khaite-bevestigt-het-ultieme-nyc-cool-girl-label-te-zijn-met-lente-zomer-2024-show-267452
©KHAITE - HANNA TVEITE

Het is een van de meest langverwachte shows van NYFW (dit keer samen met die van Helmut Lang). Het New Yorkse label Khaite is sinds haar oprichting in 2016 niet meer weg te slaan uit het modebeeld. Ontwerper Catherine Holstein lijkt zichzelf met elke nieuwe collectie te overtreffen. Ook deze keer was het weer raak en wist Holstein de aanwezigen met Khaite’s lente/zomer 2024-collectie opnieuw met kippenvel achter te laten (en een wishlist van zowat de hele collectie). Hoe dat komt? Een combinatie van draagbaar minimalisme met de perfecte dosis fierceness.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Khaite lente/zomer 2024

Op de tweede dag van New York Fashion Week werd de fashion crowd in de avond verwacht op een bijzondere locatie. De Park Avenue Armory gelegen in de Upper East Side diende als decor voor de show. Het gebouw was op zichzelf al een bijzondere aanschouwing; het enorme historische pand stamt uit 1880 en werd opgericht als – zoals de naam verklapt – wapenarsenaal. De show vond specifiek plaats in de torenhoge boorhal van 55.000 vierkante meter – een van de grootste vrije ruimten in zijn soort in New York. Tegenwoordig dient het als locatie voor verschillende kunstshows en events. En nu dus ook de Khaite-show.

In de enorme, pikdonkere hal werden genodigden begeleid naar hun zitplek. Toen de muziek aansprong was er plots een lichtval van een bewegende spotlight door de ruimte. Een lichtstroom die de stappen van de modellen nauwgezet volgde en een spoor van licht, schaduw en duisternis achter zich liet. Niet gek dat de collectie de titel Dark of Light kreeg.

Khaite lente/zomer 2024
©KHAITE – HANNA TVEITE

‘Ferocity’ – strijdlust en kracht

Dan de collectie. Die was – net zoals de showlocatie – indrukwekkend, to say the least. Het was een collectie zoals je die van Khaite verwacht – maar dan beter. Deze kledingstukken benadrukken hoogwaardige materialen die contrasterend lijken. Boterachtig leren bikerjacks gecombineerd met jurken van zijden en chiffon. Ook zien we de befaamde scherpe tailoring in de vorm van perfect gesneden boxy powerblazers en pantalons tot aan de enkels. Een hint van felrood schudt het geheel op. Het woord dat centraal staat in de collectie is dan ook ‘ferocity’ – los vertaald naar kracht en strijdlust. “Ik denk dat elke vrouw in New York zichzelf met een echte onverschrokkenheid moet behandelen,” stelde Holstein.

Een collectie die zowel chic is als tough. En het is juist die combinatie die zorgt voor een bepaalde aantrekkingskracht die niet makkelijk loslaat. Een een soort New Yorkse versie van het charmante je ne sais quoi-gehalte. Hiermee bevestigt het merk haar status als het ultieme cool girl-merk. Waar dat nog meer aan ligt? Net wanneer je denkt dat je alles hebt gehad, komt het merk met nieuwe ontwerpen waarvan je niet wist dat je ze nodig had maar ze je een fantastisch chic en zelfs een beetje badass gevoel geven. En dat is – zo blijkt wederom opnieuw – precies de kracht van Khaite.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht dat is gedeeld door @khaite_ny