de-opvallendste-shows-tijdens-copenhagen-fashion-week-lente-zomer-2024-264586
©Spotlight

Copenhagen Fashion Week is inmiddels voorbij. Het mocht dan een onstuimige week zijn met regenbuien en windvlagen, dat weerhield het modepubliek er niet van de stad te doorkruisen en de ene na de andere show te bezoeken – gehuld in stijlvolle looks, uiteraard. Net als voorgaande edities zat het programma tjokvol Scandinavische modemerken en ontwerpers. Onze ultieme favorieten? Dit zijn de hoogtepunten van Copenhagen Fashion Week lente/zomer 2024 die ons het meest zijn bijgebleven.

Hoogtepunten Copenhagen Fashion Week lente/zomer 2024

A. Roege Hove

De modeweek in Kopenhagen trapte af met A. Roege Hove buiten bij het Designmuseum Danmark. Het aanwezige publiek schuilde onder de paraplu’s terwijl modellen gehuld in zomerse looks door de regen liepen. We zagen onder meer geribde stoffen, doorschijnende ontwerpen en stretchy jurken die zo kort waren dat onderbroeken eronderuit piepten. De collectie mocht dan een groot contrast vormen met het weer, als de zon eenmaal gaat schijnen is het de belichaming van een Scandi girl summer.

De show van A. Roege Hove vormde een van de hoogtepunten van Copenhagen Fashion Week lente/zomer 2024
©Spotlight

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

CIFF

In tegenstelling tot bijna alle andere shows en events tijdens de Deense modeweek toonde de internationale modebeurs CIFF een collectie die passender was bij het onstuimige weer. In plaats van items die passen bij het lente/zomerseizoen zagen we dikke mantels, winterse accessoires en glinsterende outfits perfect voor de decembermaand. Alle looks waren afkomstig van verschillende Scandinavische merken als Notes Du Nord, Envelope1976 en Modström. Ook het Nederlandse merk Dante6 was vertegenwoordigd.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door CIFF x Revolver (@ciffdk)

Saks Potts

Cathrine Saks en Barbara Potts hadden een heel andere show voor ogen dan het uiteindelijk werd. Met ondergaande zon zouden boten langs de kust varen terwijl de modellen – onder wie Gigi en Bella’s halfzus Alana Hadid en topmodel Erin Wasson – gehuld in zomerse looks de promenade zouden bestormen. Dat laatste gebeurde alsnog, maar de boten bleven weg door het onstuimige weer. De show was desalniettemin een groot succes – te danken aan de collectie vol swimwear (in combinatie met een pak, een maxi-rok of pailletten), zwierige jurken in zoete kleuren en sportieve stijlen.

Saks Potts lente/zomer 2024
©Spotlight

Tess van Zalinge 

Naast Scandinavische ontwerpers is er ook Nederlands talent aanwezig op Copenhagen Fashion Week. Ontwerper Tess van Zalinge presenteerde zes nieuwe couturelooks, gedragen door vrouwen uit de creatieve industrie die een grote inspiratie voor haar zijn. Model Tülin Sahin, kunsthistorica Cathelijne Blok, model en klimaatactiviste Kiki Boreel, styliste en kunstenares Lissa Brandon, content creator Elba van den Heuvel en model Tanja Minnée toonden de collectie in de vorm van een tableau vivant. Een voorproefje van wat ons tijdens de aankomende editie van Amsterdam Fashion Week te wachten staat.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tess van Zalinge (@tessvanzalinge)

The Garment

Een van de shows waar het meest naar uitgekeken wordt tijdens Copenhagen Fashion Week, is de show van The Garment. Het modelabel van Sophia Roe en Charlotte Eskildsen organiseerde de lente/zomer 2024-presentatie in het Thorvaldsens Museum, met resultaat dat modellen – onder wie de Nederlandse Vera van Erp – tussen de kunstwerken liepen terwijl ze de nieuwste ontwerpen van Roe en Eskildsen toonden. Wat we gaan dragen als het aan The Garment ligt? Frisse two-pieces, doorschijnende knitwear, crochet tops en – meer dan eens bevestigd tijdens de Deense modeweek – de jurk over broek-trend.

The Garment lente/zomer 2024 was een van de hoogtepunten van Copenhagen Fashion Week
©Spotlight

Gestuz

Gestuz toverde de industriële Den Grå Hal om kracht te zetten bij de Gestuz-esthetiek. In dit geval betekende dat een sterke collectie met veel leer, cargobroeken, denim en slangenprint. Opvallend was het Nederlands modellentalent dat meeliep in de show: we spotten Vogue’s columnist Vivian Hoorn, Jazz Ben Khalifa en Vera van Erp.

Gestuz lente/zomer 2024 was een van de hoogtepunten van Copenhagen Fashion Week
©Spotlight

Rotate

Een feest om naar te kijken, en zeker ook om te dragen. Dan hebben we het over de gloednieuwe lente/zomer 2024-collectie van Rotate, gepresenteerd in de balzaal van het luxueuze Hotel D’Angleterre. Het had alles waar menig it-girl razend enthousiast van wordt, van lakleren looks tot tepelplakkers en kanten bodysuits. Ook de show van Rotate barstte van het Nederlands talent: modellen Vivian Hoorn, Jazz Ben Khalifa en Vera van Erp liepen mee.

Vivian Hoorn bij Rotate
©Spotlight

Ganni

De collectie voor lente/zomer 2024 van Ganni is geïnspireerd op de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI), waarbij creative director Ditte Reffstrup de relatie verkent tussen mens, technologie en natuur. Dat resulteerde in een show met pratende bomen, opzwepende muziek, talloze typische Ganni girl-looks en samenwerkingen met topmodel Paloma Elsesser en New Balance. Ontdek hier de vijf hoogtepunten van de afsluitende show tijdens Copenhagen Fashion Week.

Paloma Elsesser
©Spotlight