paco-rabannes-julien-dossena-ontwerpt-jean-paul-gaultiers-volgende-couturecollectie-247843
©Getty Images

Na couturecollecties ontworpen door onder anderen Olivier Rousteing van Balmain en Haider Ackermann heeft Jean Paul Gaultier zijn nieuwe gastontwerper gevonden. De keuze is gevallen op Julien Dossena, die sinds 2013 aan het roer staat van Paco Rabanne en het nalatenschap van de Spaanse designer nieuw leven heeft ingeblazen. Dossena’s couturecollectie voor Jean Paul Gaultier zal in juli dit jaar gepresenteerd worden.

Julien Dossena voor Jean Paul Gaultier

“Een aaneenschakeling van verwondering, constante verbazing” – dat is hoe Julien Dossena de tijd beschrijft die hij doorbracht in het archief van Jean Paul Gaultier ter voorbereiding op zijn collectie. In een interview met WWD vertelt de ontwerper over de samenwerking met het modehuis, die “herinneringen en sensaties terugbracht”. Dossena groeide op in Bretagne en maakte op jonge leeftijd kennis met de ontwerpen van Gaultier. Dat zorgde er mede voor dat hij ontwerper wilde worden.

Nooit meer iets missen van Vogue.nl? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste fashion- en beautynieuws.

Dossena begon zijn carrière bij Balenciaga in 2008, waar hij samenwerkte met Nicolas Ghesquière. Daar ontwikkelde hij zijn talent voor het combineren van (ongebruikelijke) materialen, iets wat in de toekomst goed van pas zou komen bij Paco Rabanne. In 2013 kreeg hij de rol van creative director van het modehuis, dat toentertijd na het vertrek van zijn oprichter en naamgever in 1999 een beetje zijn glans had verloren.

“Toen ik werd gebeld om voor Paco Rabanne te komen werken, sprak het idee me direct aan. Het was een logische vervolgstap voor mij, omdat ik in mijn werk al vaak refereerde naar deze radicale jaren zestig, destijds de jaren van Rabanne, Cardin en Courrèges”, vertelde Dossena destijds in een interview met Vogue. “Ik voelde me heel vrij toen ik begon. Ik kreeg een blanco pagina voor me waarop ik mijn eigen project kon vastleggen; ik mocht een team samenstellen, bedenken op welke manier ik te werk wilde gaan en een heel nieuw beeld creëren.”

Paco Rabanne

In tien jaar tijd heeft Dossena de boel flink opgepoetst, met als resultaat dat het modehuis floreert. Hij bracht technische details terug, zoals de metalen plaatjes en de metallic mesh-stof. Naar verwachting gaan we dat ook terugzien in zijn couturecollectie voor Jean Paul Gaultier. Dossena is van plan de lange modecarrière van Gaultier in zijn collectie te verwerken, met het doel de collectie net zo rijk te maken als het nalatenschap van de Franse ontwerper.

Daarbij lijkt hij vooral de focus te willen leggen op de jaren negentig, toen Gaultier onder meer de controversiële Chic Rabbis-collectie lanceerde waarin orthodox-joodse kleding centraal stond. “Hij werkte aan zoveel dingen waarmee ik me verbonden voel, dus ik moest echt door een bewerkingsproces in mijn hersenen gaan. Maar ik wilde ook zijn vrije manier van werken omarmen”, aldus Dossena.

Julien Dossena toont zijn couturecollectie voor Jean Paul Gaultier tijdens Paris Couture Week, die van 3 tot 6 juli plaatsvindt in de Franse hoofdstad. Wij zijn benieuwd.