kroonprinses-mary-is-niet-alleen-de-toekomstige-koningin-van-denemarken-maar-ook-queen-of-outfit-recycling-282026

Mary, kroonprinses van Denemarken, heeft haar inzet voor duurzaamheid nooit onder stoelen of banken geschoven. Dit laat ze ook zien met haar garderobe. De toekomstige koningin recyclet haar outfits regelmatig.

Kroonprinses Mary over mode-industrie

Een van de verantwoordelijkheden die Mary tijdens haar carrière als senior royal en toekomstige koningin op zich heeft genomen, is het beschermheerschap van de Global Fashion Agenda en de Copenhagen Fashion Summit. Deze initiatieven zijn gericht op het creëren van koolstofneutraliteit binnen de mode-industrie.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

“We zien niet dat ethische consumenten de reguliere mode binnendringen op dezelfde manier als in andere gebieden, en dit komt gedeeltelijk doordat ze een zeer irrationeel kooppatroon hebben”, vertelde de in Australië geboren royal in een interview in 2019. “Als we kleding kopen, wordt dit vaak geassocieerd met gevoelens, vreugde, dromen en passie – en diep verbonden met onze identiteit.”

Outfit recycling

“Ik bewaar kleding waarvan ik denk dat mijn dochters deze ooit zullen erven. Andere kleding wordt doorgegeven aan mensen die er baat bij kunnen hebben”, voegt de kroonprinses eraan toe. Voorbij zijn de dagen dat het vaker dragen van een outfit afgekeurd wordt. Nu, zoals koninklijke tijdgenoten als Kate Middleton en koningin Máxima aantoonden, wordt bijna verwacht dat royals hun stukken opnieuw zullen dragen. Royal watchers zijn zelfs begonnen met het voorspellen welk ontwerp royals zullen recyclen voor bepaalde publieke evenementen.

De stijl van Mary

Net als Kate vertrouwt Mary op een handvol belangrijke silhouetten. In de zomer wendt de Deense prinses zich tot een goede zomerjurk. Een midi-jurk in jaren vijftig-stijl met kapmouwtjes van Beulah – die Kate Middleton ook heeft – is een bijzondere favoriet. Mary droeg die voor het eerst tijdens een bezoek aan Frederiksborg in 2020, en recentelijk tijdens een gelegenheid in Nederland in juni 2022. Daarnaast beloofde de royal keer op keer trouw aan een Marc Jacobs lente/zomer 2012-ontwerp. Mary bezit het model in zowel een zachte perzik- als chilirode tint. Ze is overal te zien in deze midi-jurk met riempjes, van Milaan tot Royal Ascot.

Ook roze is een terugkerend thema. Een geplooide jurk van Prada, een fuchsia nummer van Numero Ventuno en een jasjurk met kralen van Claes Iversen zijn slechts enkele van de romantische stukken die Mary in de loop der jaren opnieuw leven inblies met verschillende riemen, blazers en puntige pumps.

Hieronder een overzicht van momenten waar prinses Mary een outfit recyclede.

Beulah-jurk

Prinses Mary draagt een jurk van Beulah in kasteel Frederiksborg in 2020 en in Nederland in 2022.

Kroonprinses Mary van Denemarken doet aan outfit recycling
©Getty Images
1/5
Native Share

Roze jurk van Numero 21

De prinses in een jurk van Numero 21 bij Frederiks 50e verjaardagsportret in 2018, de European Australian Business Council in 2019 en de Elite Research Awards in 2021.

Mary kroonprinses Denemarken
©Getty Images
2/5
Native Share

Geplooide jurk van Prada

Prinses Mary draagt een jurk van Prada tijdens het ballet in 2004, een doop in 2007, een jubileum in 2008, een bezoek aan Maleisië in 2013, bij een ander jubileum in 2015 en tijdens de Milan Design Week in 2021.

Mary van Denemarken jurk
©Getty Images
3/5
Native Share

Oranjerode jurk van Marc Jacobs

Mary in een jurk van Marc Jacobs in 2012, bij Royal Ascot in 2016 en in Zuid-Korea in 2019.

Mary koningin denemarken
©Getty Images
4/5
Native Share

Roze jurk van Marc Jacobs

De prinses draagt Marc Jacobs in Kopenhagen in 2020 en tijdens de Milan Design Week in 2021.

Mary toekomstige koningin Denemarken
©Getty Images
5/5
Native Share

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue AU.