yeliz-over-legendes-in-een-altijd-bewegende-modewereld-alek-is-steady-as-a-rock-246211
©Kwabena Appiah-Nti

The king has left the building. We hebben het over ontwerper Alessandro Michele. Zeven hele jaren wist hij het ingedutte Gucci om te toveren tot een van de meest gewilde modehuizen aller tijden, met een heel eigen esthetiek. Elke jaar prijkte het label weer bovenaan het lijstje met populairste modehuizen. Toen Michele in 2015 voor het eerst zijn perceptie van de ‘sexy-chique look’ die hij voor ogen had presenteerde, waren de meningen verdeeld. Sommige modejournalisten hielden hun hart vast. Wat is er sexy aan een pussy bow, glittersok, opaloafer en gebreid vest? Toch bleek het een schot in de roos. Zelfs de grootste zwartdrager en -kijker werd verleid om een zuurstokroze blouse met gigantische strik te kopen. 

Roerige tijden

Tijdens de lente/zomer 2023-modeweken schreef ik met grote letters bovenaan mijn notities: GUCCI! Ik was namelijk swept away door de – naar wat later bleek laatste – show van Alessandro Michele. In een grote ruimte op het Gucci-terrein in Milaan zaten twee groepen modevolk naar dezelfde show te kijken met een wand ertussen. De collectie leek volwassener, minder frivool, een vernieuwing van wat we van Alessandro gewend waren. Op dramatische muziek liepen de tientallen modellen voorbij. Wat bleek, het ging om eeneiige tweelingen; de ene liep aan de ene kant, de ander aan de andere kant van de zaal, in dezelfde look. De wand werd tijdens de show opgehesen, waardoor de gasten aan weerszijden van het schot elkaar voor het eerst zagen. Nog een keer liepen de tweelingen, nu hand in hand, over de catwalk.

De boodschap? We hebben het soms niet door, maar uiteindelijk zijn we allemaal hetzelfde. Kippenvel. En toen kondigde eind vorig jaar Michele ineens zijn vertrek aan. Het was de laatste in een reeks opmerkelijke en onverwachte transfers van 2022. In Vogue april 2023 schrijft modejournalist Fiona Hering over de roerige tijden op de transfermarkt, inclusief de grote wissel, nieuwe aankopen en afgeschreven legendes. 

Modelegendes

Gelukkig zijn er ook modelegendes die al eeuwen lijken mee te draaien, denk aan Dries Van Noten (op de tweede regel in mijn notitieboekje, onder Gucci). Dries staat nog altijd zelf aan het roer, blijft onverstoorbaar vasthouden aan zijn signatuur (veel kleur, rijke stoffen, dessins) en heeft zijn modehuis nog altijd in eigen beheer.

Nooit meer iets missen van Vogue.nl? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste fashion- en beautynieuws.

Ik ben fan van het eerste uur – dus mijn mening is wellicht ietwat gekleurd – en ging in mijn studiejaren immer richting Antwerpen, voor zijn sample sale. Die stukken hangen nog altijd in mijn kast. De liefde voor Dries voelde ik niet bij de nieuwe modegeneratie, tót dit seizoen. Eerst was daar zijn mannenshow die het web overnam, waarop de vrouwenshow volgde. Niet alleen de aanwezigen, maar ook TikTok en new age digital platforms als stylenot.com schreven vol lof over de Belgische ontwerper. Terecht. 

Vogue april 2023 met Alek Wek en Sean Thomas

Wij brachten ook twee modelegendes samen: model Alek Wek en fotograaf Sean Thomas. Whatever happened, hoe de modewereld ook in beweging was, Alek was daar steady as a rock met haar gulle lach, al bijna twintig jaar. Sean legde haar vast zoals alleen Sean dat kan: in beweging, levendig en energiek, waardoor je als kijker wilde dat je er zelf bij was geweest. Vaak beschildert de fotograaf zijn series achteraf, om ze nog wat extra signatuur mee te geven, zoals hij nu ook deed bij onze coverserie. Sean draait net als Alek al vele jaren mee en heeft dus al heel wat bijzondere momenten weten te vangen. Want daarin is hij one of a kind, elke grootheid lijkt voor zijn camera in het moment te leven, in het hier en nu te zijn, op te gaan in de set en de omgeving, en plezier te hebben. 

Ik schrijf dit met een zwaar hart, doordat ik volledig aangeslagen ben door de naweeën van de aardbevingen in Turkije en Syrië, waardoor alles even onbelangrijk lijkt. En dan kijk ik naar die warme, brede lach van Alek en ben ik dankbaar voor deze mensen in de modewereld, die haar keer op keer oplichten met hun aanwezigheid, en dat wij het platform hebben om ze te vieren. 

Love,

Yeliz Çiçek

Editor-in-chief

Vogue april 2023 ligt vanaf 16 maart in de winkel en is hier online te bestellen.