balenciagas-indrukwekkende-sneeuwstorm-show-is-een-ode-aan-oekraine-207288
©GoRunway.com

Fashion month is nog altijd in volle vaart; een vreemde gewaarwording met het voortdurende geweld in Oekraïne. Hoewel de shows in Parijs gewoon doorgaan, is de schrijnende oorlogssituatie zeker voelbaar. Zo ook bij Balenciaga, waar een heuse sneeuwstorm op de catwalk woedt. Het is een indrukwekkend eerbetoon aan Oekraïne geworden, terwijl het idee voor de show oorspronkelijk over klimaatverandering gaat.

Ode aan Oekraïne 

De herfst/winter 2022-presentatie van Balenciaga in sneeuwstorm-thema is de meest epische en emotionele show ooit van het modehuis. Voordat het ijzige licht de gigantische met sneeuw gevulde showruimte vullen, klinkt de stem van creative director Demna Gvasalia door de luidsprekers. De Georgische ontwerper reciteert een gedicht in het Oekraïens. “Het is een gedicht aan Oekraïne over sterk zijn en over focussen op liefde. Dat is geen goede vertaling, maar de mensen aan wie ik deze boodschap wil sturen, zullen het begrijpen”, zegt hij na afloop tegen de Britse Vogue.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Balenciaga 🕊 (@balenciaga)

Op elke zitplaats ligt een T-shirt in de kleuren van de Oekraïense vlag, samen met een verklaring waarin de ontwerper uitlegt toch door te gaan met de show ondanks al het geweld. Hij wilt niet toegeven “aan het kwaad dat mij al zoveel pijn heeft gedaan”. Het is namelijk een persoonlijke kwestie voor Demna, die dertig jaar geleden op tienjarige leeftijd zijn geboorteland Georgië ontvluchtte nadat separatisten met banden met Rusland het land opeisten en duizenden Georgiërs de dood in joegen.

Balenciaga sneeuwstorm

De emotioneel beladen show zou hoe dan ook een heftig thema belichamen. Oorspronkelijk wilde Demna namelijk de klimaatcrisis weerspiegelen met modellen die zich door een sneeuwstorm moeten ploeteren. Het is een thema dat de ontwerper nauw aan het hart ligt; ook in eerdere shows kwam de achteruitgang van het klimaat duidelijk naar voren. Bovendien vluchtte hij ooit zelf door de besneeuwde bergen.

Balenciaga’s sneeuwstorm voelt niet alleen actueel door de huidige klimaatcrisis. Zo krijgt de show met de recente ontwikkelingen in Oekraïne een angstaanjagende en hartverscheurende lading. “Ik zag mezelf lopen over de paden van dertig jaar geleden toen ik in de opvang zat, net als sommige andere tienjarige Oekraïense jongens en meisjes met hun ouders vandaag”, aldus de ontwerper. We zien modellen in voornamelijk donkere ontwerpen, maar op het einde verschijnen zowel een gele als een blauwe look.

Balenciaga herfst/winter 2022
©GoRunway.com

Demna’s indrukwekkende show voor Balenciaga laat zien hoe belangrijk context is voor het begrijpen van het verhaal achter een collectie. Het is een prachtig moment in een seizoen waarin het contrast tussen mode en de wereld eromheen niet groter had kunnen zijn. Of in de woorden van Demna tegen Vogue: “Voor mij doet mode er op dit moment niet toe.”