deze-kleine-merken-doen-op-hun-eigen-duurzamere-manier-mee-aan-black-friday-276132
©Rogue

Black Friday staat voor de deur, een uit Amerika overgewaaid fenomeen waarbij veel winkels webshops met grote kortingen stunten. Op die manier hopen ze dat consumenten helemaal losgaan met shoppen. Massaal op zoek gaan naar de beste deals en zoveel mogelijk inslaan klinkt leuk, maar duurzaam is het natuurlijk niet. De kleine prijs die wij betalen voor producten op deze dag, staat lijnrecht tegenover de grote prijs die de natuur betaalt voor onze overconsumptie. (Om die reden is Green Friday in het leven geroepen.)

Een van de manieren om Black Friday slim in te zetten is om op deze dag te investeren in gadgets die je al heel lang wil en die levenslang meegaan. Wil je toch wat anders shoppen? Deze kleine (mode)merken doen op een duurzame manier mee aan Black Friday, door sample sales te organiseren of de vaste klantenkring een (kleine) korting te geven. Kortom, shoppen op Black Friday zonder van deze vrijdag een ‘zwarte dag’ te maken.

Duurzamer shoppen op Black Friday

(Mode)merken ontkomen bijna niet aan Black Friday; níet meewerken aan deze dag betekent dat klanten naar de concurrent kunnen gaan. Toch hebben merken die niet helemaal achter Black Friday staan een manier bedacht om toch ‘mee te kunnen doen’ aan deze dag. Zo organiseren zij sample sales (die ze anders op wellicht een andere dag hadden gehouden) of geven ze exclusief korting aan de vaste klantenkring. Wij zetten 4 kleine (mode)merken op een rij die op hun eigen, duurzamere manier meedoen aan Black Friday.

Rogue

Als een small business kan je niet altijd meedoen aan de grote kortingen tijdens Black Friday. Omdat Rogue toch haar klanten wil bedanken, hebben ze wat extra sale-items toegevoegd én geven ze 20 procent extra kortingen op alle sieraden die al in de sale waren.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door ROGUE (@by.rogue)

Bonne Suits

Dit merk is niet zo’n fan van Black Friday, Cyber Monday en alles eromheen. Maar om toch mee te doen aan deze grote dag, heeft Bonne Suits kleine, hidden kortingen. Het merk stunt niet met aanbiedingen, en heeft ook geen Black Friday-categorie op hun website. In plaats daarvan verschijnen de kortingen pas als je op de producten klikt (en er dus tóch al geïnteresseerd in was).

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Bonne Suits Amsterdam (@bonnesuits)

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Kings of Indigo

Om een iets duurzamere twist te geven aan Black Friday, organiseert Kings of Indigo een archive sale. Tot en met 27 november shop je oudere collecties met fijne kortingen. Extra leuk voor de Amsterdammers onder ons: via de link op de Instagrampagina van het merk kun je de locatie vinden waar ze ook offline deze sale houden.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door kingsofindigo (@kingsofindigo)

VEJA

Ook VEJA vindt de gekte van Black Friday maar niks: gekochte spullen worden nutteloos, aldus het merk. Dit jaar komt het schoenenmerk met een alternatief: ‘Free Friday’. In plaats van kortingen bieden ze een gratis reparatie aan voor een paar sneakers bij een van de schoenmakerijen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door VEJA (@veja)