5-dingen-die-je-moet-weten-over-gannis-door-ai-geinspireerde-show-met-pratende-bomen-264570

Getiteld ‘Hello, World!‘, is de collectie voor lente/zomer 2024 van Ganni geïnspireerd op de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI). Creative director Ditte Reffstrup verkent de relatie tussen mens, technologie en natuur. Dat resulteerde in een show met pratende bomen, opzwepende muziek en uiteraard talloze looks die de zogenaamde Ganni girl-esthetiek naar de moderne tijd brengen. Bekijk hieronder vijf hoogtepunten van de afsluitende show tijdens Copenhagen Fashion Week.

Ganni lente/zomer 2024

Op het industriële plein Halmtorvet midden in de bruisende wijk Vesterbro presenteerde Ganni de gloednieuwe lente/zomer 2024-collectie. Voorafgaand aan de show sprak Vogue met Reffstrup, die onthulde dat de collectie een AI-tintje had. “Kunstmatige intelligentie kan zeer beangstigend zijn. Maar in plaats van het daarom te mijden, proberen we het juist te implementeren”, aldus Reffstrup.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Eenmaal binnengestapt in de showruimte werd al snel duidelijk hoe we de uitspraken van Ganni’s creative director moesten interpreteren: de ‘pratende’ bomen beantwoordden elke vraag die nietsvermoedende showgangers konden stellen. Ook de collectie getoond op de catwalk was geïnspireerd door AI. Ontdek hieronder de belangrijkste dingen om te weten over Ganni lente/zomer 2024.

ChatGPT

Voordat ze aan haar nieuwste collectie begon, sprak Reffstrup met haar man en oprichter van het merk, Nicolaj, over AI-technologie. “Ik stelde een ontwerpopdracht samen via ChatGPT en die was eigenlijk best overtuigend”, vertelt Nicolaj aan Vogue. “Mijn eerste reactie was ‘misschien heb ik morgen geen baan meer'”, voegt Ditte eraan toe. Hoewel het voorstel van ChatCPT niet letterlijk werd genomen door het ontwerpteam, vormde hij wel het uitgangspunt voor de collectie. “Het is heel erg Ganni: veel natuur, bloemen, een heel zachte esthetiek, maar dan dat futuristische gevoel en gestructureerde silhouetten”, vervolgt de creatief directeur.

Ganni lente/zomer 2024
©Spotlight
1/5
Native Share

Pratende bomen

Als aanvulling op het thema van dit seizoen werkte Ganni samen met AI-kunstenaar Cecilie Waagner Falkenstrøm om vijf “meer vermenselijkte” AI-bots te maken in de vorm van levende bomen die praten (via speakers die aan de takken hangen), geprogrammeerd om de Ganni girl te vertegenwoordigen. Net als Ditte houdt zij ervan om laat op te blijven en op tafels te dansen op feestjes, maar geeft ze ook om duurzaamheid en B Corp-certificering.

Ganni lente/zomer 2024
©Spotlight
2/5
Native Share

Samenwerking met Paloma Elsesser

Real-life Ganni girl Paloma Elsesser – die in januari 2020 voor het eerst op de catwalk verscheen voor het Deense merk – teasede haar nieuwe vijfdelige samenwerking met Ganni op de catwalk, waarbij ze een gedrapeerde jurk met capuchon droeg. “Normaal gesproken zou ik zeggen dat ik geen muze heb, maar Paloma is een van mijn weinige helden in de mode-industrie”, vertelt Ditte over hoe de samenwerking tot stand kwam. “Het was een no-brainer om haar te vragen of ze samen iets wilde creëren.”

Paloma Elsesser
©Spotlight
3/5
Native Share

Materialen van olijfolie en algen

Ganni is al lange tijd voorstander van milieuvriendelijke materiaalinnovaties, van de bananenafvalstof van Pyratex tot het leeralternatief Ohoskin, gemaakt van sinaasappel- en cactusafval. “Materialen zijn voornamelijk waar onze ecologische voetafdruk vandaan komt – het is zo belangrijk dat we deze innovatieve nieuwe bedrijven ondersteunen”, zegt Nicolaj.

Dit seizoen verschenen drie materialen van het Fabrics of the Future initiatief van het merk op de catwalk: Oleatex, een alternatief voor leer gemaakt van afval van de olijfolieproductie; Algreen, biologisch afbreekbare en recyclebare lovertjes gemaakt van zeewier en landbouwafval; en Circulose, een gerecycled materiaal gemaakt van 100 procent afgedankt textielafval.

Ganni lente/zomer 2024
©Spotlight
4/5
Native Share

Ganni x New Balance

Terwijl Adidas Samba’s en Salomons trail-ready Advanced Xt-6 sneakers momenteel strijden om de it-girl-sneaker van de zomer te worden, is New Balance de favoriete sneaker van de Ganni girl. Na een uitverkochte samenwerking vorig jaar, werd een nieuw see-now buy-now aanbod – inclusief een opvallend geel ontwerp – getoond op de catwalk. “Het is zo leuk om met het New Balance-team te werken”, zegt Ditte. “We hebben gewerkt met een aantal klassieke silhouetten in onze [kenmerkende] kleurencombinaties; je kunt er echt Ganni in zien.”

De New Balance x Ganni collab op de catwalk
©Spotlight
5/5
Native Share

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.