een-ode-aan-de-collage-5-hoogtepunten-van-de-chanel-lente-zomer-2023-show-226078

Traditiegetrouw staat de laatste dag van Paris Fashion Week in het teken van Chanel. Het iconische Franse modehuis transformeerde het Grand Palais Éphémère wederom tot Chanel-paradijs – zij het minder theatraal dan de spektakels uit het Karl Lagerfeld-tijdperk. Voor de lente/zomer 2023-collectie haalde creative director Virginie Viard inspiratie uit collages, klassieke zwart-witfilms (ze maakte er zelfs eentje met Kristen Stewart in de hoofdrol) en de rijke geschiedenis van het modehuis onder leiding van Gabrielle ‘Coco’ Chanel.

Hoogtepunten Chanel lente/zomer 2023

Van Nederlands trots op de catwalk (Rianne! Jill! Felice!) tot glitterende (knie)kousen en Chanel-logoprints die we overal gaan zien, ontdek hieronder de hoogtepunten van Chanel lente/zomer 2023.

Korte zwart-witfilm met Kristen Stewart in de hoofdrol

Voor de start van de show werd er een korte zwart-witfilm getoond op gigantische schermen. In de film, die geregisseerd is door het Nederlandse creatieve duo Inez & Vinoodh, zien we actrice en Chanel-muze Kristen Stewart die de nieuwe collectie van het modehuis tot leven brengt. Stewart was uiteraard ook in levende lijve bij de show, gekleed in een gestreepte Chanel-baseballtrui en een tweed minirok. Naast de korte film deelt Chanel ook beelden van de actrice gehuld in de lente/zomer 2023-stukken, wederom het werk van Inez & Vinoodh.

Kristen Stewart in de korte film voor Chanel
©ANP
1/5
Native Share

Rianne van Rompaey opende de show

Zodra de film afgelopen is, loopt het eerste model de catwalk op. Het is niemand minder dan Nederlands topmodel – en ster van Vogue’s septembernummer – Rianne van Rompaey. De openingslook bestaat uit zwarte shorts met kanten rand, een zwarte doorschijnende cape en een sweater met een collage van zwart-witfoto’s uit het archief van Chanel, van oude beelden waarop Gabrielle Chanel te zien is tot recentere kiekjes met modellen als Mica Argañaraz.

Rianne van Rompaey opent de Chanel lente/zomer 2023-show
©Gorunway.com
2/5
Native Share

De ultieme klassieker: zwart-wit

Zoals de korte film, showruimte en openingslook van Rianne al verraden, vormt zwart-wit de kern van de collectie. Het is uiteraard Chanels signature combinatie: de meest klassieke items van het modehuis zijn in het zwart-wit. Op de catwalk zien we zwarte en witte mantel- en broekpakken, de klassieke Chanel-ballerina’s met gestrikte bandjes en een reeks aan all-black avondlooks met doorschijnende stoffen, fonkelende pailletten en Chanel-logoprints.

De slotlook van Chanel lente/zomer 2023
©Gorunway.com
3/5
Native Share

Glitterende kousen

Nu al hét item van lente/zomer 2023, als het aan Chanel ligt? Transparante enkel- en kniekousen met glitters. Ideaal te combineren met – net zo fonkelende – ballerina’s, zoals Nederlands topmodel Jill Kortleve hier demonstreert. Naast Jill en Rianne liepen er trouwens nog meer Nederlandse modellen mee die vaste prik zijn bij Chanel, zoals Felice Noordhoff en Kiki Willems.

Jill Kortleve op de catwalk bij Chanel
©Gorunway.com
4/5
Native Share

Sorbetkleuren

Mocht je meer into kleur zijn, dan hebben we goed nieuws. Viard heeft aan iedereen gedacht: naast de vele zwart-witte looks die passeren, zien we namelijk ook de nodige zoetigheid op de catwalk. Sorbetkleuren als mintgroen, lichtoranje en zachtroze komen voorbij in de vorm van jurken, mantelpakken en jumpsuits met ginghamruit – allemaal gemaakt van Chanels iconische tweed. Laat dat voorjaar maar komen.

Sorbetkleuren bij Chanel
©Gorunway.com
5/5
Native Share