haider-ackermann-maakt-van-jean-paul-gaultier-couture-een-minimalistisch-modespektakel-239952
©Spotlight

Na jarenlange afwezigheid tijdens fashion weeks presenteerde Haider Ackermann woensdag weer een couturecollectie. Dat deed hij niet onder zijn eigen label, maar als vierde gastontwerper voor Jean Paul Gaultier Couture. Hoewel Gaultier-shows vooral bekend staan als extravagante modespektakels met veren, glitters en pruiken, legt Ackermann de nadruk op de ingetogen kant van het modelabel. Met zijn couturecollectie bewijst de Belgische-Colombiaanse ontwerper dat een minimalistische en tijdloze collectie óók een modespektakel kan opleveren.

Haider Ackermann voor Jean Paul Gaultier Couture

Toen Jean Paul Gaultier begin 2020 couture voorgoed vaarwel zei, leek dat het einde van een tijdperk. Maar al snel werd duidelijk dat het mode-erfgoed van de ontwerper in leven wordt gehouden door collecties onder de naam van het modehuis, maar dan gemaakt door andere ontwerpers. Zo maakte Olivier Rousteing eerder een couturecollectie voor Jean Paul Gaultier Couture, net zoals Chitose Abe en Glenn Martens. Haider Ackermann is dus de vierde ontwerper die zijn visie op het iconische Franse modehuis mocht loslaten – en daarvoor ging hij terug naar de kern van het modehuis.

In een interview met WWD liet Ackermann eerder al weten dat zijn collectie zou focussen op de onmiskenbare kwaliteit en het vakmanschap van Gaultier; in plaats van theatrale ontwerpen en dito shows wilde Ackermann inzoomen op de ingetogen kant van het modehuis, zoals die ooit in de jaren negentig begon. “Ik wil mijn collectie laten grenzen aan die stukken die heel sereen, rustig, lineair en puur zijn. Ik wil een vleugje van de puurheid die Gaultier vroeger liet zien terug laten komen, wanneer je alle styling en opsmuk eraf haalt.”

Dat dat zijn doel was, werd zichtbaar in de puurheid die de collectie uitstraalde. Een strak zwart pak met subtiele cut-outs, een aansluitende roze jurk met een geometrische haltertop en architecturale kimonojurken: de collectie is een ode aan het vakmanschap van Gaultier en het atelier dat deze ingenieuze ontwerpen met de hand maakt.

Haider Ackermann voor Jean Paul Gaultier Couture
©Spotlight

Staande ovatie

De ontwerpen weten de essentie van vrouwelijkheid perfect te omvatten: de collectie is een hoogstaande mix van sensualiteit, moderniteit en minimalisme – een viering van vrouwen en hun kracht. Die boodschap kwam des te meer tot uiting door een bijzonder eerbetoon tijdens de show aan de vrouwen in Iran. Zo werd er een nummer van de Iraanse artiest Shervin Hajipour, genaamd Baraye, afgespeeld dat de moord op Mahsa Amini en de huidige protesten van Iraanse vrouwen omschrijft. “Bij haute couture zet je de vrouw op een voetstuk, dus je kunt niet voorbijgaan aan elke andere vrouw en haar recht op vrijheid”, stelde Ackermann na afloop van de show.

Aan het einde van de presentatie van Ackermans’ couturedebuut onder de naam van het Franse modehuis ontving de ontwerper een staande ovatie van het publiek. Daar zaten enkele van Ackermans vrienden uit de industrie, met wie hij al lang samenwerkt: van Timothée Chalamet en Tilda Swinton tot Carla Bruni en Catherine Deneuve. Beroemdheden die hij kleedt voor verschillende rode loper-events. De reden voor hun enthousiasme? Elk ontwerp uit de onberispelijke collectie was bijzonder in haar eenvoud. Het begin van de terugkeer van Ackermann op het modetoneel? Wij hopen in ieder geval van wel.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht dat is gedeeld door @jeanpaulgaultier