neerlands-trots-hoofdredacteur-yeliz-over-de-moderne-helden-van-vogues-meinummer-250287
©Kwabena Appiah-Nti

Schiaparelli, Versace, Dior, Saint Laurent, Jil Sander, Moschino, Fendi: ze was dit seizoen werkelijk overal. En ik was obsessed. Ik kan gewoon niet níét naar haar kijken, als ze over de runway loopt. Die strakke gitzwarte bob, die felblauwe kijkers: een blikvanger. Ik heb het over de coverster van Vogue mei 2023, model Mila van Eeten. Achter die blauwe kijkers zou vast nog veel meer schuilgaan.

Vogue mei 2023 met Mila en Lando

En dat bleek. Journalist Alja Alexandra Bakker sprak Mila over haar weg naar de runway. Ze stapte een tijdje uit de modewereld, omdat ze die te intimiderend vond en het werk haar geen vreugde meer bracht. Ze ging met dementerende ouderen werken op een dagbesteding, waar alles draaide om lieve dingen doen voor anderen. “Om klein, alledaags geluk.” Ze vond het geluk terug in het leven en besloot de modewereld weer in te stappen. Met succes. Mila is op dit moment Neerlands trots, een upcoming model dat in rap tempo de top aan het bereiken is. 

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Nog iemand met précies zulke diepblauwe kijkers, die mij vanaf de eerste ontmoeting intrigeerde, is Lando. Ik ontmoette het model als jurylid bij Holland’s Next Top Model. Lando is broodnuchter en heeft veel humor; niet voor niets werd ze HNTM’s publiekslieveling. Ook daar vertelde ze open over haar transvrouw-zijn en de weg ernaartoe. Toen ik haar interview las, begreep ik direct waarom ze een moderne heldin is. Want ze vertelt dingen waarover te weinig wordt gesproken. Zo open zijn over kwetsbare zaken kan veel betekenen voor jongeren die hetzelfde ondergaan. Lando won de wedstrijd en staat aan het begin van haar carrière. We fotografeerden haar voor haar eerste Vogue-serie op Curaçao. 

Hakim Ziyech

Iemand die de top en ver daarboven al bereikt heeft, is voetballer Hakim Ziyech, een Nederlands-Marokkaanse held. Journalist Yasmina Aboutaleb interviewde hem over de overwinningen van het Marokkaanse elftal op het WK in Qatar, waar Marokko het als eerste Afrikaanse land tot de halve finale schopte. Yasmina: “Met elke overwinning van de Atlasleeuwen, nam de Marokko-gekte toe. Iederéén leek te juichen voor dit vrolijke team dat de wereld verraste.”

Bij ons thuis werd er ook volop gejuicht en gebeden voor Marokko en de Atlasleeuwen. Al had mijn vader natuurlijk liever het Turkse team het zo ver zien schoppen, het voelde toch alsof een van ‘ons’ het daar aan het doen was. Ik appte Marokkaanse vrienden dat ik was overgelopen, nu de Turkse en Nederlandse elftallen dit WK niet te zien waren in de finales (het Turkse team was er überhaupt niet, laten we het daarover maar niet hebben). 

Nooit opgeven

We moesten en zouden een interview met Ziyech krijgen, al wist ik dat dat niet makkelijk zou worden, want hij houdt niet van de spotlights. “Ik hou van mijn privacy, maar die is weg. Op elke stap die ik zet, wordt gelet.” Hakim vertelt over zijn jeugd, z’n carrière tot dusver en zijn grote liefde: zijn moeder. “Nadat mijn vader was overleden, moest mijn moeder in haar eentje negen kinderen opvoeden. Het was zwaar en krap.”

De beelden van de Marokkaanse moeders op het voetbalveld, dansend en huilend in de armen van hun zonen, raakten ons allen diep. Ik keek er met betraande ogen naar, voelde de trots van al die moeders van het scherm spatten. Het laat zien dat waar je ook vandaan komt, de kans groot is dat je het ver schopt als je niet opgeeft. Volgens Ziyech zelf het belangrijkst op weg naar de top: “Opgeven is nooit een optie.”

Moderne helden

En zo werd dit meinummer een issue boordevol moderne helden, waarin ook Lize Korpershoek niet mocht ontbreken. Hoe zij op de bres springt voor de vrouwenzaak is bewonderenswaardig. Ze lijkt zich niet te bekommeren om wat de gevestigde orde vindt van haar taboedoorbrekende uitspraken, films en binnenkort ook podcast. Precies wat we vandaag de dag nodig hebben om vooruit te komen. Lize: “Ik wil anderen een nieuwe werkelijkheid voorschotelen, alleen zo komen we verder.” En zo is het maar net. 

Love,

Yeliz Çiçek

Editor-in-chief

Vogue mei 2023 ligt vanaf 20 april in de winkel en is hier online te bestellen.