premiere-van-blonde-zit-vol-verwijzingen-naar-marilyn-monroe-222595
©ANP

Een adembenemende jurk is altijd een veilige keuze voor de rode loper van een grote filmpremière, maar een thematische look die knipoogt naar de film is nog beter. Bij de internationale première van Blonde tijdens het Filmfestival van Venetië nemen veel aanwezigen dit ter harte. Zo kiezen beroemdheden voor looks die een eerbetoon zijn aan Marilyn Monroe, de oud-Hollywoodster die het onderwerp is van de nieuwe Andrew Dominik-geregisseerde film en wordt gespeeld door Ana de Armas. Sommige jurken zijn subtiele hommages aan de stijl van Marilyn, terwijl andere meer in-your-face zijn.

Ode aan Marilyn Monroe bij ‘Blonde’ première 

Hoofdrolspeelster De Armas draagt een roze halterjurk van Louis Vuitton met een geplooide satijnen rok. De jurk doet denken aan de elegante witte jurk die Monroe droeg in Seven Year Itch uit 1954, toen haar jurk rond haar benen omhoog vloog dankzij een metrorooster (een van de meest iconische beelden uit de Amerikaanse film). Met haar look imiteert De Armas het luchtige silhouet, maar door de andere kleur voelt het niet gekostumeerd aan.

Er is nog een roze satijnen jurk, en wel aan het lijf van model Giulia De Lellis. Door het toevoegen van de bijpassende operahandschoenen is de look een moderne interpretatie van de felroze jurk en handschoenen die Monroe droeg in Gentlemen Prefer Blondes uit 1953.

Minder subtiel

Andere sterren op de première van Blonde laten hun liefde voor Marilyn duidelijker blijken. Neem bijvoorbeeld de Roemeense actrice Madalina Diana Ghenea, die in een Gianni Versace-jurk uit lente/zomer 1991 verschijnt. De jurk is bezaaid met kleurrijke afbeeldingen van Marilyn, gemaakt door popartkunstenaar Andy Warhol. Ook de Italiaanse actrice Antonella Salvucci gaat voor minder subtiel. Zij draagt een halterjurk van Eleonora Lastrucci die ook bedrukt is met een popart-achtige Marilyn-afbeelding.

Het is makkelijk te begrijpen waarom velen voor een eerbetoon aan Marilyn kiezen, aangezien zij een van de meest herkenbare stijliconen van Hollywood is. Deze hedendaagse twist op Monroe’s stijl zijn erg amusant om naar te kijken – een herinnering aan het feit dat mode leuk hoort te zijn.

Ana de Armas tijdens de première van 'Blonde'
©Getty Images
Ana de Armas in Louis Vuitton
Giulia De Lellis tijdens de première van 'Blonde
©Getty Images
Giulia De Lellis
Madalina Diana Ghenea tijdens de première van 'Blonde
©Getty Images
Madalina Diana Ghenea in Versace
Antonella Salvucci tijdens de première van 'Blonde'
©Getty Images
Antonella Salvucci in Eleonora Lastrucci

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.