beyonce-en-balmains-olivier-rousteing-hebben-samen-een-renaissance-couturecollectie-ontworpen-247887

Olivier Rousteing had eind juli een van de volgende twee dingen moeten doen: of de laatste hand leggen aan Balmains lente/zomer 2023-collectie, of op vakantie gaan. In plaats daarvan luisterde de creative director van Balmain naar het pas uitgebrachte album Renaissance van Beyoncé. “Ik was aan het schetsen terwijl ik luisterde, en soms kun je de emotie van je schets niet controleren”, vertelt hij aan Vogue. “Ik begon me de schetsen voor te stellen, hoe ze zouden samenhangen met de nummers en de teksten. Het was niet de bedoeling, maar ik werd gewoon geïnspireerd door de muziek. En zo is dit begonnen.”

Beyoncé x Balmain

Toen hij eenmaal toch op die vakantie was, bleef Rousteing schetsen maken, om die vervolgens te verfijnen en vorm te geven. Eind augustus keerde hij terug naar Parijs, waar hij een besluit nam. “Ik nam contact op met Marni (Senofonte, Beyoncé’s stylist, red.) en B. en ik zei: ik wil een couturecollectie met jullie maken. Ze hadden zoiets van: wow, dat is een grote verrassing.” Rousteing voegde daaraan toe: “Mijn hoop was iets anders dan we eerder samen hebben gedaan. Ik wilde dat we co-ontwerpers zouden zijn.” Tot zijn grote vreugde zag Beyoncé dat ook zitten.

De afgelopen vijf maanden heeft Rousteing samengewerkt met Beyoncé en Senofonte. Hun eerste taak was het terugbrengen van de ongeveer vijftig looks die Rousteing schetste tot een ‘playlist’ van zeventien looks. En de tweede was om samen te werken aan het proces, en de resterende schetsen om te zetten in een volledig geproduceerde en gerealiseerde Balmain x Beyoncé-couturecollectie. Het resultaat zijn looks die zowel de geschiedenis van het modehuis als het muzikale erfgoed van de artiest eren. Twee ervan waren dit jaar al te zien – bij de Grammy’s en de Brit Awards – en een paar andere worden binnenkort onthuld.

“Ik kan niet anders dan enthousiast zijn over de historische aspecten van deze samenwerking”, aldus Rousteing. “Dit is de eerste keer dat een zwarte vrouw het couture-aanbod van een historisch Parijs huis overziet. En die ontwerpen zijn gemaakt in samenwerking met de eerste zwarte man die ooit álle collecties van een historisch Parijs huis overziet. Laten we hopen dat deze twee primeurs anderen inspireren. Dank je, Beyoncé”, vervolgt hij, “voor het creëren van de aanstekelijke, vreugdevolle muziek die deze reis startte. En voor de samenwerking met mij om ervoor te zorgen dat we een collectie ontwierpen die de kracht hiervan perfect weerspiegelt.”

Couturecollectie

Hieronder een overzicht van twaalf van de zeventien looks die Rousteing en Beyoncé voor deze bijzondere collectie hebben gecreëerd – met exclusieve aantekeningen van Rousteing over de vorm en context van hun samenwerking. Elke look is geïnspireerd op een bepaald nummer van Renaissance, en vaak zelfs op een bepaalde tekst.

Nooit meer iets missen van Vogue.nl? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste fashion- en beautynieuws.

I’m That Girl

Look: deze fierce opener heeft een bustier van gehamerd metaal van de beeldhouwer Elie Hirsch, gedragen over een leren rok. Met bijpassende gespijkerde armbanden en leren handschoenen.

Lyrics: from the top of the morning, I shine (ah-ooh) / Right through the blinds (ah-ooh) / Touching everything in my plain view / And everything next to me gets lit up, too (ugh)

“Beyoncé is een sterke vrouw met inhoud – en met deze teksten en deze boodschap was de keuze voor dit eerste ontwerp heel gemakkelijk. We hebben ons tot beeldhouwer Elie Hirsch gewend voor deze sublieme zon meets kroon-achtige metalen bustier. Ik vind het vooral geweldig hoe deze spikes dat perfecte vleugje gevaar overbrengen.”

Look 'I'm That Girl' van Beyoncé x Balmain
©Balmain
1/12
Native Share

Cozy

Look: een feu d’artifice (vuurwerk) jurk, in zwart fluweel geborduurd met roze veren, zwart fluwelen tulband en laarzen.

Lyrics: paint the town red like cinnamon / Yellow diamonds, limoncello glisterin’ / Rainbow gelato in the streets

“Voor Cozy, Beyoncés bedwelmende ballroom anthem over het belang van zelfliefde, hebben we de ambachtslieden van Maison Fevrier gepusht om iets te doen dat ze eigenlijk nog nooit eerder hadden gedaan. In nauwe samenwerking met hen zijn Beyoncé, haar styliste Marni Senofonte, mijn Balmain-team en ik erin geslaagd om uiteindelijk ‘de wereld in het roze te schilderen’ door roze pluimen op het ontwerp te borduren. Zo lijkt het net alsof je wordt omhuld door meerdere explosies van vuurwerk.”

Look 'Cozy' van Beyoncé x Balmain
©Balmain
2/12
Native Share

Energy

Look: een macramé jurk gemaakt van een mix van zwarte zijde, fluweel, rayon en lakleer. Het lijfje is geborduurd met zwartgeverfde fazantenveren.

Lyrics: ooh, la, la, la / That’s the way them boys sound when I walk through the block-block-block

Energy is misschien een van de kortere nummers op het album, maar dit ontwerp was voor ons een van de langste en ingewikkeldste om te realiseren. We wilden iets uiterst sensueels. Het type moderne couturejurk dat heel duidelijk maakt dat de vrouw die hem draagt zich bewust is van haar allure en kracht. De veren zijn gemaakt door het Parijse Maison Fevrier, dat bekendstaat om zijn vakmanschap in het creëren van pluimen. Het ingewikkelde macramépatroon van de jurk verbaast door zijn complexiteit en is een waar kunstwerk. De jurk is gemaakt van een enorme hoeveelheid verschillende soorten diepzwarte draden. Zijde, rayon, fluweel en lakleer – allemaal minutieus samen geweven en geknoopt gedurende vijftien dagen door de uiterst getalenteerde Franse kunstenaar Laurentine Périlhou.

Look 'Energy' van Beyoncé x Balmain
©Balmain
3/12
Native Share

Break My Soul

Look: een gedrapeerde jurk met capuchon in glanzend zwart fluweel gecombineerd met een 3D-geprinte bustier in zwart chroom die de illusie wekt van een ontbloot bovenlijf.

Lyric: I’m takin’ my new salvation

“Mede geschreven door Beyoncé, Jay-Z, The-Dream en Tricky Stewart, viert Break My Soul jaren negentig-housemuziek met een sample van Robyn S.’s klassieker Show Me Love, en voegt onvergetelijke vocalen toe van bouncelegende en NOLA-rapper Big Freedia. We wisten dat we vertrouwen en kracht in dit ontwerp moesten inbouwen om de geest van dit nummer het beste weer te geven. Dus gingen we helemaal voor drama. En wel door het opvallende trio van tulband, capuchon en drapering te combineren met die ongelooflijke, glanzende bustier. Dit trompe l’oeil-stuk, dat een naakte torso suggereert, werd gemaakt via een 3D-printer. Het werd vervolgens gespoten met het glanzendste zwart – het soort verf dat meestal wordt gebruikt om het chassis van raceauto’s te coaten.”

Look 'Break My Soul' van Beyoncé x Balmain
©Balmain
4/12
Native Share

Church Girl

Look: deze look bestaat uit een zwart-rode fluwelen capejas met metallic riem, een 3D-geprinte borstplaat in zilverchroom, en een op vinylplaten geïnspireerde, tweekleurige, platte, ronde hoed.

Lyrics: I’m warning everybody, soon as I get in this party / I’m gon’ let go of this body, I’m gonna love on me

“Met een vrome titel gekoppeld aan de explicietste teksten van Renaissance maakt Church Girl duidelijk dat het tijd is om los te laten. Beyoncé en ik wilden dat ons ontwerp die zelfverzekerde geest zou weerspiegelen van iemand die de overkant heeft gehaald en zich niet hoeft te verontschuldigen omdat ze geniet. Na het schetsen en vervolgens creëren van deze bustier via 3D-printing, hebben we hem bekleed met verzinkt metaal. Hierdoor ontstond een licht en comfortabel pantser van schouder tot taille. De omhullende, vorstelijke fluwelen stola is voorzien van een krachtige riem voor een strikachtig silhouet, een accent dat de lange geschiedenis van monsieur Balmain onderstreept, die voortdurend verrast met ingenieuze versies van klassieke strikvormen. En wat betreft die platte couture zwarte hoed, zijn we erin geslaagd de perfecte record-geïnspireerde kroon voor Queen Bey te creëren.”

Look 'Church Girl' van Beyoncé x Balmain
©Balmain
5/12
Native Share

Plastic Off the Sofa

Look: een bustierjurk gebouwd rond een roze chromen omgekeerde strik.

Lyric: like it, I like it, I love it, baby

“Om de glorieuze, naar disco neigende groove van het zwoele Plastic Off the Sofa te channellen, wendden we ons opnieuw tot de vakmensen van Balmain. Zij hielpen ons om drie zeer verschillende concepten naadloos in elkaar over te laten lopen. Het eerste is een uiterst sensueel silhouet dat gebaseerd is op gebogen baleinen om een getailleerde bustier te creëren. Het tweede concept is een oogverblindende glans gemaakt van verzinkte roze-chrome stof. En het derde is een onverwachte combinatie van twee iconische Parijse couturehandtekeningen: de strik en le smoking. Beyoncé en ik waren erg geïnspireerd door de vele voorbeelden uit het Balmain-archief uit het midden van de eeuw. Voortbouwend op die erfenis besloten we onze glanzende roze strik 180 graden te draaien. Dit transformeerde het normaal gesproken hangende deel van een strik in een gereduceerde versie van de revers van een smoking.”

Look 'Plastic off the sofa' van Beyoncé x Balmain
©Balmain
6/12
Native Share

Virgo’s Groove

Look: een second skin-jurk in oudroze fluweel, met metalen bustier van Elie Hirsch. De hoed is gebaseerd op een vintage Balmain-ontwerp, opnieuw geïnterpreteerd in gehamerd metaal.

Lyric: baby, come over / Come and woo me through the night

Virgo’s Groove, genoemd naar Beys astrologische teken (en toevallig ook naar het mijne), is zes funky minuten van seks-positieve disco-intensiteit. Voor zo’n nummer wilden we een sexy silhouet, en dus creëerden we strakke lijnen die rond blote schouders vloeien. Vervolgens hebben we ons opnieuw tot beeldhouwer Elie Hirsch gewend voor de halslijn van dit ensemble. Zijn gladde en sensuele metalen borstplaat steekt perfect uit onder de gestructureerde roze couturejurk. De metalen hoed is geïnspireerd op een van de iconische couturehoedontwerpen van Pierre Balmain.”

Look 'Virgo's Groove' van Beyoncé x Balmain
©Balmain
7/12
Native Share

Move

Look: een gedrapeerde jurk van strass jersey met bijpassende strass capuchon en hoofdtooi.

Lyric: when the Queen comes through, part like the Red Sea

“Dit ontwerp is bedoeld om de kracht en het zelfvertrouwen te vangen van droomtrio Beyoncé, Grace Jones en Tems in Move. We zijn begonnen met het idee om met een eenvoudige pareo te spelen. Vervolgens hebben we een beroep gedaan op de drapeerervaring van ons Balmain-atelier om de capuchon, cape en rok samen te trekken via die hangende stof aan de voorkant. De opvallende bleu-gitane is een van Beyoncés favoriete kleuren. De verbazingwekkende glans van de look is het resultaat van een enorme hoeveelheid strass. De overdreven lijnen van de Maison Michel-hoed en de sterke Balmain-schouders vormen het ideale horizontale tegenwicht voor de uitgesproken verticale lijn van de jurk. De capuchon refereert aan de strakke styling van iconische Grace Jones-beelden uit de jaren tachtig.”

Look 'Move'
©Balmain
8/12
Native Share

Thique

Look: een messing en kristallen kroonluchter-achtige bustier gedragen over een zwarte fluwelen bodysuit met bijpassende tulband en hangoorbellen.

Lyrics: he thought he was loving me good, I told him, “Go harder” / She thought she was killin’ that shit, I told her, “Go harder

“Beyoncé en ik zijn erin geslaagd een van onze bizarste dromen waar te maken. En dat dankzij deskundige couture-ambachtslieden, inspirerende Parijse kroonluchters en de geduldige en bekwame vakman van Le Chemin des Maquettes. Ik vind het prachtig hoe de schoonheid van ons eindresultaat zo eenvoudig en zo juist lijkt. Het verraadt namelijk niet de complexe constructie, wiskunde en techniek die gepaard gingen met de creatie van onze couture-kroonluchter.”

Look 'Thique'
©Balmain
9/12
Native Share

All Up in Your Mind

Look: een met veren geborduurde waaier gecombineerd met een zwart fluwelen en satijnen jumpsuit met handschoenen en strass.

Lyric: be careful what you ask for ‘cause I just might comply

“Beyoncé en ik droomden van deze uitbundige trompe l’œil als eerbetoon aan de legendarische ballroom scene van New York. Het waren onze Balmain-ambachtslieden die het allemaal mogelijk maakten, door het creëren van baleinen, nauwkeurige tailoring en plissé. Dat werd uiteindelijk gecombineerd met prachtig verenborduurwerk om deze opvallende, levensgrote éventail (waaier) voor de balzaal te creëren.”

Look 'All Up In Your Mind'
©Balmain
10/12
Native Share

Pure/Honey

Look: een grafisch ensemble geborduurd met pailletten en veren, met gedrapeerde oorbellen van metaalgaas en een zwarte tulband van jersey.

Lyric: you know it’s Friday night and I’m ready to drive

Pure/Honey is een eerbetoon aan de ballroom community, met samples van legendes als Moi Renee en Kevin Aviance, samen met MikeQ’s Feels Like (met Kevin JZ Prodigy). Beyoncé en ik waren vastbesloten om diezelfde aanstekelijke clubvibe en uitbundige vreugde in dit ontwerp te verwerken. Dus we waren het erover eens dat glans in combinatie met grafische patronen de juiste manier was. Het borduurwerk van onze ambachtslieden hielp om een zo gedurfd mogelijk statement te maken, door elementen van psychedelische harlekijn- en zebrapatronen te combineren. Het prachtige zwart-witte verenwerk van Maison Fevrier is de perfecte aanvulling.”

Look 'Pure Honey'
©Balmain
11/12
Native Share

Summer Renaissance

Look: een korte strapless jurk met pruik en cape, allemaal geborduurd met lurex franjes, kristallen en strass.

Lyric: I want, want, want what I want, want, want

“Om de vreugdevolle geest van dit disco-achtige slotnummer van Renaissance te evenaren, dat die geweldige hoge noten van Beyoncé combineert met Donna Summers klassieker I Feel Love, wisten Bey en ik dat we ons moesten richten op absolute feestelijke extravagantie. Het minimalisme van de korte getailleerde Balmain-jurk wordt gecombineerd met het maximalisme van de lange cape, die is ontworpen om op de schouders van een discokoningin geplaatst te worden. Het wordt allemaal samengetrokken door de vele zilveren franjes.”

Look 'Summer Renaissance'
©Balmain
12/12
Native Share

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.