierd met bloemen en waarvan het glas was behandeld om een iriserend (wanneer alle kleuren van de regenboog te zien zijn, red.) effect te creëren. Er waren ook clip-on zonnebrillen, geïnspireerd op The Matrix, die de kenmerkende futuristisch-chique esthetiek van het merk versterkten.

Model met bloemen top en zwarte pantalon
©Getty Images

Bella Hadid bij Coperni

Als het gaat om de technische fabricage van de kleding, waren Meyer en Vaillant baanbrekend. Of het nu gaat om de holografische bloemenprints die op neopreen jurken en jasjes waren geplakt, of de slipjurken waarbij stof bij elkaar werd gehouden door metalen ringetjes, die iets weghadden van een traditionele telefoonsnoer. Maar de ultieme futuristische flex voor dit seizoen was de laatste look. Die werd gemaakt met Fabrican, een gepatenteerd spray-on materiaal uit een blik dat uithardt tot draagbaar textiel.

Model met turquoise jurk met zwart kant
©Getty Images

De finale bestond uit een optreden rond model Bella Hadid en Fabrican. Bella verscheen op het podium in niets anders dan ondergoed. Een team van specialisten – onder leiding van Dr Manel Torres, directeur van Fabrican Ltd en uitvinder van het spray-on materiaal – sprayden de perfecte minimalistische Coperni-slipdress op haar lichaam. “We willen dit moment opdragen aan Dr. Torres, omdat we zoveel respect hebben voor wat hij doet”, legt Vaillant uit. “We vonden het noodzakelijk dat hij de voorstelling leidde – voor ons maakt dat de ervaring nog magischer.”

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK