kopenhagen-volgens-baum-und-pferdgarten-er-hangt-hier-iets-superinspirerends-in-de-lucht-265202
©Spotlight

Het is altijd een van de buzzy shows van Copenhagen Fashion Week. We hebben het over de show van Baum und Pferdgarten, het modelabel van Helle Hestehave and Rikke Baumgarten dat sinds 1999 een begrip is in de Scandinavische modewereld – en ver daarbuiten. Vogue sprak de twee ontwerpers die er dit seizoen voor kozen om een ode te brengen aan Kopenhagen, hun thuis en een plek waar momenteel alles lijkt te gebeuren.

Kopenhagen volgens Baum und Pferdgarten

Wat betekent Kopenhagen voor jullie?

Rikke: “Allereerst is het ons thuis. We komen ook op veel andere plaatsen in de wereld, maar er is een speciaal gevoel in Kopenhagen dat we superinspirerend vinden. Er is een enorme diversiteit qua stijl, mensen, looks en gevoelens.”

Helle: “Het is relaxter dan waar dan ook – er heerst een ander soort houding als je het vergelijkt met een andere stad.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Rikke: “Het voelt alsof Kopenhagen zichzelf heeft gevonden in de laatste paar jaar. Wat is het huidige Kopenhagen eigenlijk? Heel bijzonder, denk ik.”

Hoe zouden jullie de Kopenhagen-esthetiek beschrijven?

Helle: “Heel lang was het een soort romantisch meisje in vrolijke en zwierige jurken op een fiets, maar tegenwoordig is het totaal anders. Ik denk dat het veel diverser is, iedereen draagt een mix van vintage, zelfgemaakte looks, op maat gemaakte outfits en high-end merken. Dat is eigenlijk ook wat we met onze collectie laten zien: het is een mix van veel stijlen, zodat je ieder item volledig eigen kunt maken. Sommige looks zien eruit alsof je ze zelf zo zou samenstellen. Neem bijvoorbeeld de sjaaltas in de collectie, die oogt alsof hij zelfgemaakt is.”

Eclectisch

Over jullie nieuwe collectie gesproken: wat was daar de inspiratie achter?

Helle: “Elke zomer is Kopenhagen vol leven, er gebeurt van alles buiten. Mensen lijken zich meer uit te dossen. We hebben wat elementen van de straat genomen, omdat we het zo interessant vinden wat daar in de zomer gebeurt. En dan is er ook nog het toeristische deel van de stad. Hoe ziet Kopenhagen eruit voor toeristen? We hebben een aantal nogal kitscherige delen van Kopenhagen genomen, zoals de Kleine Zeemeermin en de beroemde haven Nyhavn. Dat hebben we aangevuld met de fascinatie voor Kopenhagen van de afgelopen jaren: een explosie van design, eten en architectuur.”

Hoe zouden jullie de collectie in vijf woorden omschrijven?

Rikke: “Divers, sportief, vrouwelijk, vintage en vooral eclectisch.”

En wat is jullie favoriete look?

Rikke: “Mijn favoriet is de eerste look, met het korte broekje, de geruite blazer, de crispy witte blouse, de kanten legging en de witte sokken.”

Helle: “Ik ben ook dol op alle geruite items van de collectie én alle denim pakken.”

Duurzame toekomst

Zitten er spannende projecten in de pijplijn?

Rikke: “We werken aan een aantal collabs, maar daar kunnen we op dit moment nog niets over zeggen. Daarnaast werken we heel hard aan duurzaamheidskwesties. De laatste vijf jaar hebben we ons volledig gefocust op het vinden van duurzame stoffen en het bieden van transparantie in het hele productieproces. We hebben geprobeerd alle activiteiten in ons bedrijf in kaart te brengen en zo transparant mogelijk te maken, zodat je als consument weet waar en door wie het kledingstuk is gemaakt.”

Hoe zien jullie de toekomst van het merk voor je?

Rikke: “Om verder te gaan in die richting: ons merk steeds duurzamer maken en ons meer focussen op nieuwe manieren om collecties te produceren die het milieu zo min mogelijk belasten. Kortom, om kleding te maken die een leven lang meegaat.”

Waar worden jullie razendenthousiast van in de mode op dit moment?

Rikke: “Dat er een betere focus is op het maken van producten waar mensen heel lang van houden en die ze koesteren. En als ze er niet meer van houden, zorgen ze ervoor dat het bij iemand anders terechtkomt die er wél van zal houden.”

Baum und Pferdgarten lente/zomer 2024
©Spotlight