balletcore-is-de-nieuwste-core-die-de-modewereld-verovert-222653
©ANP

2022 is officieel het jaar van de cores. Na het alom aanwezige Barbiecore – de belichaming van alles dat roze, plastic and fantastic is – kwam Tenniscore, waarbij de stijl van tennis wordt vertaald naar looks buiten het tennisveld. Ook was daar nog Blokecore, de trend die om voetbalesthetiek draait en is zelfs Stonercore een ding geweest. Maak nu kennis met de nieuwste core – eentje die wederom met sport te maken heeft. Dit wil je weten over Balletcore.

Balletcore

Het kan je onmogelijk ontgaan zijn: ballerina’s zijn terug. Het is de zoveelste Y2K-trend die een plek weet te veroveren in het huidige modelandschap. De platte schoenen – geïnspireerd op het schoeisel van balletdansers en vaak niet meer dan een dun zooltje en, in sommige gevallen, een strikje – zijn sinds een aantal maanden overal, van de catwalk tot aan de voeten van menig modeliefhebber. De comeback van de ballerina heeft een grotere, overkoepelende trend aangewakkerd: Balletcore.

Balletcore draait om alles wat met de stijl van ballet te maken heeft. Denk aan tule tutu’s, maillots, beenwarmers, veel poedertinten, dat werk. Die esthetiek zagen we terug tijdens verschillende herfst/winter 2022-shows, die afgelopen februari en maart plaatsvonden. Neem bijvoorbeeld Miu Miu, een modehuis dat bekend staat om het creëren van trends met haar collecties. Na alle buzz rondom de microrok van vorig seizoen hebben we nu de satijnen Miu Miu-ballerina, compleet met strikje en elastisch bandje en gedragen met hoge sokken. Het was te verwachten dat de schoenen al snel een van de populairste mode-items van het moment zouden worden.

Balletcore bij Molly Goddard en Miu Miu
©GoRunway.com
Balletcore op de catwalk bij Molly Goddard (links) en Miu Miu (rechts).

Ook ontwerpers als Simone Rocha, Molly Goddard en Giambattista Valli haken in op de Balletcore-trend. Toevallig drie merken die allemaal inspiratie halen uit de romantische hoek – waar ook de balletlook thuishoort. Zo zien we bij Simone Rocha elementen uit sprookjes en fantasiewerelden, zijn romantische ruches kenmerkend voor Molly Goddard en maakte Giambattista Valli faam met zijn gigantische prinsessenjurken, vaak gemaakt van tule.

Van tutu’s tot beenwarmers

In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, hoef je niet als een ballerina de deur uit als je de Balletcore-trend wilt omarmen (of überhaupt een talent voor dansen te hebben). Het gaat om subtiele verwijzingen naar de stijl, van wijd uitlopende rokjes in neutrale of poederroze tinten tot satijnen tops, tule accenten en gebreide been- en armwarmers. Het stijlvoorbeeld? Ergens tussen Sarah Jessica Parker als Carrie Bradshaw in Sex and the City en Natalie Portman en Mila Kunis in Black Swan.

De trend is inmiddels favoriet bij beroemdheden en streetstyle-sterren. Zo droeg Bella Hadid onlangs een look die rechtstreeks uit het Balletcore-handboek leek te komen. Het supermodel maakte een verschijning in een gebreide grijze mini-jurk van Chanel, gecombineerd met beenwarmers en ballerina inspired hakken met strikjes. Ook de straten van Kopenhagen tijdens Copenhagen Fashion Week werden overspoeld met balletachtige looks – het zou ons niets verbazen als we de trend nog veelvuldig voorbij zien komen tijdens de aankomende modeweken.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Bella 🦋 (@bellahadid)