wordt-de-cape-het-nieuwe-mode-item-waarvan-we-niet-wisten-dat-we-hem-nodig-hadden-226267
©Courtesy Chanel

Grote kans dat je bij het zien van een cape meteen denkt aan een superheld. Het accessoire blijkt echter niet enkel thuis te horen in de look van fictieve personages: het kan je ook in real life omtoveren tot een heuse fashion hero. Als het aan Chanel ligt tenminste. Het Franse modehuis toonde het ontwerp in de nieuwste lente/zomer 2023-collectie, waardoor we het item opeens toe willen voegen aan onze garderobe. Gaan we de cape volgend seizoen echt dragen, of is het enkel een fashion statement? Het antwoord ligt tussen beide opties in.

Chanel lente/zomer 2023

Chanel toonde traditiegetrouw op de laatste ochtend van Paris Fashion Week haar nieuwe collectie. Een show waar elk seizoen weer veel van wordt verwacht. Ontwerper Virginie Viard wist het publiek direct te prikkelen door een onconventionele accessoire meteen bij de eerste look te introduceren: de cape.

De lente/zomer 2023-collectie stond in het teken van de vernieuwende filmstijl Nouvelle Vague en de filmklassieker “New Wave Last Year in Marienbad“. Niemand minder dan Gabriëlle Chanel zelf creëerde namelijk de kostuums voor de film uit 1961.

De cape bij Chanel

“Het eerste silhouet van de Chanel lente/zomer 2023 ready-to-wear collectie van Virginie Viard smelt samen met de cinematografische achtergrond van het Grand Palais Éphémère en wordt gekenmerkt door een zwart-witte top. Gedragen met tweekleurige tweed-schoenen en een dunne, transparante cape, drukt het een nieuwe visie van allure uit waar de Nouvelle Vague mee is doordrenkt middels een collage van moderne glamour”, zo stelt het merk over de eerste look waar de cape gelijk zichtbaar is.

Chanel lente/zomer 2023
©Courtesy Chanel

Gedragen door Nederlands supermodel en tevens Vogue’s voormalige covermodel Rianne van Rompaey, worden we gelijk verrast door het accessoire. Het ontwerp hangt licht gedrapeerd over haar schouders en zwiert lichtjes mee terwijl ze over de donkere zwart-witte catwalk loopt. We vragen ons ineens af: is dit een item dat we zelf willen dragen volgend seizoen?

Cape als accessoire

De cape heeft door de geschiedenis heen op verschillende momenten een comeback gemaakt in de mode. Van oorsprong werd het gedragen als een beschermend kledingstuk door zowel armen als rijken – pas later werd het een symbool van koninklijke status. In recentere jaren wordt de cape gemoderniseerd en nieuw leven ingeblazen.

De cape is dus allesbehalve een nieuw ontwerp. Ook maakte het accessoire al tijdens eerdere modeseizoenen een heropleving. Zo toonde Chanel de cape ook tijdens hun Metiers D’Art-collectie vorig jaar, en tijdens de herfst/winter 2020- en lente/zomer 2021-show. En nu dus opnieuw, tijdens hun lente/zomer 2023-show.

Of je er nu van houdt of niet: een cape geeft je outfit gelijk dat extra vleugje elegantie, finesse en zelfs een heuse royal of superhelden-twist. Misschien is het juist deze heldenkwaliteit die dit mode-item tijdloos en bijzonder maakt. Of we de cape zelf gaan dragen is nog een tweede, maar dat het een interessante twist kan geven aan je look – zeker als hij van Chanel is – staat vast.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht dat is gedeeld door @chanelofficial