iris-apfel-is-op-102-jarige-leeftijd-overleden-288386
©Getty Images

Op het gebied van mode zijn er maar weinig persoonlijkheden zo onderscheidend en invloedrijk als Iris Apfel. Bekend om haar eclectische stijl, te grote brillen en voorliefde voor gedurfde accessoires herdefinieerde Apfel de grenzen van de mode en bewees ze dat ware stijl geen leeftijdsgrens kent. Mode-icoon Iris Apfel is op 102-jarige leeftijd overleden.

Iris Apfel overleden op 102-jarige leeftijd

Iris Apfel was naast een modemuze een succesvolle zakenvrouw en interieurontwerpster. Samen met haar man Carl Apfel runde ze een textielbedrijf. Tot hun pensioen reisden de twee de hele wereld over, op zoek naar stoffen die niet in de Verenigde Staten te krijgen waren. Ook was Apfel verantwoordelijk voor restauratieprojecten in het Witte Huis voor negen presidenten, waaronder John F. Kennedy en Bill Clinton.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Maar het was haar eigen excentrieke stijl die Apfel in de kijker speelde van het grote publiek. En dat gebeurde opmerkelijk genoeg op latere leeftijd. Hiermee bewees ze dat leeftijd geen barrière is voor het omarmen van persoonlijke expressie – een uitzonderlijk gegeven in een tijd waarin de mode-industrie oudere mensen vaak buitensloot. Ze werkte samen met bekende musea en merken, waaronder Tommy Hilfiger en H&M. Jimmy Choo vernoemde in 2012 een schoen naar haar. In 2018 kreeg Apfel zelfs haar eigen Barbie. En een jaar later tekende ze op 97-jarige leeftijd een modellencontract bij agentschap IMG.

Haar unieke benadering van mode werd een symbool van individualiteit. In een wereld waar trends komen en gaan, was het Iris Apfel die trouw bleef aan haar quote: “More is more and less is a bore.” Apfels garderobe was dan ook een bonte verzameling van texturen, kleuren en patronen. In 2014 werd haar leven vastgelegd op film door Albert Maysles, waarbij het publiek een intieme blik kreeg in de wereld van deze modekoningin. In de documentaire Iris zagen we hoe de alleskunner altijd bezig bleef, maar ook hoe zij destijds samenleefde met haar man Carl, die in 2015 op 100-jarige leeftijd overleed.

Nu we ook afscheid nemen van dit mode-icoon, blijft de nalatenschap van Iris Apfel een baken van creativiteit, veerkracht en persoonlijke stijl. Haar impact op het modelandschap is tijdloos en ze zal ongetwijfeld volgende generaties blijven inspireren.