balenciaga-brengt-extreem-versleten-sneakers-uit-bedoeld-om-een-leven-lang-gedragen-te-worden-211391

Balenciaga doet het weer: net als je denkt dat de schoenen van het modehuis niet “lelijker” kunnen, laten ze je zien dat je het mis hebt. Het modehuis staat al enige tijd bekend om zijn spraakmakende schoenen; de ugly shoe is inmiddels nauw verweven met hun zogeheten brand identity. En ook in hun meest recente campagne doen ze daar geen afstand van. Daarin toont het modehuis namelijk schoenen die extreem versleten, gemarkeerd en vervuild zijn. De naam? Paris Sneaker.

Balenciaga’s Paris Sneaker

De stillevenportretten van fotograaf Leopoldo Duchemin hebben voor een hoop opschudding gezorgd op social media. Modecritici vragen zich af of Balenciaga deze keer niet te ver gaat. De oud uitziende schoen is namelijk wel érg versleten, zo lijkt het. En dat voor 1.750 euro. Volgens het merk is de Paris Sneaker echter “bedoeld om een leven lang gedragen te worden”.

Een gelimiteerde oplage van honderd paar van deze extra vernielde sneakers zullen beschikbaar zijn op de website zolang de voorraad strekt. De beschikbare kleuren zijn zwart en wit.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Veranderende esthetiek

De wereld verandert. En het is alleen maar logisch dat mode dat ook doet. Voorheen was een dunne lezersbril niet cool, maar nu is het juist een modestatement. Om nog een voorbeeld te noemen: Crocs. Voorheen absoluut uncool, nu lopen de stijlvolste mensen ermee. Mode betekent voor iedereen iets anders, maar over het algemeen is het een reflectie van tijd. En Balenciaga is een modehuis dat niet vlucht voor de grauwe werkelijkheid. Noem de sneakers van het modehuis grunge, een mode bespotting, lelijk… maar laten we wel wezen: de veranderende esthetiek van wat we willen dragen verandert, omdat de wereld verandert. En dat weet Balenciaga als geen ander.

De Paris Sneaker is sinds 9 mei online verkrijgbaar in Europa. De winkels in de Verenigde Staten en het Midden-Oosten volgen op 16 mei, en de winkels in Japan op 23 mei. De schoenen zullen later wereldwijd worden uitgebracht. Welke celebrity gaan we als eerste met de sneakers zien?