exclusief-interview-wandler-maakt-custom-laarzen-voor-beyonces-verjaardagslook-267767
©WANDLER-BEYONCÉ

Beyoncé droeg tijdens haar exclusieve verjaardagsfeest tijdens haar Renaissance-tour een ontwerp van Nederlandse bodem; niemand minder dan Elza Wandler, de oprichter en creative director van het gewilde cool girl-label Wandler, ontwierp custom, fonkelende zilveren laarzen voor de zangeres. En dat was een bijzonder proces. Wat doe je als het team van Beyoncé je belt met de vraag of je voor einde dag verschillende schoenontwerpen wil aanleveren die de zangeres mogelijk zal dragen? We spreken Elza Wandler over deze once in a lifetime-opdracht, en hoe de bijzondere custom laarzen van Beyoncé tot stand kwamen.

Beyoncé in Wandler

Het is inmiddels bekend dat Beyoncé tijdens haar optredens de bijzonderste ontwerpen draagt: van een fonkelend custom Loewe-bodysuit en een zilveren pak van Coperni tot een unieke Iris van Herpen-jurk. Maar ook tijdens andere events weet Queen B altijd de show te stelen met haar outfits. Speciaal voor haar verjaardagslook – helemaal passend in de metallic stijl van haar tour – koos Beyoncé wederom voor een spectaculaire outfit. Ons oog viel meteen op de stijlvolle fonkelende thigh high-boots van Wandler: zilveren, leren laarzen, afgewerkt met honderden strassteentjes, custom gemaakt voor de zangeres.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Hoe het tot dit punt kwam? Dat was nogal een unieke, crazy ride. Wandler begint bij het begin: “We werden gemaild door een van Beyoncé’s stylisten met de vraag of we voor het einde van de dag een voorstel wilden sturen voor schoenen. Ik dacht echt: is dit een grap? Maar het was superserieus. We kregen geen referenties, guidelines of thema; ik had geen idee of ze een laars wilde, of een open schoen en met wat voor hakhoogte. Dus ik heb in één dag zowat zestig verschillende ontwerpen gemaakt met de stijl van Beyoncé in mijn achterhoofd, en de hoop dat er iets tussen zou zitten.” De ontwerpen van Wandler zouden eerst in Londen worden gecheckt door een team en daarna worden bekeken door het team van Beyoncé in L.A.

Testdansen in Wandler-laarzen

Een paar dagen daarna ontving Wandlers team opnieuw bericht. Geen feedback op de ingestuurde ontwerpen, maar de vraag welke schoenen uit de huidige Wandler-collectie ze beschikbaar hadden in maat 40. “Beyoncé wilde laarzen ontvangen om te testdansen, om te kijken of ze comfortabel genoeg zouden zijn. Toen dacht ik bij mezelf: maar dan komt dit goed. Als ik één ding namelijk met zekerheid over onze hakken durf te zeggen, dan is het wel dat ze comfortabel zijn. Dus hebben we drie verschillende soorten en kleuren van onze Isa-boots naar L.A. gestuurd, die we nog op voorraad hadden.”

Daarna weer radiostilte. “De final fitting van Beyoncé naderde, en er was nog steeds geen design gekozen, geen feedback gegeven en geen schoen gemaakt. Ik begon me wel een beetje zorgen te maken of we de schoenen – als we ze al mochten maken – überhaupt nog konden produceren. Dus ik mailde de styliste terug met de vraag of we feedback konden krijgen, want anders ging het gewoon niet lukken.”

‘Psychedelic silver’

Eindelijk kreeg Wandlers team een reactie. Ze mochten varianten van de hoge Isa-boot gaan maken en kregen een thema om mee te werken. “Dat was psychedelic silver. Als je dat gaat opzoeken, krijg je heel veel verschillende stijlen, dus je kunt er veel kanten mee op. Maar ik was natuurlijk superblij dat we mochten gaan ontwerpen, al helemaal omdat ik nu wist dat Beyoncés testdansen in de Isa-boots was geslaagd. Ik dacht bij mezelf: we zijn door naar de volgende ronde. Maar wat tegelijkertijd wel duidelijk werd, was dat het feit dat we de schoenen mochten gaan ontwerpen en produceren niet garandeerde dat Beyoncé ze ook daadwerkelijk zou gaan dragen. Daardoor bleef het tot het einde spannend.”

Aan de hand van het thema ontwierp Wandler opnieuw verschillende schoenen in verschillende stijlen. Het resultaat? Tien laarzen, volledig op maat gemaakt, startklaar voor productie. “Toen kreeg ik bericht per mail dat er vijf stijlen waren geselecteerd. En, ik zal het nooit vergeten, in die mail stond ook: ‘Miss Carter says thank you‘. Dat wil zeggen dat Beyoncé zelf ook alle stijlen heeft gecheckt, en dat vond ik wel waanzinnig.”

Fitting in Parijs

Eenmaal geproduceerd moesten de schoenen naar Beyoncé’s fitting in Parijs worden gestuurd. Maar Wandler nam geen risico’s. “Ik heb zo vaak gehad dat er dingen misgingen met het versturen van pakketten, dat er iemand van ons team eigenhandig de schoenen is gaan ophalen in Milaan en ze vervolgens per trein is gaan bezorgen in Parijs. Maar de laarzen zijn erg lang, waardoor je ze niet zomaar in een normale koffer kunt stoppen.”

Uiteindelijk kwamen ze via via achter het bestaan van zogenoemde skate-koffers, die een stuk langer zijn dan normale koffers. Maar door die specifieke koffer leek alles even mis te gaan in Milaan. “Daar werd het koffer uit de douane geplukt.” Lachend: “Niet gek natuurlijk, want wie reist er ook met een lege koffer? Uiteindelijk is alles goedgekomen”, bevestigt Wandler. “We hebben de koffer mét de laarzen met ons leven bewaakt en naar de fitting in Parijs gebracht.” En de rest is geschiedenis.

Ultieme icoon

Wat gebeurt er met je als je opeens een van de grootste supersterren ziet in jouw ontwerpen? “Het is een heel gek gevoel, maar ook echt waanzinnig. Mijn team heeft al weken alleen maar Beyoncé-muziek aanstaan en het zit ook al zo lang in mijn hoofd. Zij is mijn ultieme icoon, van wie ik hoopte dat ze mijn ontwerpen ooit zou dragen. Het feit dat dit nu werkelijkheid is geworden, is heel bijzonder. Een droom die uitkomt. Ik ben ontzettend trots deel uit te maken van dit speciale moment; het vieren van Beyoncé’s verjaardag tijdens de Renaissance Tour.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door WANDLER (@wandler)