alles-over-de-minimalistische-jurk-die-koningin-mary-droeg-tijdens-haar-kroning-282579
©Keld Navntoft, Kongehuset

Op 14 januari, vlak nadat koning Frederik zijn eerste toespraak voor de Deense bevolking had gehouden als de nieuwe vorst, kusten hij en zijn vrouw koningin Mary elkaar op het balkon, terwijl 10.000 burgers juichten. Hij droeg zijn formele militaire uniform, zij een sneeuwwitte jurk met een gedrapeerde sjerp over haar schouder. Binnen enkele minuten stond het sprookjesachtige beeld op zowat alle nieuwssites, en werd het door de hele wereld gezien. Het zette ook een derde partij in de schijnwerpers: de Deense ontwerper Soeren Le Schmidt. Hij had al eerder samengewerkt met de toenmalige kroonprinses Mary, onder meer aan een jurk voor de kroning van koning Charles. Toch kan hij het “nog steeds niet geloven”, zegt Schmidt over zijn historische opdracht.

De jurk van koningin Mary tijdens haar kroning

De look kwam in recordtijd tot stand. Schmidt hoorde, net als de rest van de wereld, dat koningin Margrethe afstand deed van de troon tijdens haar nieuwjaarstoespraak. De volgende ochtend kreeg hij het officiële verzoek van het koningshuis: of hij een jurk kon maken voor kroonprinses Mary, voor haar kroning tot koningin.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Hij ging meteen aan de slag. Bekend om zijn scherpe, klassieke kleermakerswerk schetste hij een minimalistische jurk met grafische schouderelementen. Ze besloten dat de kleur licht gebroken wit moest zijn. In combinatie met de robijnen juwelen van de (toen nog toekomstige) koningin Mary – een geschenk van Frederiks grootmoeder, koningin Ingrid – zou de outfit de kleuren van de Deense vlag vertegenwoordigen. Wit heeft bovendien symbolische connotaties van integriteit en moraliteit.

De tekst gaat verder onder de afbeelding. 

De jurk van Soeren Le Schmidt voor koningin Mary liet haar historische robijnen juwelen schitteren.
©Keld Navntoft, Kongehuset
De jurk van Soeren Le Schmidt voor koningin Mary liet haar historische robijnen juwelen schitteren.

Persoonlijke details

In plaats van de historische juwelen als accenten te gebruiken, besloten Schmidt en de koningin ze in de jurk zelf te verwerken: ze bevestigden de robijnen broche aan de jurk ter hoogte van haar taille, in plaats van ter hoogte van haar borst, als een gesp. Daarnaast gebruikte de ontwerper enkele onverwachtse details om samenhang te creëren in het silhouet. “Vanaf de riem loopt een drapering, via de halslijn, naar een van haar schouders”, legt hij uit.

Toen koningin Mary het balkon betrad, met een sjerp over haar schouders en robijnen die schitterden – zelfs op een grijze Deense winterdag – straalde ze elegantie uit. Dat kwam zowel door haar houding als door haar kleding. “Ik werk graag met koningin Mary”, zegt Schmidt. “Ik ben erg dankbaar dat ze mijn ontwerp-DNA goed vindt en mij koos om zo’n historische jurk te maken voor zo’n belangrijke dag.”